Šis nuostabus kepinys pasižymi ypatingai trapia tešla, kurią suteikia neįprastas ingredientas – majonezas. Daugelis nustemba išgirdę, kad majonezo pridėjimas į saldžią tešlą gali duoti tokį puikų rezultatą, tačiau būtent šis ingredientas užtikrina, kad pyragas ilgiau išliks minkštas ir nepraras savo skonio savybių net ir po kelių dienų. Viršuje esantys trupiniai suteikia pyragui papildomo tekstūros kontrasto, o viduje esantis džemas ar trintos uogos – gaivaus vaisių skonio.
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoje paprasto majonezo galima naudoti naminį majonezą arba lengvą majonezą su mažesniu riebalų kiekiu, tačiau tešla gali būti šiek tiek mažiau trapi.
- Sviestą galima pakeisti margarinu, tačiau tai gali šiek tiek pakeisti galutinį skonio profilį.
- Vietoje balto cukraus galima naudoti rudąjį cukrų, kuris suteiks gilesnį karamelės poskonį.
- Kvietinius miltus galima pakeisti spelta miltais arba naudoti mišinį iš kvietinių ir viso grūdo miltų (santykiu 3:1) sveikesniam variantui.
- Džemą galima pasirinkti įvairių skonių: braškių, aviečių, slyvų, persikų ar juodųjų serbentų, atsižvelgiant į asmeninius pomėgius.
- Vietoje džemo galima naudoti šviežias trintas uogas, sumaišytas su cukrumi, arba tarkuotus obuolius su cinamonu ir cukrumi.
- Kepimo miltelius galima pakeisti sodos ir citrinos sulčių mišiniu (1 arbatinis šaukštelis sodos ir 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių).
- Norint paįvairinti skonį, galima įdėti vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Prieš pradedant gaminti, leiskite sviestui pasiekti kambario temperatūrą – taip jį bus lengviau išplakti iki purios konsistencijos.
- Miltus į tešlą berkite palaipsniui, nuolat maišydami, kad išvengtumėte gumulų.
- Tešlą minkykite tik tiek, kiek reikia – per ilgas minkymas gali padaryti pyragą kietą.
- Trupiniams skirtą tešlą būtinai atšaldykite – tai padės išgauti gražią trupinių tekstūrą.
- Prieš tepdami džemą ant tešlos, galite pabarstyti ploną sluoksnį krakmolo ar manų kruopų, kad džemas nesusigertų į tešlą.
- Stebėkite kepimo laiką – skirtingose orkaitėse kepimo laikas gali skirtis, todėl po 40 minučių patikrinkite pyragą mediniu pagaliuku.
- Prieš pjaustydami, leiskite pyragui visiškai atvėsti – taip bus lengviau jį pjaustyti, o džemas spės sustingti.
- Pyragą laikykite sandariai uždarytame inde kambario temperatūroje iki 3 dienų arba šaldytuve iki 5 dienų.