Autorius apie receptą
Po daugybės paieškų, pagaliau ir aš radau geriausio savo atrasto jautienos befstrogeno receptą.
Ar žinojote, kad? Patį pirmą kartą apie jautieną pagal Stroganovą buvo parašyta dar 1861 metais Jelenos Ivanovnos Molokhaviets knygoje "Klasikinė Rusijos Virėja". Recepte buvo nurodyta mažais kubeliais supjaustyta ir miltais pabarstyta jautiena, garstyčios ir sultinys. Pabaigoje buvo įdedama grietinė. Apie mėsos supjaustymą juostelėmis ir svogūnus su grietine visai nerašoma. Bet ta išleista knyga buvo vis tobulinama ir vis leidžiami nauji jos tiražai. 1912 metų recepte atsirado svogūnai, pomidorų padažas ir patariama jautieną patiekti su traškiomis keptomis bulvytėmis. 1938 metais "Larousse" gastronomijos enciklopedijoje išleistoje Paryžiuje pagrinde buvo aprašomi prancūzų virtuvės patiekalai. Tarp kitų patiekalų yra jautienos pagal Straganovą pagaminimo receptas. Kuris teigė, kad mėsa turi būti pjaustoma juostelėmis ir būtinai įdedama svogūnų. Garstyčios ir pomidorų padažas dedama, jei tik norisi, pagal pasirinkimą.
Po Rusijos imperijos žlugimo, kartu su tėvynę palikusiais rusais ir kitais šalyje buvusiais užsieniečiais, receptas paplito po pasaulį daug plačiau. Azijos šalyse jis buvo patiekiamas su ryžiais be grietinės, Japonijoje su sojos padažu, Jungtinėse Amerikos Valstijose - jautiena yra troškinama su grybais, svogūnais, grietine ir patiekiama ant virtų ryžių arba makaronų. Brazilijoje dar gaminama ir su pomidorų padažu. Egzistuoja daug įvairių variantų ne tik naudojant tam tikrus priedus prie jautienos (net ir pilant vyną, įdedant salierą arba konservuotus kukurūzus ir taip toliau), bet ir pačią jautieną pakeičiant paukštiena. Tada būna naudojama paukštienos krūtinėlė arba kita balta mėsa (kad ir
veršiena). Mėsa būna pjaustoma juostelėmis, yra dedami svogūnai ir grybai. Pabaigoje supilama grietinėlė. Pomidorų padažas visai nepilamas. Skandinavijos šalyse vietoje jautienos arba paukštienos yra gaminama su dešrelėmis.
Mano befstrogeno receptui geriausia naudoti jautienos išpjovos abu galus. O patį išpjovos vidurį sunaudoti
steikams kepti.
Reklama
Reklama
Galimos ingredientų alternatyvos
- Jautienos išpjova: galima keisti veršienos nugarine arba jautienos nugarine, jei norite taupesnio varianto.
- Lydytas sviestas: vietoj jo tinka ir nerafinuotas saulėgrąžų aliejus ar netgi alyvuogių aliejus.
- Riebi grietinė: galima naudoti natūralią jogurtinę grietinę (mažiau riebią) arba grietinėlę 30 %, jei norite švelnesnio skonio.
- Pomidorų tyrė: ją galima pakeisti kokybišku pomidorų padažu be cukraus arba keliais šaukštais konservuotų pomidorų be odelių.
- Garstyčios: tinka tiek aštrios Dižono, tiek švelnesnės lietuviškos garstyčios, pagal skonį.
- Sultinys: jei neturite natūralaus mėsos sultinio, tiks ir ekologiškas sultinio kubelis ištirpintas vandenyje.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai
- Mėsą visada pjaustykite skersai raumenų – taip ji bus minkštesnė ir švelnesnė.
- Nepadauginkite skysčio – svogūnai turi išgaruoti ir natūraliai suformuoti tirštą padažą.
- Grietinės ir pomidorų tyrės mišinį įmaišykite tik tada, kai mėsa jau yra minkšta – taip neišsiskirs riebalai.
- Troškinimo metu keptuvės neuždenkite sandariai – leiskite skysčiui pamažu išgaruoti ir koncentruotis.
- Patiekalo skonis subalansuotas, todėl nepamirškite įberti druskos ir pipirų tik pačioje pabaigoje, kai visi ingredientai jau susijungę.
Atsiliepimai