Orkaitėje kepti žemaičių blynai su grybų įdaru

2025-03-27 Autorius oSkanu.lt

Orkaitėje kepti žemaičių blynai su grybų įdaru
Šiame recepte tradiciniai žemaičių blynai yra praturtinti sodraus skonio grybų įdaru, kuris suteikia patiekalui ypatingą aromatą ir skonį. Orkaitėje kepti blynai tampa mažiau riebalų sugeriančiais, todėl yra sveikesnis pasirinkimas lyginant su tradiciniu kepimo būdu. Šis receptas yra puikus pavyzdys, kaip tradicinis patiekalas gali būti adaptuotas šiuolaikinei virtuvei, išsaugant autentišką skonį ir kartu suteikiant naujų skonio niuansų. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Šiam receptui galite naudoti įvairių rūšių bulves, nors geriausia tinka miltingos, tokios kaip "Laura" ar "Adora". 
  • Jei neturite šviežių miško grybų, galite naudoti džiovintus (juos prieš tai išmirkykite) arba pakeiskite pievagrybiais, voveraitėmis ar baravykais
  • Vietoje įprasto svogūno tinka ir raudonieji svogūnai, svogūnų laiškai ar šalotiniai svogūnai. 
  • Grietinę galima pakeisti grietinėle, jogurtu ar net varškės sūriu maišytu su grietine. 
  • Krapus ir petražoles galima pakeisti kalendromis, baziliku ar kitomis žolelėmis pagal skonį. Jei norite, kad tešla būtų puresnė, vietoje krakmolo galite naudoti bulvių dribsnius. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Norint pasiekti geriausią rezultatą, bulves virkite su lupena ir tarkuokite jas dar šiltas – taip tešla bus vientisesnė. 
  • Prieš formuojant blynus, rankas sudrėkinkite vandeniu, kad tešla neliptų. 
  • Įdarui naudokite ne per daug skysčio, kitaip blynus bus sunku formuoti. 
  • Kepant orkaitėje, folija apsaugo blynus nuo perdžiūvimo, tačiau paskutines kelias minutes kepkite be folijos, kad paviršius gražiai apskrustų. 
  • Patiekite su grietine, spirgučiais arba grybų padažu

Ingredientai

    Tešlai:
    • bulvės: 15 vidutinio dydžio (virtos)
    • kiaušiniai: 3 (M dydžio)
    • miltai: 4 šaukštų
    • krakmolas: 2 šaukštų
    • druska: 1 šaukštelio
    Įdarui:
    • grybai: 500 gramų (miško grybai arba pievagrybiai)
    • svogūnai: 1
    • petražolės: šiek tiek
    • grietinė: šiek tiek
    • krapai
    • pipirai
    • aliejus (kepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia pasiruošiame bulves – jas nulupame ir sutarkuojame burokinės tarkos pagalba. Tarkius būtina nuspausti, kad pašalintume perteklinį skystį.
  2. 2. Į nuspaustą bulvių masę įmušame kiaušinius, kruopščiai išmaišome, kol masė taps vientisa.
  3. 3. Po to suberiame krakmolą, miltus ir druską, viską gerai išminkome, kol gausime vientisą, nelimpančią tešlą. Jeigu tešla per skysta, galima įdėti daugiau miltų.
  4. 4. Dabar ruošiame įdarą – svogūną smulkiai supjaustome ir apkepame keptuvėje su aliejumi, kol taps permatomas.
  5. 5. Tuomet dedame smulkintus grybus ir kepame kartu su svogūnais, kol išgaruos skystis ir grybai gražiai apskrus.
  6. 6. Kepant įberiam druskos ir pipirų pagal skonį, o baigdami kepti įdedame grietinės, viską gerai išmaišome.
  7. 7. Galiausiai įmaišome smulkiai supjaustytas petražoles ir krapus, viską patroškiname dar minutę ir nuimame nuo ugnies.
  8. 8. Palaukite, kol įdaras visiškai atvės, nes karštas įdaras gali sugadinti tešlą.
  9. 9. Drėgnomis rankomis imame dalį tešlos, suformuojame diską, į vidurį dedame šaukštą grybų įdaro ir užlenkiame kraštus, formuodami žemaitišką blyną.
  10. 10. Įkaitinkite keptuvę su nedideliu kiekiu aliejaus ir lengvai apkepkite blynus iš abiejų pusių, tik tiek, kad įgautų auksinę spalvą.
  11. 11. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir paruoškite kepimo skardą, išklodami ją kepimo popieriumi.
  12. 12. Apkeptus blynus sudėkite ant paruoštos skardos, uždenkite folija ir kepkite 10 minučių.
  13. 13. Po to nuimkite foliją ir kepkite dar 10 minučių, kol blynai gražiai apskrus ir bus visiškai iškepę.
  14. 14. Iškepusius žemaičių blynus patiekite karštus, pagardintus grietine ar mėgstamu padažu.

undefined

Ar bulvių nereik prieš tai išvirti?
Atsakyti
Kibinai su mėsa
(12)
Klasikiniai lietuviški šaltibarščiai su bulvėmis
(24)