Skanus kiaulienos paštetas su grietinėle

2025-03-09 Autorius oSkanu.lt

Skanus kiaulienos paštetas su grietinėle
Kviečiu išbandyti šį nuostabaus skonio naminio kiaulienos paštetą su grietinėle, kuris nepaliks abejingų net ir išrankiausių gurmanų. Kiaulienos kepenėlės, apkeptos su svogūnais ir česnakas, papildytos grietinėle, sukuria aksominės tekstūros, subtilaus skonio patiekalą, kuris puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Užteptas ant šviežiai keptos duonos riekelės, šis paštetas tampa tobulu užkandžiu bet kuriuo dienos metu. Receptas yra paprastas, bet rezultatas – išskirtinis.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Nors originalus receptas yra ruošiamas su kiaulienos kepenėlėmis, galite eksperimentuoti naudodami vištienos, kalakutienos ar net triušienos kepenis, kurios suteiks švelnesnį, subtilesnį skonį. Vietoje įprastinės grietinėlės galima naudoti 30% riebumo grietinę, mascarpone sūrį arba, jei norite lengvesnės versijos, graikišką jogurtą. Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais, kurie suteiks švelnesnį aromatą. Česnaką galima praleisti, jei jo nemėgstate, arba pakeisti česnako milteliais. Prieskonių pasirinkimas taip pat gali būti įvairus – išbandykite rozmarinus, čiobrelius ar net šafrano žiupsnelį ypatingoms progoms. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Kad paštetas būtų itin skanus, kepenis reikia kepti trumpai – pervirti kepenys gali tapti kietos ir prarasti skonį. Jei norite dar švelnesnio pašteto, kepenėles prieš gaminimą galite 30 minučių pamirkyti piene – tai pašalins kartumo pojūtį. Kepant svarbu nenaudoti per didelės kaitros, kad ingredientai neprisviltų. Pašteto tekstūra gali būti reguliuojama pagal jūsų pageidavimus – kai kurie mėgsta labai lygų, aksominį paštetą, kiti – su nedideliais gabalėliais, suteikiančiais tekstūrą. Jei mėgstate traškumą, prieš patiekiant galite pabarstyti smulkintais pistacijų riešutais arba skrudintais sezamo sėklomis. Kad paštetas ilgiau išliktų šviežias, ant viršaus užpilkite ploną lydyto sviesto sluoksnį, kuris sudarys apsauginį barjerą nuo oro. 

Ingredientai

    • Kiaulienos kepenys: 500 g 
    • Svogūnai: 2 vidutinio dydžio galvos 
    • Česnakas: 3-4 skiltelės 
    • Sviestas: 50 g 
    • Grietinėlė (20% riebumo): 200 ml 
    • Lauro lapas: 1 vnt. 
    • Česnakinis pipiras: pagal skonį 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pistacijų riešutai (nebūtina): 30 g 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėsite gaminimą nuo didelio kiekio sviesto tirpinimo keptuvėje vidutinio karščio ugnyje.
  2. 2. Į ištirpusį sviestą reikia sudėti smulkiai supjaustytus svogūnus ir kepti, kol jie įgaus gražią auksinę spalvą.
  3. 3. Tuomet įdėkite smulkintą česnaką ir pakepinkite dar minutę, kad paskleidžia savo aromatą.
  4. 4. Kol svogūnai ir česnakas kepa, supjaustykite kiaulienos kepenis nedideliais gabalėliais.
  5. 5. Sudėję kepenis į keptuvę, pabarstykite česnakinio pipiro ir druskos pagal skonį.
  6. 6. Įmeskite vieną lauro lapą, kuris vėliau bus išimtas.
  7. 7. Kepenys turi būti kepamos neilgai, tik iki tol, kol pradūrus pasirodo skaidrus skystis be kraujo priemaišų.
  8. 8. Dabar atėjo laikas supilti grietinėlę ir viską patroškinti dar 3-5 minutes ant silpnos ugnies.
  9. 9. Kai masė šiek tiek atvėsta, išgriebkite lauro lapą ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki norimos konsistencijos.
  10. 10. Jeigu norite, galite pašteto viršų papuošti smulkintais pistacijų riešutais.
  11. 11. Pagamintą paštetą reikėtų atšaldyti šaldytuve bent 2 valandas, kad susiformuotų ir sustiprėtų skonis.
  12. 12. Patiekite su šviežiai kepta duona, skrudinta duona arba traškiais krekeriais.
Skanus kiaulienos paštetas su grietinėle

Atsakinėjama į Komentarą

Kiaulių ausų čipsai - traškučiai
(2)
Šonkauliai su lipniu BBQ padažu Amerikos stiliumi
(1)
Kiaulienos karka kazane - aluje
(6)