Veganiški burokėlių energiniai rutuliukai be pridėtinio cukraus 🍫

2025-05-05 Autorius oSkanu.lt

Veganiški burokėlių energiniai rutuliukai be pridėtinio cukraus 🍫
Veganiški burokėlių energiniai rutuliukai - tai ne tik sveikas, bet ir ypatingai skanus užkandis, kuris puikiai tiks tiek mažiesiems, tiek suaugusiems. Šis receptas apjungia natūralų burokėlių saldumą, šokoladinį kakavos skonį ir energiją suteikiančius avižinius dribsnius. Burokėlis, dažniausiai matomas sriubose ar salotose, čia įgauna naują, desertinį veidą ir įrodo, kad gali tapti pagrindiniu ingredientu net ir saldžiuose užkandžiuose. Energinius rutuliukus paruošite vos per kelias minutes, o jie puikiai tiks ne tik prie popietės arbatos ar kavos, bet ir kaip greitas energijos užtaisas prieš sportą ar ilgos darbo dienos metu. 

Be to, šis užkandis yra visiškai veganiškas, be pridėtinio cukraus, be glitimo (jei naudojate beglitę avižų versiją), ir tinka net patiems mažiausiems – todėl jis gali tapti mėgstamiausiu užkandžiu visai šeimai. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Avižiniai dribsniai: galima keisti speltos dribsniais arba maltomis migdolų miltais, jei norite be grūdų varianto.
  • Kokoso drožlės: galite naudoti maltus migdolus arba sezamo sėklas.
  • Burokėlis: vietoje virto ar kepto burokėlio galima naudoti burokėlių tyrę iš stiklainio, tačiau be priedų.
  • Džiovintos datulės: galima pakeisti džiovintomis figomis, razinomis arba džiovintais abrikosais.
  • Riešutų sviestas: tiks migdolų, žemės riešutų arba anakardžių sviestas.
  • Kakava: galima naudoti kerobo miltelius, jei norite švelnesnio skonio.
  • Vanilės esencija: ją galima pakeisti natūraliu vanilės ekstraktu arba vanilės milteliais.
  • Maltos linų sėmenys: vietoje jų tiks ir čija sėklos, sumaltos iki miltų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Burokėlį prieš naudojant geriausia kepti orkaitėje, nes taip išryškėja jo natūralus saldumas.
  • Jei neturite galingo smulkintuvo, datules pamirkykite karštame vandenyje bent 10 minučių, kad jos suminkštėtų.
  • Norint gauti traškesnį efektą, į masę galima įmaišyti smulkintų riešutų ar kakavos pupelių gabaliukų.
  • Jei masė per minkšta, įberkite papildomai avižinių miltų arba maltų linų sėmenų.
  • Rutuliukus geriausia laikyti šaldytuve, sandariame inde, iki savaitės.

Ingredientai

    10-12 nedidelių rutuliukų:
    • Avižiniai dribsniai: 75 g.
    • Kokoso drožlės: 2 valg. šaukštai.
    • Vidutinis burokėlis (virtas arba keptas): apie 75 g.
    • Džiovintos datulės (mirkytos vandenyje): 10 vnt.
    • Riešutų sviestas: 1 valg. šaukštas.
    • Kakava (nesaldinta): 2 valg. šaukštai.
    • Vanilės esencija: 1 arb. šaukštelis.
    • Maltos linų sėmenys: 1 valg. šaukštas.
    • Papuošimui (pasirinktinai): kokoso drožlės, migdolų miltai, kakava, šokolado drožlės ir pan. 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia avižinius dribsnius ir kokoso drožles reikia sudėti į maisto smulkintuvą ir susmulkinti tol, kol gausite smulkius miltus.
  2. 2. Į tą pačią smulkintuvo talpą dedamas virtas arba keptas burokėlis, išmirkytos datulės, riešutų sviestas, kakava, vanilės esencija bei maltos linų sėmenys. Viską reikia smulkinti, kol masė tampa vientisa ir lipni.
  3. 3. Jei masė atrodo per skysta, galima įberti dar šiek tiek maltų avižų ar linų sėmenų, kad sutirštėtų.
  4. 4. Iš paruoštos masės rankomis formuojami nedideli rutuliukai. Patogiausia tai daryti drėgnomis rankomis, nes taip masė nelips.
  5. 5. Kiekvieną rutuliuką galima apvolioti pasirinktame papuošime – kokoso drožlėse, migdolų miltuose, kakavoje ar net šokolado drožlėse.
  6. 6. Paruošti rutuliukai dedami į šaldytuvą bent kelioms valandoms, kad sustingtų. Geriausias rezultatas pasiekiamas, kai jie palaikomi per naktį.
Kremas - "šlapia" bezė
(7)
Belgiški vafliai su obuoliais
(2)
Marmeladiniai saldainiai
(2)
Bananų duona su varške ir ananasais
(1)
Migdolinė tartaletė
(1)