Ukrainietiški maltiniai su grikiais

Autorius apie receptą

Ukrainietiški maltiniai su grikiais – tai šiltas ir sotus tradicinės Rytų Europos virtuvės patiekalas, kuriame susilieja subtilūs mėsos, grikių ir aromatinių prieskonių skoniai. Šis receptas ypatingas tuo, kad į klasikinį maltinių mišinį įtraukiami virti grikiai – sveikesnė ir labiau sotinanti alternatyva įprastiems miltiniams ar ryžių pagardams. Ukrainiečių virtuvėje šie maltiniai dažnai patiekiami su grietinėlės arba grybų padažu, o pats patiekalas išsiskiria savo universalumu – puikiai tinka ir kasdieniams pietums, ir vaišėms su artimaisiais. Grikiai suteikia maltiniams ypatingą tekstūrą, o jų maistingumas ir švelnus riešutinis skonis puikiai dera su jautienos bei kiaulienos faršu.

Šis receptas – tai kulinarinė duoklė paprastiems, bet itin skaniems ir širdžiai artimiems patiekalams, kurie maitiną ne tik kūną, bet ir sielą.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos



Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Grikius prieš verdant galima šiek tiek paskrudinti sausoje keptuvėje – tai sustiprins jų aromatą.
  • Maltinukus prieš kepant verta palaikyti šaldytuve apie 15–20 minučių – taip jie geriau išlaikys formą.
  • Jei norite, kad maltiniai būtų dar sultingesni, į faršą galite įmaišyti šaukštą grietinės arba kiaušinį.
  • Padažui suteiksite daugiau skonio, jei vietoj vandens naudosite naminį sultinį.
  • Gaminimo pabaigoje maltinius galima trumpai pašauti į orkaitę – tai suteiks jiems tvirtesnę plutelę.

Ingredientai

    • Grikiai (nevirti): 120 g
    • Malta kiaulienos sprandinė: 400 g
    • Malta jautienos mentė (arba mėgstamas faršas): 400 g
    • Svogūnas (vidutinio dydžio): 1 vnt.
    • Batono riekelės be plutos: 2 vnt.
    • Pienas: 100 ml
    • Druska: pagal skonį
    • Malti juodieji pipirai: pagal skonį
    • Kviečių miltai (apvoliojimui): apie 3–4 šaukštai
    • Riebi grietinėlė: 200 ml
    • Džiovinti grybai: 3–4 gabaliukai
    • Svogūnas (mažesnis): 1 vnt.
    • Džiovintas raudonėlis: 1 arbatinis šaukštelis
    • Vanduo arba sultinys: apie 200 ml

    Recepto paruošimas

  1. 1. Grikius nuplovę įdėjome į puodą su vandeniu ir išvirėme iki visiško suminkštėjimo (apie 15–18 minučių). Tuomet juos nukošėme ir atvėsinome.
  2. 2. Batono riekeles be plutelės sudėjome į dubenėlį su pienu, paliko kelioms minutėms, kol suminkštėjo, ir gerai nuspaudė.
  3. 3. Į maltą mėsą (kiauliena ir jautiena) įmaišėme pamirkytą batoną.
  4. 4. Svogūną labai smulkiai supjaustėme ir įmaišėme į faršo mišinį.
  5. 5. Į mėsos mišinį subėrėme atvėsintus virtus grikius, paskaninome druska bei maltais pipirais ir viską kruopščiai išmaišėme rankomis, kol masė tapo vientisa ir puri.
  6. 6. Suformavome norimo dydžio maltinius, kuriuos apvoliojome miltuose.
  7. 7. Keptuvėje įkaitinome aliejų ir trumpai apkepėme maltinius iš abiejų pusių, kol susidarė lengva, auksinė plutelė.
  8. 8. Tame pačiame aliejuje apkepėme smulkintą svogūną, kol šis suminkštėjo ir įgavo skaisčią spalvą.
  9. 9. Prie keptų svogūnų sudėjomemaltinius, įpylėme stiklinę vandens arba sultinio, įbėrėme džiovinto raudonėlio bei smulkintų džiovintų grybų (galima juos prieš tai sutrinti kavamale).
  10. 10. Uždengėme dangčiu ir troškino ant silpnos ugnies apie 10 minučių, kol mėsa tapo minkšta.
  11. 11. Po troškinimo įpylėme grietinėlės, dar šiek tiek pavirėme (apie 5–7 minutes), kol padažas sutirštėjo ir įgavo švelnumo.
  12. 12. Patiekėme su šviežiomis daržovėmis, virtomis bulvėmis arba kitu mėgstamu garnyru.

Atsiliepimai

Maltos mėsos zrazai su grybais
(1)
Tarkuotų bulvių apkepas su faršu ir sūriu
(90)
Vištienos faršo kotletai su pievagrybiais
(5)
Meksikietiškos taco salotos su malta jautiena
(1)
Čičinsko kepsnys su faršu 🍽
(1)
Aštrus maltos mėsos troškinys arba čili troškinys
(4)
Mėsos kukuliai su makaronais
(7)
Nuodėmingai skanus jautienos troškinys meksikietiškai
(1)