Trinta morkų sriuba su pievagrybiais

2025-03-19 Autorius oSkanu.lt

Trinta morkų sriuba su pievagrybiais
Šildanti, kreminė trinta morkų sriuba su pievagrybiais - tai tobulas pasirinkimas šaltam žiemos vakarui. Šis receptas sujungia saldžių morkų, aštraus imbiero ir sodraus miso pastos skonius, sukurdamas harmoningą ir maitinamą patiekalą. Švelni, aksominė tekstūra bei ryškiai oranžinė spalva ne tik pakels nuotaiką, bet ir sustiprins imunitetą šaltuoju metų laiku. Traškūs, keptuvėje apskrudinti pievagrybiai suteikia sriubai papildomo charakterio ir sotumą, o šlakelis sezamų aliejaus ir žiupsnelis čili pipirų užbaigia šį patiekalą subtiliu Azijos virtuvės prieskoniu. Ši sriuba puikiai tinka tiek pietums, tiek lengvai vakarienei, o jos ruošimo procesas yra nesudėtingas ir nereikalauja daug laiko. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje pievagrybių galima naudoti voveraites, baravykus arba šitake grybus.
  • Miso pastą galima pakeisti kokosų pienu arba grietinėle.
  • Porą galima pakeisti svogūnu arba šalotu.
  • Jei neturite sezamų aliejaus, tiks ir alyvuogių aliejus arba moliūgų sėklų aliejus.
  • Čili pipirus galima pakeisti paprika arba juodaisiais pipirais, jei nemėgstate aštraus maisto.
  • Imbieras gali būti pakeistas kurkuma arba cinamonu subtilesniam skoniui.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Morkos bus skanesnės ir saldesnės, jei jas prieš verdant trumpai apkepsite keptuvėje.
  • Sriubą galima pagardinti šviežiomis žolelėmis - kalendros, petražolės ar krapai puikiai tinka.
  • Jei norite tirštesnės sriubos, įdėkite vieną nedidelę bulvę, kuri išvirus ir sutrinus suteiks kreminės tekstūros.
  • Sriuba bus dar skanesnė, jei paruošite ją iš anksto ir leisite pastovėti bent valandą, kad skoniai geriau susijungtų.
  • Griežinėliais pjaustytus pievagrybius kepkite karštoje keptuvėje, kad jie būtų traškūs ir neprarastų savo formos.

Ingredientai

    • Morkos: 4 vidutinio dydžio (apie 400 g) 
    • Poras: pusė stiebo (apie 100 g) 
    • Imbieras: 3 cm gabalėlis (apie 15 g) 
    • Česnakas: 2 skiltelės (apie 10 g) 
    • Miso pasta: 2 šaukštai (apie 30 g) 
    • Grietinė: 1 šaukštas (apie 20 g) 
    • Pievagrybiai: 4-5 vidutinio dydžio (apie 100 g) 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 
    • Sezamų aliejus: 1 šaukštas (apie 15 ml) 
    • Malti čili pipirai: žiupsnelis (apie 2 g) 
    • Vanduo arba sultinys: 1 litras 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinsi puodą vidutine ugnimi ir įpilsi šaukštą sezamų aliejaus.
  2. 2. Smulkiai supjaustyk imbierą ir česnaką, tada sudėsi juos į puodą ir kepsi 2-3 minutes, kol paskleis malonų aromatą.
  3. 3. Morkas nuplauk, nulupk ir supjaustyk nedideliais kubeliais.
  4. 4. Porą kruopščiai nuvalai, nuplausi ir supjaustysi plonais žiedais.
  5. 5. Sudėk supjaustytas morkas ir porą į puodą prie imbiero ir česnako.
  6. 6. Pakepink daržoves kartu apie 5 minutes, reguliariai pamaišydamas.
  7. 7. Užpilki karštu vandeniu arba sultiniu, kad apsemtų visas daržoves, ir uždengsi puodą dangčiu.
  8. 8. Virink ant vidutinės ugnies apie 15-20 minučių, kol morkos suminkštės ir lengvai persmeigs šakute.
  9. 9. Nuimi puodą nuo ugnies ir pridėk porą žiupsnių druskos, pipirų, šaukštą grietinės ir du šaukštus miso pastos.
  10. 10. Sutrinsi viską elektriniu plaktuvėliu arba rankiniu blenderiu iki vientisos, kreminės konsistencijos.
  11. 11. Kol sriuba trinta, įkaitinsi keptuvę ant vidutinės-stiprios ugnies.
  12. 12. Pievagrybius nuplausi, nusausinsi ir supjaustysi plonais griežinėliais.
  13. 13. Sudėk grybus į įkaitintą keptuvę ir pakepink su žiupsneliu druskos apie 3-5 minutes, kol jie taps auksinės spalvos ir išgaruos didžioji dalis skysčio.
  14. 14. Pilsi sriubą į pašildytas lėkštes, ant viršaus uždėsi keptus pievagrybius.
  15. 15. Pašlakstysi kiekvieną porciją sezamų aliejumi ir užbersi žiupsnelį maltų čili pipirų.
  16. 16. Patieksi iškart, kol sriuba dar karšta.
Prancūziška svogūnų sriuba su sūriu
(2)
Antienos ir Ramen makaronų sriuba
(1)