Autorius apie receptą
Tarte Tatin - tai nuostabus ir be galo be krašto skanus mano obuolinis atradimas šiais metais. Tai toks prancūziškas pyragas, kurio kilmė itin įdomi. Seserys Tatin (nuo jų pavardės ir kilo tokio pyrago pavadinimas) kartą gamindamos obuolių pyragą kiek pridegino obuolius ir mėgindamos gelbėti pyragą, tešlą uždėjo tiesiai ant obuolių, o iškepusios pyragą po to apvertė ant tešlos. Jų svečiams pyragas taip labai patiko ir nuo to laiko tapo jų firminiu pyragu. :)
Toks pyragas, tarsi kaip ir Obuolių Napoleonas, yra tikras obuolinis rojus, todėl tinka net labiausiai savo formas prisižiūrintiems valgytojams. Jį sudaro iš esmės 3 sudėtinės dalys - obuoliai, karamelė bei plonas traškantis pyrago pagrindas.
Pyragas skanus vienas, bet jeigu norisi, galite patiekti su
vaniliniais ledais arba plakta grietinėle.
Galimos ingredientų alternatyvos Nors tradiciškai Tarte Tatin gaminamas su obuoliais, galite eksperimentuoti su kitais vaisiais:
- Vietoje tvirtų obuolių galite naudoti kriaušes, kurios suteiks subtilesnį, švelnesnį skonį.
- Rudą cukrų galima pakeisti kokoso cukrumi arba medumi, kurie suteiks kitokį karamelės atspalvį.
- Vietoje įprasto sviesto galite naudoti ghee sviestą arba kokosų aliejų (vegetariškam variantui).
- Cinamoną galima pakeisti kardamonu, vanile arba žiupsniu muskato riešuto.
- Tešlai galite naudoti pilno grūdo miltus, jei norite sveikesnio varianto, tačiau tuomet reikės šiek tiek daugiau vandens.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Rinkitės tvirtos struktūros obuolius, kurie išlaiko formą kepant – Antaniniai, Auksis, Jonagold arba Granny Smith puikiai tinka.
- Karamelizuojant cukrų, stebėkite atidžiai – jis gali greitai pridegti. Geriausia naudoti keptuvę su storu dugnu, kuri tolygiai paskirsto karštį.
- Tešlą būtinai atvėsinkite prieš kočiojant – taip ji bus traškesnė iškepus.
- Apvertimo momentas yra kritinis – leiskite pyragui atvėsti apie 10 minučių, bet ne ilgiau, nes karamelė gali sukietėti ir pyragas prikips prie formos.
- Jei bijote apversti, naudokite kepimo formą su nuimamu dugnu arba apverskite pyragą, kol jis dar šiltas.
Atsiliepimai
Ilona
Atsakyti