Tirpstantis burnoje jautienos troškinys su morkomis ir pievagrybiais orkaitėje

2023-10-02 Autorius oSkanu.lt

Tirpstantis burnoje jautienos troškinys su morkomis ir pievagrybiais orkaitėje
Jautiena man asmeniškai (iki šiol) niekada nebuvo tas patiekalas, kurį pagaminčiau tikrai labai skaniai. Nors ir ganėtinai skanų skonį išgaudavau, ją arba perkepdavau arba dar neaišku ką padarydavau, tad galiausiai mėsa būdavo tarsi tąsi, neįkandamai kieta arba tiesiog guminė. Kartas nuo karto gaudavosi tikrai neblogai, bet vis kažko trūkdavo iki tobulumo. Ir, mano pačios didžiulei nuostabai, netyčia padariau atradimą! Tirpstanti burnoje jautiena su morkomis ir pievagrybiais orkaitėje! Šį kartą net papasakosiu kaip ją galima paruošti dviem būdais ir man antras būdas gal net labiau patinka, bet pirmesnis yra kiek lengvesnis ir trumpiau užtrunkantis. 

Ingredientai

    • saliero stiebai: 4 (stambiai supjaustome)
    • svogūnai: 1 (stambiai supjaustome)
    • pievagrybiai: 90 gramų (stambiai supjaustome)
    • morkos: 2 didelių (stambiai supjaustome)
    • lauro lapai: 5
    • čiobrelis: 3 šakelių (džiovinti čiobreliai irgi puikiai tinka)
    • augalinis aliejus: 1 valgomojo šaukšto
    • sviestas: 1 valgomojo šauškto
    • paprasti balti miltai: 2 valgomųjų šaukštų
    • pomidorų piure: 2 valgomųju šaukštų
    • vorčesterio padažas: 2 valgomųjų šaukštų (arba keičiame į sojų padažą, ryžių actą ir šiek tiek cukraus)
    • jautienos sultinys: 2 kubelių
    • jautiena: 850 gramų (supjaustome kubeliais)
    • vynas: 200 mililitrų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia jautieną apipurškite (jei turite purškiamo aliejaus) arba apšlakstykite šiek tiek alyvuogių aliejaus, apiberkite druska ir pipirais (nebūtina) ir dėkite kepti į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę.
  2. 2. Kepkite maždaug 35 minutes.
  3. 3. Tada į puodą sudėkite salierus, morkas, lauro lapus, čiobrelius, įpilkite aliejų ir įdėkite sviestą. Maišykite kol sviestas ištirps, kelias minutes patroškinkite.
  4. 4. Įmaišykite miltus, ir maišykite tol kol jie taps permatomais.
  5. 5. Įspauskite pomidorų piure, įpilkite vorčesterio padažą (arba alternatyvą - sojų padažą, actą ir cukrų) ir įmeskite jautienos sultinio kubelius.
  6. 6. Iš lėto įpilkite 400 mililitrų vandens ir 200 mililitrų raudonojo vyno. Jei vyno nenorite naudoti, pilkite 600 mililitrų vandens.
  7. 7. Leiskite troškiniui užvirti, sudėkite keptą jautieną.
  8. 8. Užvirus sumažinkite kaitrą, puodą uždenkit\e dangčiu ir troškinkite maždaug 30 minučių, arba tol kol morkos išvirs (jautiena kepta, tad mūsų tikslas leisti jai suminkštėti, na o morkos verda ilgiausiai).
  9. 9. Pievagrybius sudėkite maždaug įpusėjus troškiniui virti.
  10. 10. Jei norisi tirštesnio troškinio, prieš išjungiant kaitrą į troškinį įmaišome šaukštą kukurūzų miltų.
  11. 11. Štai ir viskas! Arba galimas ir antras būdas, kaip minėjau prieš tai. Jeigu jautienos kepti nenorite, galima žalią mėsą dėti tiesiai į troškinį, o visą karščiui atsparų puodą su dangčiu dėti į orkaitę, kepti maždaug 2-2.5 valandos. Tokiu būdu aš gaminu dažniau, jei tik turiu laiko išlaukti, kol nesupuolė visa šeima su savo alkiu. O ir puodą tam nusipirkau specialų. Bet jei neturite tokio, tai likite prie pirmo varianto.
  12. 12. Troškinį valgome su kuo tik norisi, aš šį kartą patiekiau su virtais ryžiais. Skanaus!
Azu - jautienos troškinys su raugintais agurkais
(2)
Klasikinis chilli con carne - čili sriuba / troškinys su faršu
(3)
Tortilijų takai - tacos su kepta pjaustyta jautiena
(2)
Tikras uzbekiškas skanus ir birus plovas su aviena arba jautiena
(1)