Skanūs ir minkšti grietiniečiai su varške

2025-02-24 Autorius oSkanu.lt

Skanūs ir minkšti grietiniečiai su varške
Tradiciniai lietuviški grietiniečiai su varške - tai tobulas desertas, kuris primena mūsų senelių kepinių aromatą. Šie burnoje tirpstantys sausainiai su kreminiu varškės įdaru yra puikus pasirinkimas tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Ypatingai trapūs ir minkšti, jie puikiai dera prie rytinės kavos ar popietinės arbatos. Receptas yra patikrintas ir ištobulintas, kad kiekvienas kepinys būtų tobulas. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje įprastų kvietinių miltų galima naudoti speltų miltus arba pusę kiekio pakeisti pilno grūdo miltais.
  • Grietinę galima pakeisti natūraliu jogurtu arba graikišku jogurtu.
  • Varškę galima rinktis tiek 9%, tiek 0.5% riebumo.
  • Sviestą galima pakeisti margarinu, tačiau skonis gali šiek tiek skirtis.
  • Vanilinį cukrų galima pakeisti vanilės ekstraktu arba vanilės ankšties sėklomis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešlą rekomenduojama minkyti kuo trumpiau, kad grietiniečiai išliktų trapūs.
  • Prieš kepant galima palikti šaldytuve 30 minučių, kad tešla būtų lengviau kočiojama.
  • Įdarą geriausia ruošti iš kambario temperatūros produktų.
  • Kraštus spausti švelniai, kad kepant nesutrūkinėtų.

Kalorijos
 
  • Bendras patiekalo kaloringumas: 2850 kcal
  • Vieno grietiniečio kaloringumas (iš 10 porcijų): 285 kcal

Ingredientai

    8-10 grietiniečių:
    • miltai: ~300 gramų
    • cukrus: 90 gramų
    • sviestas: 100 gramų
    • kiaušiniai: 1
    • grietinė: 100 gramų
    • druska
    • kepimo milteliai: 1,5 šaukštelio
    Įdarui:
    • varškė: ~100 gramų (pertrinta per sietelį arba Švelnioji varškė)
    • cukrus: 3 valgomųjų šaukštų
    • miltai: ~25 gramų (valgomojo šaukšto)
    • kiaušiniai: 1 (mažo)
    • vanilinis cukrus

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje pasiruošiame įdarą - tiesiog sumaišome visus nurodytus produktus.
  2. 2. Tuomet minkštą sviestą išsukame su cukrumi, supilame išplaktą kiaušinį bei maišant po šaukštą dedame grietinę.
  3. 3. Tada miltus sumaišome su kepimo milteliais bei labai greitai sujungiame su sviestine mase. Nepermaišome!
  4. 4. Tešlą iškočiojame maždaug 0,5 centimetro storio bei išspaudžiame apie 10 centimetrų skersmens paplotėlius.
  5. 5. Ant vienos pusės uždedame įdaro bei pridengiame kita puse. Kraštų stipriai neužspaudžiame (uždengiame tik tiek, kad nesimatytų varškės), nes kitaip kepant sutrūkinės!
  6. 6. Patepame kiaušinio plakiniu bei kepame 200 laipsnių temperatūros orkaitėje kažkur 20 minučių (kol gražiai pagels). Skanaujame!
Bananų duona su rikota
(4)
Apelsininės kanelės
(5)
Mieliniai rageliai "Kifle"
(2)