Tuno karpačio (carpaccio)

Autorius apie receptą

Jau esu pasakojusi kaip pasigaminti jautienos karpačio, kuris pavyko nuostabiai. Šį kartą noriu papasakoti kaip paruošti tuno karpačio (carpaccio), kuris negali nuvilti. Skonis fantastiškas, visi ingredientai idealiai sudera tarpusavyje. Šis delikatesas išsiskiria švelnumu ir subtiliu jūros skoniu, kuris puikiai dera su citrusiniais apelsinų akcentais ir rytietiškais kalendros prieskoniais. Būtinai pamėginkite ir galiu prižadėti, kad šitaip gaminsite ne vieną kartą. Einame gaminti jau dabar, nieko nelaukdami! :)

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje tuno galima naudoti šviežią lašišą arba jūros karalienę – krevetę, tačiau tuomet patiekalas jau nebebus karpačio, o taps carpaccio stiliaus jūros gėrybių užkandžiu.
  • Jei neturite šviežios kalendros, galite pakeisti ją petražolėmis arba baziliku, nors skonis, žinoma, šiek tiek skirsis.
  • Vietoje itin tyro alyvuogių aliejaus galima naudoti ir įprastą aukščiausios kokybės alyvuogių aliejų, tačiau tai šiek tiek pakeis padažo skonį.
  • Balzaminį actą galima pakeisti šviežiomis citrinų sultimis, jei ieškote šviežesnio ir gaivesnio skonio.
  • Jeigu nemėgstate kalendros sėklų, galite jas pakeisti šviežiai maltais juodaisiais pipirais arba raudonaisiais pipirais.
  • Jūros druską galima pakeisti Himalajų druska, kuri suteiks subtilesnį skonį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tuną būtinai sušaldykite bent 2 valandas, kad galėtumėte jį supjaustyti itin plonais griežinėliais.
  • Naudokite tik itin šviežią aukščiausios kokybės tuną, idealiausia – bluefin arba yellowfin rūšies.
  • Prieš patiekdami, leiskite tuno griežinėliams atšilti kambario temperatūroje apie 5 minutes, taip atsiskleis pilnas skonis.
  • Padažą ruoškite tik prieš pat patiekiant, kad išliktų visas šviežumas ir aromatai.
  • Pjaustant tuną, naudokite itin aštrų peilį, idealiausia – specialų karpačio peilį arba labai aštrų filėravimo peilį.
  • Tuno griežinėlius dėkite ant atšaldytos lėkštės, taip ilgiau išlaikysite patiekalo šviežumą.
  • Patiekalą puoškite ne tik apelsinų griežinėliais, bet ir šviežiomis kalendros šakelėmis ar edamamės pupelėmis.

Ingredientai

    • tunas: 240 gramų
    Padažui:
    • apelsinai: 1
    • itin tyras alyvuogių aliejus: 2 valgomųjų šaukštų
    • balzaminis actas: 1 arbatinio šaukštelio
    • jūros druska
    • pipirai
    • šviežia kalendra: 2 valgomųjų šaukštų
    • kalendros sėklos: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia suvyniojame tuną į foliją ir sušaldome, kad šis taptų kietas.
  2. 2. Tada sumaišome sutarkuotą pusės apelsino žievę ir jo sultis su aliejumi, balzaminiu actu, druska ir pipirais. Pridedame smulkintos kalendros ir grūstų sėklų.
  3. 3. Tuomet supjaustome tuną popieriaus plonumo griežinėliais, išdėliojame lėkštėje ir užpilame padažu.
  4. 4. Likusią apelsino pusę supjaustome plonai ir papuošiame patiekalą. Lepinamės!

Atsiliepimai

Salotos su tunu, ridikėliais ir avinžirniais
(1)
Tuno sevičė (ceviche)
(3)
Ispaniška bulvių ir tuno mišrainė
(2)