Sveikesni bananiniai sausainiai su šokolado gabaliukais 🍪

2025-04-17 Autorius oSkanu.lt

Sveikesni bananiniai sausainiai su šokolado gabaliukais 🍪
Ieškote sveikesnės alternatyvos klasikiniams amerikietiškiems sausainiams? Šie nuostabūs bananiniai sausainiai su šokolado gabaliukais ir kokoso nata bus tikras atradimas jūsų virtuvėje! Minkšti, sultingi, su tobulu šokolado ir kokoso deriniu, šie sausainiai patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems. Šis receptas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori mėgautis saldumynais be papildomo cukraus, nes saldumą suteikia prinokę bananai. Skirtingai nuo tradicinių sausainių, šiuose nėra pridėtinio cukraus, miltų ar sviesto, todėl jie yra daug sveikesni pasirinkimas sąmoningiems skaniautojams. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje avižų dribsnių galite naudoti avižinius miltus, taip pat tinka grikių dribsniai arba smulkinti riešutai.
  • Kokosų riešutų kremą galima pakeisti migdolų, žemės riešutų, lazdyno riešutų ar anakardžių riešutų kremu. Kiekvienas iš jų suteiks sausainiams savito skonio.
  • Šokolado lašelius galite pakeisti smulkintu juoduoju šokoladu, baltuoju šokoladu arba net džiovintomis spanguolėmis bei razinomis.
  • Norint papildomo skonio, galima įdėti žiupsnelį cinamono, vanilės ekstrakto arba kardamono.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Naudokite labai prinokusius bananus – kuo labiau prinokę, tuo saldesni bus jūsų sausainiai.
  • Jeigu tešla per skysta, pridėkite dar šiek tiek avižų dribsnių.
  • Sausainius formuokite šaukštu ant kepimo popieriaus, palikdami tarp jų pakankamai vietos, nes jie truputį išsiplės.
  • Geriausia kepti vidutinio dydžio sausainius, nes maži gali perdžiūti, o per dideli gali likti neiškepe viduje.
  • Iškepę sausainiai iš pradžių bus minkšti, bet atvėsę sutvirtės, todėl būtinai leiskite jiems visiškai atvėsti prieš nuimdami nuo kepimo popieriaus.

Ingredientai

    9-12 sausainių, priklausomai nuo dydžio:
    • Bananai: 2 prinokę (apie 200-220 g be žievės) 
    • Avižų dribsniai: 100 g 
    • Kokosų riešutų kremas: 200 ml (kambario temperatūros) 
    • Šokolado lašeliai: 100-150 g 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180-200°C temperatūros ir paruoškite kepimo skardą, išklodami ją kepimo popieriumi.
  2. 2. Paėmę prinokusius bananus, nulupkite juos ir sudėkite į vidutinio dydžio dubenį. Šakute kruopščiai sutrinkite bananus iki vientisos masės.
  3. 3. Į tą patį dubenį su sutrintais bananais įpilsite kambario temperatūros traškų kokoso riešutų kremą. Jei kremas per kietas, galite jį šiek tiek pašildyti mikrobangų krosnelėje arba vandens vonelėje.
  4. 4. Toliau berkite avižų dribsnius į dubenį su bananų ir kokosų kremo mišiniu.
  5. 5. Suberkite šokolado lašelius ir viską labai gerai išmaišykite, kad gautųsi vientisa tešla.
  6. 6. Dabar palikite tešlą pastovėti bent 10 minučių, kad avižų dribsniai išbrinktų ir tešla taptų tirštesnė.
  7. 7. Po to, naudodami valgomąjį šaukštą, semkite tešlą ir dėkite ant paruoštos kepimo skardos, formuodami apvalius sausainius. Palikite tarp sausainių bent 2-3 cm atstumą.
  8. 8. Sausainiai kepami apie 20 minučių 180-200°C temperatūroje, kol jie sutvirtėja ir šiek tiek paruduoja.
  9. 9. Išėmę sausainius iš orkaitės, leiskite jiems atvėsti ant kepimo skardos bent 5-10 minučių, nes iš pradžių jie bus labai minkšti.
  10. 10. Vėliau atsargiai perkelkite sausainius ant grotelių ir leiskite jiems visiškai atvėsti. Atvėsę sausainiai bus minkšti viduje ir šiek tiek traškūs išorėje.
Sveikesni bananiniai sausainiai su šokolado gabaliukais 🍪
Sveikesni bananiniai sausainiai su šokolado gabaliukais 🍪
Sveikesni bananiniai sausainiai su šokolado gabaliukais 🍪
Sausainiai su baltuoju ir juoduoju šokoladu
(5)