Tarte Tatin arba apverstas obuolių pyragas

2025-03-27 Autorius oSkanu.lt

Tarte Tatin arba apverstas obuolių pyragas
Tarte Tatin - tai nuostabus ir be galo be krašto skanus mano obuolinis atradimas šiais metais. Tai toks prancūziškas pyragas, kurio kilmė itin įdomi. Seserys Tatin (nuo jų pavardės ir kilo tokio pyrago pavadinimas) kartą gamindamos obuolių pyragą kiek pridegino obuolius ir mėgindamos gelbėti pyragą, tešlą uždėjo tiesiai ant obuolių, o iškepusios pyragą po to apvertė ant tešlos. Jų svečiams pyragas taip labai patiko ir nuo to laiko tapo jų firminiu pyragu. :)

Toks pyragas, tarsi kaip ir Obuolių Napoleonas, yra tikras obuolinis rojus, todėl tinka net labiausiai savo formas prisižiūrintiems valgytojams. Jį sudaro iš esmės 3 sudėtinės dalys - obuoliai, karamelė bei plonas traškantis pyrago pagrindas.
 
Pyragas skanus vienas, bet jeigu norisi, galite patiekti su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Nors tradiciškai Tarte Tatin gaminamas su obuoliais, galite eksperimentuoti su kitais vaisiais: 

  • Vietoje tvirtų obuolių galite naudoti kriaušes, kurios suteiks subtilesnį, švelnesnį skonį.
  • Rudą cukrų galima pakeisti kokoso cukrumi arba medumi, kurie suteiks kitokį karamelės atspalvį.
  • Vietoje įprasto sviesto galite naudoti ghee sviestą arba kokosų aliejų (vegetariškam variantui).
  • Cinamoną galima pakeisti kardamonu, vanile arba žiupsniu muskato riešuto.
  • Tešlai galite naudoti pilno grūdo miltus, jei norite sveikesnio varianto, tačiau tuomet reikės šiek tiek daugiau vandens.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Rinkitės tvirtos struktūros obuolius, kurie išlaiko formą kepant – Antaniniai, Auksis, Jonagold arba Granny Smith puikiai tinka.
  • Karamelizuojant cukrų, stebėkite atidžiai – jis gali greitai pridegti. Geriausia naudoti keptuvę su storu dugnu, kuri tolygiai paskirsto karštį.
  • Tešlą būtinai atvėsinkite prieš kočiojant – taip ji bus traškesnė iškepus.
  • Apvertimo momentas yra kritinis – leiskite pyragui atvėsti apie 10 minučių, bet ne ilgiau, nes karamelė gali sukietėti ir pyragas prikips prie formos.
  • Jei bijote apversti, naudokite kepimo formą su nuimamu dugnu arba apverskite pyragą, kol jis dar šiltas. 

Ingredientai

    • tvirtesni obuoliai: ~9-10
    • rudas cukrus: 100 gramų
    • sviestas: 100 gramų
    • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
    Tešlai:
    • miltai: 250 gramų
    • cukrus: 15 gramų
    • druska: 1 gramo
    • sviestas: 125 gramų
    • kiaušinių tryniai: 1
    • šaltas vanduo: 60 mililitrų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pasiruošiame tešlą: Į dubenį suberiame miltus, cukrų, druską ir sudedame kubeliais pjaustytą sviestą. Viską gerai ištriname rankomis.
  2. 2. Įmaišome kiaušinio trynį ir supilame vandenį. Užminkome tešlą, suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame pusvalandžiui į šaldytuvą.
  3. 3. Keptuvėje arba kepimo formoje, kurioje kepsime pyragą, ištirpiname sviestą.
  4. 4. Po truputį beriame rudą cukrų ir maišydami kaitiname ant silpnos kaitros, kol cukrus virsta karamele.
  5. 5. Obuolius perpjauname perpus, išimame sėklalizdžius, nulupame ir dar kartą padaliname pusiau. Gausime obuolių ketvirčius.
  6. 6. Į formą, kurioje kepsime, supilame karamelę ir sudėliojame obuolius. Apiberiame juos cinamonu.
  7. 7. Iš tešlos iškočiojame 4 centimetrų didesnio skersmens formos skritulį, uždedame ant obuolių, prispaudžiame, kraštelius atsargiai sukišame į formą. Tešloje keliose vietų praduriame skylutes peiliu (kad kepant orui pavyktų išeiti).
  8. 8. Dedame į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę maždaug 30-40 minučių, kol tešla gražiai paruduoja.
  9. 9. Iškepusiam pyragui leidžiame truputį atvėsti, tada uždengiame padėklu/lėkšte ir atsargiai apverčiame (ganėtinai staigiu judesiu, bet saugantis, kad nenusidegintumėte karamele). Skanaujame!

Ilona

Koks nuostabus receptas. Lepinčiaus ir lepinčiaus šitaip prie kavos puodelio!
Atsakyti