Jautienos išpjovos befstrogenas pagal Beatos receptai

Autorius apie receptą

Po daugybės paieškų, pagaliau ir aš radau geriausio savo atrasto jautienos befstrogeno receptą.

Ar žinojote, kad? Patį pirmą kartą apie jautieną pagal Stroganovą buvo parašyta dar 1861 metais Jelenos Ivanovnos Molokhaviets knygoje "Klasikinė Rusijos Virėja". Recepte buvo nurodyta mažais kubeliais supjaustyta ir miltais pabarstyta jautiena, garstyčios ir sultinys. Pabaigoje buvo įdedama grietinė. Apie mėsos supjaustymą juostelėmis ir svogūnus su grietine visai nerašoma. Bet ta išleista knyga buvo vis tobulinama ir vis leidžiami nauji jos tiražai. 1912 metų recepte atsirado svogūnai, pomidorų padažas ir patariama jautieną patiekti su traškiomis keptomis bulvytėmis. 1938 metais "Larousse" gastronomijos enciklopedijoje išleistoje Paryžiuje pagrinde buvo aprašomi prancūzų virtuvės patiekalai. Tarp kitų patiekalų yra jautienos pagal Straganovą pagaminimo receptas. Kuris teigė, kad mėsa turi būti pjaustoma juostelėmis ir būtinai įdedama svogūnų. Garstyčios ir pomidorų padažas dedama, jei tik norisi, pagal pasirinkimą.

Po Rusijos imperijos žlugimo, kartu su tėvynę palikusiais rusais ir kitais šalyje buvusiais užsieniečiais, receptas paplito po pasaulį daug plačiau. Azijos šalyse jis buvo patiekiamas su ryžiais be grietinės, Japonijoje su sojos padažu, Jungtinėse Amerikos Valstijose - jautiena yra troškinama su grybais, svogūnais, grietine ir patiekiama ant virtų ryžių arba makaronų. Brazilijoje dar gaminama ir su pomidorų padažu. Egzistuoja daug įvairių variantų ne tik naudojant tam tikrus priedus prie jautienos (net ir pilant vyną, įdedant salierą arba konservuotus kukurūzus ir taip toliau), bet ir pačią jautieną pakeičiant paukštiena. Tada būna naudojama paukštienos krūtinėlė arba kita balta mėsa (kad ir veršiena). Mėsa būna pjaustoma juostelėmis, yra dedami svogūnai ir grybai. Pabaigoje supilama grietinėlė. Pomidorų padažas visai nepilamas. Skandinavijos šalyse vietoje jautienos arba paukštienos yra gaminama su dešrelėmis.

Mano befstrogeno receptui geriausia naudoti jautienos išpjovos abu galus. O patį išpjovos vidurį sunaudoti steikams kepti.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Jautienos išpjova: galima keisti veršienos nugarine arba jautienos nugarine, jei norite taupesnio varianto.
  • Lydytas sviestas: vietoj jo tinka ir nerafinuotas saulėgrąžų aliejus ar netgi alyvuogių aliejus.
  • Riebi grietinė: galima naudoti natūralią jogurtinę grietinę (mažiau riebią) arba grietinėlę 30 %, jei norite švelnesnio skonio.
  • Pomidorų tyrė: ją galima pakeisti kokybišku pomidorų padažu be cukraus arba keliais šaukštais konservuotų pomidorų be odelių.
  • Garstyčios: tinka tiek aštrios Dižono, tiek švelnesnės lietuviškos garstyčios, pagal skonį.
  • Sultinys: jei neturite natūralaus mėsos sultinio, tiks ir ekologiškas sultinio kubelis ištirpintas vandenyje.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Mėsą visada pjaustykite skersai raumenų – taip ji bus minkštesnė ir švelnesnė.
  • Nepadauginkite skysčio – svogūnai turi išgaruoti ir natūraliai suformuoti tirštą padažą.
  • Grietinės ir pomidorų tyrės mišinį įmaišykite tik tada, kai mėsa jau yra minkšta – taip neišsiskirs riebalai.
  • Troškinimo metu keptuvės neuždenkite sandariai – leiskite skysčiui pamažu išgaruoti ir koncentruotis.
  • Patiekalo skonis subalansuotas, todėl nepamirškite įberti druskos ir pipirų tik pačioje pabaigoje, kai visi ingredientai jau susijungę.

Ingredientai

    • jautienos išpjova: 500 gramų
    • svogūnai: 3 dideli
    • lydytas sviestas: 3 valgomųjų šaukštų (arba aliejus)
    • riebi grietinė: 150 gramų
    • sultinys: 1 stiklinės (jei jauno gyvulio mėsa, galima ir nenaudoti)
    • pomidorų tyrė: 2 valgomųjų šaukštų
    • garstyčios: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska
    • malti pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia jautienos išpjovą supjaustome skersai raumenų maždaug 0,5 centimetro gabaliukais. Ir tuomet dar 3-4 centimetrų juostelėmis.
  2. 2. Svogūnus susmulkiname.
  3. 3. Tada į keptuvę su aukštesniais kraštais dedame sviesto ir kai jis įkaista, sudedame jautieną.
  4. 4. Mėsą apkepame ant stiprios kaitros, tuomet suberiame svogūnus, išmaišome ir uždengę kepame kol atsiradęs skystis visai išgaruoja. Kepant karštis privalo būti tarp didelio ir vidutinio. Kartas nuo karto keptuvę staigiai pastumdome, kad esantys susikaupę garų lašeliai nukristų ant svogūnų ir mėsos. Kartas nuo karto pamaišome. Žalių svogūnų turėtų būti maždaug trečdalis lyginant su mėsos kiekiu. Kai mėsa tampa minkšta, svogūnų lieka gana mažai ir iš jų gaunasi tirštas fantastiškas padažas. Tad miltų aš visai nededu. Jeigu befsrogeną gaminsite iš ir pasirodys, kad reikia įpilti šiek tiek karšto sultinio arba vandens - įpilkite. Bet tai darome tik kai skysčio keptuvėje visai nebelieka. Gaminant iš kokybiškos filė, vandens arba sultinio visai nereikia, nes mėsa ir taip spėja suminkštėti.
  5. 5. Gaminimo laiko šiam patiekalui sunku pasakyti. Tai priklausys nuo turimos mėsos. Vieną kartą ji bus minkštesnė, nes jauno gyvulio, kitą kartą vis dar kietesnė, nes senesnio. Todėl, troškinkite kol mėsa patampa minkšta ir nebijokite ragauti!
  6. 6. Kai mėsa tampa minkšta sudedame grietinėje išmaišytą pomidorų padažą ir garstyčias. Įberiame druskos ir pipirų. Jeigu kartais nesinori dėti tiek daug svogūnų, tai į grietinę įberiame 1 arbatinį šaukštelį miltų ir išmaišome.
  7. 7. Skaniausia patiekti su bulvių koše ir burokėlių salotomis. Pasilepinkite!

Atsiliepimai

Jautienos tartaras
(7)
Baklažanų lazanija su jautiena, pomidorais ir sūriu
(1)
Jautiena su pikantiškomis makaronų salotomis
(1)
Jautienos kepsnys - steikas su pipiriniu padažu
(1)
Vieno puodo vakarienė: Jautienos troškinys su baklažanais
(1)
Skanus turkiškas kebabas
(1)
Jautienos ir perlinių kruopų troškinys
(3)