Višta, kepta ant alaus butelio

2025-03-24 Autorius oSkanu.lt

Višta, kepta ant alaus butelio
Višta, kepta ant alaus butelio – tai nuostabiai sultingas ir kvapnus patiekalas, kuris tikrai nustebins jūsų šeimą ir svečius. Šis receptas atkeliavo iš amerikietiškos BBQ tradicijos, tačiau puikiai pritapo ir lietuviškoje virtuvėje. Gaminimo principas itin įdomus – višta kepama stačia, užmaunama ant alaus butelio, o garais kylantis alus suteikia mėsai nepakartojamą aromatą ir išsaugo jos sultingumą. Mėsa iškepa tolygiai, tampa minkšta ir tiesiog tirpsta burnoje. Tai puikus pasirinkimas savaitgalio pietums ar šventiniam stalui. Alaus garai per kepimo procesą prasiskverbia į vištos vidų ir suteikia jai subtilų, bet pastebimą skonį, o oda tampa traški ir kvapni. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje majonezo galite naudoti kefyrą, jogurtą, grietinę ar alyvuogių aliejų su citrinų sultimis. 
  • Prieskoniai gali būti įvairūs pagal jūsų skonį – paprika, rozmarinas, česnako milteliai, karis, kalendros sėklos, kmynai arba jau paruoštas prieskonių mišinys vištienai. 
  • Jei neturite alaus, galite naudoti obuolių sidrą, vištos sultinį su šlakeliu citrinos sulčių arba tiesiog vandenį su prieskoniais. 
  • Taip pat galite įdėti į alaus butelį česnako skiltelių, citrinų griežinėlių ar žolelių, kad suteiktumėte papildomų aromatų. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Prieš kepant vištą, būtinai leiskite jai pasiekti kambario temperatūrą – taip ji keps tolygiau. Jei turite, naudokite termometrą mėsai – vištiena yra tinkamai iškepusi, kai jos vidaus temperatūra pasiekia 75°C. Rekomenduojama kepti vištą ant kepimo skardos, apklotos folija – taip surinksite nuvarvėjusius skysčius ir palengvinsite orkaitės valymą. Paskutines 10-15 minučių padidinkite orkaitės temperatūrą, kad oda taptų traški. Prieš patiekiant, leiskite vištai pastovėti bent 10 minučių, kad sultys pasiskirstytų tolygiai. 

Ingredientai

    • Višta: 1 vnt. (~2 kilogramų svorio) 
    • Mėgstami prieskoniai: pagal skonį 
    • Druska: 1-2 šaukšteliai (pagal skonį) 
    • Majonezas: 100 g (arba kefyras: 150 ml) 
    • Alus: 1 butelis (geriausia maždaug 5,2 laipsnių stiprumo) 
    • Česnakas: 2-3 skiltelės (nebūtina) 
    • Citrina: 1 vnt. (nebūtina) 
    • Šviežios žolelės: keletą šakelių (rozmarinas, čiobrelis arba petražolės) (nebūtina) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia vakarą ištrink vištą su mėgstamais prieskoniais bei majonezu arba kefyru (galima paruošti marinatą iš abiejų ingredientų, jei pageidauji).
  2. 2. Įtrink druską ir prieskonius švelniais judesiais tiek iš vidaus, tiek iš išorės, kad višta įgautų kuo daugiau skonio.
  3. 3. Palik paukštieną marinuotis šaldytuve per naktį, uždengus maistine plėvele arba įdėjus į sandarų indą.
  4. 4. Kitą dieną paimk butelį su alumi ir kruopščiai nuplaukite nuo jo visas etiketes karštu vandeniu.
  5. 5. Alaus butelyje palikdamas trečdalį skysčio (likusius du trečdalius gali suvartoti ar panaudoti kitam patiekalui), pripildyk butelį iki viršaus vandens.
  6. 6. Jei nori, į butelį gali įmesti česnako skiltelių, citrinos žievelės ar šviežių žolelių papildomam aromatui.
  7. 7. Ištrauk vištą iš šaldytuvo ir leisk jai pastovėti kambario temperatūroje apie 30 minučių.
  8. 8. Įkaitink orkaitę iki 180°C.
  9. 9. Dėk ant stiklinio butelio vištą, kad butelio kaklelis truputį išlįstų iš paukštienos vidaus.
  10. 10. Statydamas vištą ant butelio, būk atsargus – geriausia tai daryti kepimo skardoje, kad išvengtum netikėtų nutekėjimų.
  11. 11. Kepk orkaitėje 40-60 minučių, priklausomai nuo vištos amžiaus ir dydžio.
  12. 12. Proceso metu alus pradės putoti bei tekėti iš butelio, tuo pačiu drėkindamas vištą iš vidaus, todėl ji bus nepaprastai sultinga ir minkšta.
  13. 13. Likus 15 minučių iki kepimo pabaigos, padidink temperatūrą iki 200°C, kad oda taptų traški ir gražiai paruduotų.
  14. 14. Patikrink, ar višta iškepusi, naudodamas mėsos termometrą – storiausios dalies temperatūra turėtų būti ne mažesnė nei 75°C.
  15. 15. Išėmęs iš orkaitės, leisk vištai pastovėti 10 minučių prieš pjaustant, kad sultys tolygiai pasiskirstytų.
  16. 16. Kol kepė paukštiena, galėjai pasiruošti mėgstamą garnyrą – keptų bulvių, daržovių salotų ar virtų ryžių.
  17. 17. Patiekdamas, atsargiai nukelk vištą nuo butelio (gali naudoti virtuvines žnyples ir mentelę).
  18. 18. Pjaustyk vištą į porcijas ir patiekdamas pagražink šviežiomis žolelėmis. Skanaus!

vita

Aciu kad priminėt,reiks vėl išsikepti,kelis kartus kepiau,tai labai patiko
Atsakyti

Angele

Butelis plastmasinis kokia talpa
Atsakyti

Ane

Jo būtinai plastmasinis ir geriausia 2litrų👍
Turkiška vištienos šavarma (shawarma) arba kebabas
(1)
Plėšytos vištienos takai
(1)
Kepta vištiena su saldžiarūgščiu padažu
(1)