Triušienos ir ryžių troškinys su daržovėmis ir avižų grietinėle

Autorius apie receptą

Triušiena Lietuvoje laikoma gana prabangia mėsa, kurią dažniausiai renkasi tie, kurie ieško liesesnės, švelnaus skonio ir organizmui naudingos alternatyvos tradicinei kiaulienai ar jautienai. Šis triušienos ir ryžių troškinys su daržovėmis bei avižų grietinėle – tikras šeimos vakarienių favoritas. Jis ne tik išsiskiria savo subtiliu skoniu, bet ir yra maistingas bei sotus patiekalas, kurį galima lengvai pritaikyti pagal savo turimus ingredientus ar skonio pageidavimus. Troškiniai itin populiarūs mano šeimos virtuvėje, nes juos paprasta ruošti, o skoniai puikiai persipina ir atsiskleidžia ilgai verdant viename puode.

Šiame recepte naudojama avižų grietinėlė suteikia patiekalui malonaus švelnumo bei kreminės tekstūros, o įvairios daržovės papildo troškinį naudingomis skaidulomis bei vitaminais. Tai puikus pasirinkimas tiek kasdieniam stalui, tiek ypatingesnei progai, kai norisi palepinti namiškius kažkuo ypatingu. Be to, tai patiekalas, kurio skonis tik dar labiau išryškėja kitą dieną – todėl verta pasigaminti didesnę porciją.
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje triušienos galima naudoti vištienos filė arba kalakutienos gabalėlius, kurie taip pat yra liesi ir greitai išverda.
  • Avižų grietinėlę galite pakeisti kokosų kremu, sojų ar migdolų grietinėle, priklausomai nuo to, kokio skonio bei konsistencijos siekiate.
  • Rudųjų ir laukinių ryžių mišinį galima pakeisti ilgagrūdžiais baltaisiais ryžiais arba net kuskusu – tik tuomet trumpėtų troškinimo laikas.
  • Vietoje brokolio galima dėti cukinijos, žiedinio kopūsto ar spalvotųjų paprikų.
  • Žirnelius galite keisti žaliosiomis pupelėmis ar net konservuotais avinžirniais.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Jei naudosite baltuosius ryžius, užteks juos troškinti apie 25–30 minučių, tad brokolį ir grietinėlę įdėkite anksčiau.
  • Avižų grietinėlę įmaišykite pačioje pabaigoje, kad ji neišsiskirtų ir išlaikytų gražią tekstūrą.
  • Jei mėgstate ryškesnį skonį, įberkite truputį rūkyto maltos paprikos arba šviežiai tarkuoto imbiero.
  • Kad patiekalas būtų dar kvapnesnis, įdėkite šviežių petražolių ar kalendros prieš pat patiekiant.

Ingredientai

    • Triušienos mėsa (juostelėmis): 400 g.
    • Rudųjų ir laukinių ryžių mišinys: 200 g.
    • Avižų grietinėlė: 250 ml.
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Česnako skiltelės: 3 vnt.
    • Morka: 1 didesnė.
    • Brokolis: 1 mažesnis.
    • Žirneliai (šaldyti arba švieži): 1 stiklinė.
    • Aliejus kepimui: 3 šaukštai.
    • Druska: pagal skonį.
    • Juodieji pipirai: pagal skonį.
    • Citrinpipiriai: pagal skonį.
    • Džiovinti čiobreliai: pagal skonį.
    • Persiladas: pagal skonį. 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Triušieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, pabarstykite druska ir šviežiai maltais pipirais, palikite šiek tiek pasimarinuoti.
  2. 2. Wok keptuvėje arba gilesnėje paprastoje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite mėsą. Apkepinkite ant stipresnės ugnies, kol gražiai apskrus iš visų pusių.
  3. 3. Kol mėsa skrudo, pasiruoškite daržoves: svogūną ir česnaką susmulkinkite, morką supjaustykite šiaudeliais, brokolį suskirstykite nedideliais žiedynais. Užvirinkite arbatinuką su vandeniu.
  4. 4. Apkepusią mėsą išimkite iš keptuvės ir atidėkite į lėkštę. Į tą patį aliejų suberkite svogūnus, pakepinkite, kol suminkštės ir taps skaidrūs.
  5. 5. Tada dėkite morkas, kepkite apie 5 minutes, po to sudėkite česnaką ir pabarstykite džiovintais čiobreliais. Palaukite, kol pasklis malonus aromatas.
  6. 6. Į keptuvę su daržovėmis grąžinkite triušieną, supilkite sausą ryžių mišinį, viską gerai išmaišykite ir šiek tiek pakepinkite, kad ryžiai lengvai paskrustų.
  7. 7. Užpilkite apie 2,5 stiklinės verdančio vandens, sumažinkite ugnį iki mažesnės, uždenkite dangčiu ir leiskite troškintis apie 45 minutes, kas 10 minučių pamaišydami, kad nepridegtų. Jeigu matysite, kad skysčio trūksta, įpilkite dar truputį karšto vandens.
  8. 8. Kai ryžiai jau beveik išvirė, suberkite brokolio žiedynus ir žirnelius, supilkite avižų grietinėlę. Gerai išmaišykite ir leiskite dar troškintis apie 10 minučių.
  9. 9. Pagardinkite citrinpipiriais, persiladu. Išjunkite kaitrą ir dar keletą minučių palaikykite uždengtą, kad skoniai galutinai susijungtų.
  10. 10. Patiekite karštą, galima pabarstyti šviežių žolelių.
Triušienos ir ryžių troškinys su daržovėmis ir avižų grietinėle
Triušienos ir ryžių troškinys su daržovėmis ir avižų grietinėle
Triušienos ir ryžių troškinys su daržovėmis ir avižų grietinėle
Triušienos ir ryžių troškinys su daržovėmis ir avižų grietinėle
Triušienos ir ryžių troškinys su daržovėmis ir avižų grietinėle
Triušienos ir ryžių troškinys su daržovėmis ir avižų grietinėle

Atsiliepimai

Žiauriai skanus troškinys su žuvimi
(2)
Jautienos troškinys su bulvėmis
(2)
Vištienos ir daržovių troškinys su voveraitėmis ir bulvėmis
(5)
Ispaniškas konservuotų avinžirnių ir špinatų troškinys
(4)