Troškintas jautienos liežuvis su grietinėle ir morkomis

Autorius apie receptą

Jautienos liežuvis – tai ne tik vertingas baltymų šaltinis, bet ir delikatesas, kurį dažnai renkasi kulinarijos entuziastai, norintys nustebinti svečius ar tiesiog pasilepinti gurmaniška vakariene. Šiame recepte jautienos liežuvis pirmiausia apverdamas, vėliau nulupamas ir supjaustomas, o galiausiai troškinamas su saldžiomis morkomis, svogūnais bei švelnia grietinėle. Šiek tiek aštrumo ir gilumo skonio suteikia angliškos grūdėtosios garstyčios.

Šis patiekalas puikiai dera su bulvių koše, marinuotais burokėliais ar traškiais raugintais agurkais. Tai sotus ir šildantis maistas, kuris primena senoviškus šeimos sekmadienio pietus. Jis tinka tiek kasdieniam stalui, tiek ypatingai progai, kai norisi kažko truputį ypatingesnio, bet vis dar tradicinio.


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Jautienos liežuvis gali būti keičiamas veršienos liežuviu – bus švelnesnis ir greičiau išverda.
  • Grietinėlę galima pakeisti riebesniu natūraliu jogurtu arba grietine, jei norisi rūgštesnio skonio.
  • Vietoje grūdėtųjų garstyčių tinka ir Dijon garstyčios – jos suteikia švelnesnį, bet vis dar ryškų skonį.
  • Svogūnus galima pakeisti porais – suteiks švelnesnio aromato.
  • Morkų alternatyva – salierų šaknys arba pastarnokai, jei norisi įvairesnių daržovių.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Liežuvį būtina apvirti pirmą kartą, kad būtų lengviau pašalinti paviršines priemaišas ir putas.
  • Po pirmojo virimo vandenį keisti būtina – taip išvengiama perteklinio riebalų ir kraujo skonio.
  • Išvirus liežuvį šaltame vandenyje atvėsinti reikia nedelsiant – tai palengvina odos lupimą.
  • Troškinkite morkas ir svogūnus kartu – jų saldumas puikiai papildo jautienos skonį.
  • Jei norite intensyvesnio skonio, į troškinį galite įberti šiek tiek džiovintų čiobrelių arba lauro lapą.

Ingredientai

    • Jautienos liežuvis: 1 vnt (apie 1,2 kg)
    • Vanduo: tiek, kad apsemtų liežuvį virimo metu
    • Druska: 1 šaukštas
    • Juodieji pipirai (grūsti arba žirneliais): 1 šaukštelis
    • Morkos: 2 vidutinio dydžio
    • Svogūnai: 1 didelis
    • Aliejus (kepimui): 1 valgomasis šaukštas
    • Grietinėlė (35 % riebumo): 200 ml
    • Angliškos grūdėtosios garstyčios: 2 valgomieji šaukštai
    • (Pasirinktinai) lauro lapas: 1 vnt 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Jautienos liežuvis buvo padalintas į tris dalis ir sudėtas į puodą su šaltu vandeniu. Užvirus, paviršiuje susidariusias putas reikėjo nugriebti šaukštu, kad sultinys būtų skaidresnis.
  2. 2. Po pirmojo virimo vanduo buvo nupilamas ir pakeičiamas švariu, o liežuvis toliau buvo verdamas greitpuodyje apie 45–60 minučių kartu su druska, pipirais ir lauro lapu, kol tapo minkštas ir lengvai perveriamas šakute.
  3. 3. Išvirus, liežuvis buvo perplautas šaltu vandeniu ir staigiai atšaldytas – tai palengvino odelės pašalinimą. Kai liežuvis visiškai atvėso, jis buvo supjaustytas plonomis riekelėmis.
  4. 4. Morkos buvo nuluptos ir supjaustytos griežinėliais, svogūnas – smulkiai sukapotas.
  5. 5. Keptuvėje buvo įkaitintas aliejus, kuriame pirmiausia apkepinti svogūnai, kol jie suminkštėjo ir pradėjo skrusti. Tuomet sudėtos morkos, kurios buvo trumpai pakepintos kartu su svogūnais.
  6. 6. Supjaustytas liežuvis buvo sudėtas į keptuvę su daržovėmis. Viskas buvo užpilta grietinėle, sudėtos garstyčios, ir troškinys lėtai kaitintas ant silpnos ugnies apie 15–20 minučių, kol skoniai susijungė, o padažas sutirštėjo.
  7. 7. Patiekalas buvo patiektas karštas, šalia patiekta bulvių košė, marinuoti burokėliai ir rauginti agurkėliai, kurie subalansavo švelnų troškinio skonį.
Troškintas jautienos liežuvis su grietinėle ir morkomis
Troškintas jautienos liežuvis su grietinėle ir morkomis
Troškintas jautienos liežuvis su grietinėle ir morkomis

Atsiliepimai

Tikras uzbekiškas skanus ir birus plovas su aviena arba jautiena
(1)
Jautienos eskalopas (escalope) - muštinukas
(4)
Ale jautienos kebabas su marinuotais svogūnais ir česnakiniu padažu
(4)
Klasikinis chilli con carne - čili sriuba / troškinys su faršu
(3)
Klasikinė lazanija su jautiena ir bešamelio padažu
(7)
Jautienos mėsainis su paprikų padažu
(1)