Trupininis pyragas su majonezu ir džemu ar trintomis uogomis

2025-04-28 Autorius oSkanu.lt

Trupininis pyragas su majonezu ir džemu ar trintomis uogomis
Šis nuostabus kepinys pasižymi ypatingai trapia tešla, kurią suteikia neįprastas ingredientas – majonezas. Daugelis nustemba išgirdę, kad majonezo pridėjimas į saldžią tešlą gali duoti tokį puikų rezultatą, tačiau būtent šis ingredientas užtikrina, kad pyragas ilgiau išliks minkštas ir nepraras savo skonio savybių net ir po kelių dienų. Viršuje esantys trupiniai suteikia pyragui papildomo tekstūros kontrasto, o viduje esantis džemas ar trintos uogos – gaivaus vaisių skonio. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje paprasto majonezo galima naudoti naminį majonezą arba lengvą majonezą su mažesniu riebalų kiekiu, tačiau tešla gali būti šiek tiek mažiau trapi.
  • Sviestą galima pakeisti margarinu, tačiau tai gali šiek tiek pakeisti galutinį skonio profilį.
  • Vietoje balto cukraus galima naudoti rudąjį cukrų, kuris suteiks gilesnį karamelės poskonį.
  • Kvietinius miltus galima pakeisti spelta miltais arba naudoti mišinį iš kvietinių ir viso grūdo miltų (santykiu 3:1) sveikesniam variantui.
  • Džemą galima pasirinkti įvairių skonių: braškių, aviečių, slyvų, persikų ar juodųjų serbentų, atsižvelgiant į asmeninius pomėgius.
  • Vietoje džemo galima naudoti šviežias trintas uogas, sumaišytas su cukrumi, arba tarkuotus obuolius su cinamonu ir cukrumi.
  • Kepimo miltelius galima pakeisti sodos ir citrinos sulčių mišiniu (1 arbatinis šaukštelis sodos ir 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių).
  • Norint paįvairinti skonį, galima įdėti vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš pradedant gaminti, leiskite sviestui pasiekti kambario temperatūrą – taip jį bus lengviau išplakti iki purios konsistencijos.
  • Miltus į tešlą berkite palaipsniui, nuolat maišydami, kad išvengtumėte gumulų.
  • Tešlą minkykite tik tiek, kiek reikia – per ilgas minkymas gali padaryti pyragą kietą.
  • Trupiniams skirtą tešlą būtinai atšaldykite – tai padės išgauti gražią trupinių tekstūrą.
  • Prieš tepdami džemą ant tešlos, galite pabarstyti ploną sluoksnį krakmolo ar manų kruopų, kad džemas nesusigertų į tešlą.
  • Stebėkite kepimo laiką – skirtingose orkaitėse kepimo laikas gali skirtis, todėl po 40 minučių patikrinkite pyragą mediniu pagaliuku.
  • Prieš pjaustydami, leiskite pyragui visiškai atvėsti – taip bus lengviau jį pjaustyti, o džemas spės sustingti.
  • Pyragą laikykite sandariai uždarytame inde kambario temperatūroje iki 3 dienų arba šaldytuve iki 5 dienų.

Ingredientai

    • kiaušiniai: 2
    • minkštas sviestas: 200 gramų
    • majonezas: 2 valgomųjų šaukštų
    • cukrus: 1 stiklinės (1 stiklinė - 200 mililitrų)
    • druska: žiupsnelio
    • miltai: ~350-400 gramų
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • džemas: ~300 mililitru (arba uogienė ar trintos uogos su cukrumi; taip pat galite dėti tarkuotus obuoliu su cinamonu/cukrumi)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių kiaušinius išplakite su cukrumi. Dėkite majonezą ir paplakite.
  2. 2. Sudėkite minkštą sviestą bei išplakite iki vientisos masės. Berkite kepimo miltelius, po truputį miltus, kol galėsite minkyti. Tešla turi nelipti prie rankų, bet tuo pačiu nebūti kieta, todėl nepadauginame miltų.
  3. 3. Tuomet imkite trečdalį tešlos, padalinkite tą gabaliuką į 3 dalis bei dėkite į kamerą, kad sukietėtų.
  4. 4. Likusią tešlą paskirstykite kepimo formoje.
  5. 5. Aptepkite džemu arba kitu pasirinktu įdaru.
  6. 6. Tada ant viršaus bulvine tarka sutarkuokite iš kameros išimtus tešlos gabaliukus, juos šaldiklyje reikėtų laikyti maždaug 30-60 minučių
  7. 7. Po to kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai parus, maždaug 40-60 minučių (priklausomai nuo to kokio aukščio pyragas ir turima orkaitė).
  8. 8. Pjaustykite ir lepinkitės!
Pyragas su bananais
(4)
Sveikas moliūgų pyragas be gliuteno
(2)