Veganiški moliūgų Mac & Cheese makaronai su kokosų kremu

2025-05-03 Autorius oSkanu.lt

Veganiški moliūgų Mac & Cheese makaronai su kokosų kremu
Moliūgų sezonas atneša ne tik tradicines moliūgų sriubas, bet ir galimybę eksperimentuoti su įvairiais gardžiais patiekalais. Veganiški moliūgų Mac & Cheese makaronai su kokosų kremu – tai nuostabi amerikietiško klasikinio patiekalo alternatyva, kurioje tradicinį sūrį pakeičia kreminė moliūgų ir daržovių tyrė. Šis patiekalas sužavės ne tik veganiškos mitybos besilaikančius, bet ir mėgstančius išbandyti naujus skonius. Kokosų kremas prideda švelnų kremiškumą, o maistinių mielių dribsniai sukuria subtilų sūrio poskonį. Šis patiekalas – puikus būdas panaudoti sezoninius moliūgus ir praturtinti savo veganiškų patiekalų repertuarą. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje moliūgų galima naudoti saldžiąsias bulves, kurios taip pat suteiks kremiškumo ir švelnaus saldumo padažui.
  • Kokosų kremą galima pakeisti migdolų grietinėle arba avižų grietinėle, jei ieškote mažiau intensyvaus skonio.
  • Maistinių mielių dribsnius galima pakeisti avinžirnių miltais, kurie taip pat suteiks sūrio poskonį.
  • Vietoje alyvuogių aliejaus tinka naudoti kokosų, rapsų ar saulėgrąžų aliejų.
  • Papriką galite pakeisti rūkytos paprikos milteliais arba net švelniu čili pipirų mišiniu, jei mėgstate aštresnius patiekalus.
  • Jei neturite muskato riešuto, galite naudoti cinamoną ir kardamoną mažesniais kiekiais.
  • Šviežias petražoles galima pakeisti krapais, baziliku ar kalendrų lapeliais.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Moliūgą iškepkite iš anksto, kad paspartintumėte patiekalo gaminimo procesą.
  • Nuolat maišykite padažą, kol jis verda, kad išvengtumėte pridegimo.
  • Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek augalinio pieno ar vandens.
  • Gruzdintos svogūnų drožlės patiekalui suteiks papildomo traškumo ir aromato.
  • Padažą galima pagaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 3 dienų.
  • Trumpai skrudinti duonos džiuvėsius su žolelėmis ir česnaku prieš patiekimą, kad gautumėte traškų viršutinį sluoksnį.
  • Šį padažą galima naudoti ne tik makaronams, bet ir keptiems daržovių patiekalams ar ryžiams.
  • Pakepinkite svogūnus ilgiau, kad gautumėte gilesnį, karamelizuotą skonį.

Ingredientai

    • Moliūgų tyrė: 300 g 
    • Svogūnas: 1 vidutinio dydžio 
    • Morka: 1 vidutinio dydžio 
    • Česnako skiltelės: 2 vnt 
    • Alyvuogių aliejus kepimui: 1 šaukštas 
    • Trintų pomidorų tyrė: 4 šaukštai 
    • Kokosų kremas kambario temperatūros: 200 g 
    • Maistinių mielių dribsniai: 15 g 
    • Rūkytos paprikos milteliai: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Maltas imbieras: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Maltas muskatas: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 
    • Mėgstami makaronai: 300 g 
    • Duonos džiūvėsėliai arba veganiško parmezano pabarstukai: 2 šaukštai 
    • Šviežios petražolės: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinsite orkaitę iki 180°C temperatūros ir paruošite kepimo skardą.
  2. 2. Perpjausite mažesnį moliūgą pusiau arba didesnį į keturias dalis, pašalinsite sėklas ir apšlakstysite aliejumi.
  3. 3. Moliūgą dėsite ant kepimo popieriumi išklotos skardos pjūvio puse žemyn ir kepsite apie 45 minutes, arba kol minkštas.
  4. 4. Kai moliūgas atvės, šaukštu išgrandysite minkštimą ir sutrinkite iki vientisos masės.
  5. 5. Vidutinio dydžio keptuvėje įkaitinę alyvuogių aliejų, sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol jis taps permatomas.
  6. 6. Į keptuvę įdėsite smulkiai tarkuotą morką, įpilsite šlakelį vandens ir troškinkite, kol daržovės visiškai suminkštės.
  7. 7. Supjaustytą česnaką įdėkite į keptuvę ir kepkite dar 30 sekundžių, kol paskleis malonų aromatą.
  8. 8. Puode užvirinsite vandenį, įbersite druskos ir išvirsite makaronus pagal pakuotės nurodymus iki "al dente" būklės.
  9. 9. Maisto smulkintuve sumaišysite paruoštą moliūgų tyrę, troškintus svogūnus su morkomis, pomidorų tyrę, kokosų kremą, maistines mieles ir visus prieskonius.
  10. 10. Viską trinkite, kol gausite vientisą, kremišką konsistenciją.
  11. 11. Paruoštą padažą supilsite į didesnę keptuvę ir kaitinsite ant silpnos ugnies.
  12. 12. Nuvarvintus makaronus subersite į karštą padažą.
  13. 13. Viską maišykite 4-5 minutes, kol padažas visiškai sušils, o makaronai įgers dalį skonio.
  14. 14. Patiekalo konsistenciją galite reguliuoti įpildami šiek tiek makaronų virimo vandens, jei padažas per tirštas.
  15. 15. Paruoštą patiekalą padalinkite į lėkštes, apibarstykite duonos džiūvėsėliais arba veganiško parmezano pabarstukais.
  16. 16. Papuoškite šviežiomis, smulkintomis petražolėmis ir iškart patiekite.
Veganiški moliūgų Mac & Cheese makaronai su kokosų kremu
Veganiški moliūgų Mac & Cheese makaronai su kokosų kremu
Veganiški saldžiųjų bulvių keksiukai, glazūruoti šokoladu
(1)
Veganiškas šokoladinis tortas su lengvai šokoladiniu kremu
(5)
Veganiška beglitiminė moliūgų tarta - pyragas
(1)
Kreminė veganiška burokėlių sriuba su greipfrutų sultimis ir traškiu tofu
(1)