Vištienos kepsneliai "chicken nuggets" gruzdintuvėje, su jogurtiniu padažu

2025-04-20 Autorius NoriuNiam

Vištienos kepsneliai "chicken nuggets" gruzdintuvėje, su jogurtiniu padažu
Naminiai vištienos kepsneliai "Chicken Nuggets" – tai klasikinis užkandis, kuris jau daugelį metų užima ypatingą vietą tiek vaikų, tiek suaugusiųjų širdyse. Šis receptas suteikia galimybę mėgautis mėgstamu patiekalu sveikesniu būdu, nes kepame juos karšto oro gruzdintuvėje (man šis variantas patinka labiausiai) arba orkaitėje, o ne tradicinėje aliejaus vonelėje. Mūsų kepsneliai pasižymi traškia plutele ir sultinga vidine konsistencija, kuri palieka burnoje neužmirštamą skonį. Pagamintas iš kruopščiai parinktų ingredientų, šis patiekalas idealiai tinka tiek kasdienei vakarienei, tiek šventiniam stalui. Ypatingą žavesį jam suteikia naminis jogurtinis padažas, kuris puikiai papildo mėsos skonį ir suteikia gaivumo natą.

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje maltos vištienos galima naudoti kalakutienos faršą arba maišytą vištieną su kalakutiena santykiu 1:1, taip išgaunant dar sodresnį skonį.
  • Jei neturite avižų miltų, juos galima pakeisti kvietiniais arba pilno grūdo miltais, išlaikant tą patį kiekį.
  • Tarkuotą sūrį galima pasirinkti pagal skonį: tinka parmezanas, čederis arba fermentinis sūris.
  • Vietoje maltų džiūvėsėlių galima naudoti susmulkintus nesaldžius kukurūzų dribsnius arba smulkintus riešutus, suteikiant kepsneliams ypatingą skonį ir tekstūrą.
  • Graikišką jogurtą padaže galima pakeisti natūraliu jogurtu arba grietine, tačiau tuomet padažas gali būti skystesnės konsistencijos.
  • Jei neturite šviežių prieskoninių žolelių, galite naudoti džiovintas, tik naudokite triskart mažesnį kiekį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš formuojant kepsnelius, leiskite paruoštai masei pastovėti šaldytuve apie 30 minučių – taip ji bus tvirtesnė ir kepsnelius bus lengviau formuoti.
  • Visada formuokite kepsnelius šlapiomis rankomis, kad masė neliptų prie pirštų.
  • Norint išgauti traškesnę plutelę, prieš kepimą galima kepsnelius lengvai apipurkšti aliejumi.
  • Kepant orkaitėje, pageidautina naudoti kepimo popierių, kad kepsneliai nepriliptų prie skardos.
  • Kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo kepsnelių dydžio – mažesnius kepsnelius reikia kepti trumpiau.
  • Jogurtinį padažą rekomenduojama paruošti iš anksto ir palaikyti šaldytuve bent 30 minučių, kad skoniai geriau susijungtų.
  • Jei norite ryškesnio skonio, į padažą galite įmaišyti šiek tiek tarkuoto citrinos žievelės.
  • Kepsneliai geriausiai išlieka traškūs, jei juos patiekiate iškart po kepimo.

Ingredientai

    Kepsneliams: 
    • Maltos vištienos: 400 g
    • Kiaušinis: 1 vnt.
    • Tarkuotas sūris: 50 g
    • Malti džiūvėsėliai: 2 šaukštai
    • Avižų miltai: 2 šaukštai
    • Druska: 1/2 arbatinio šaukštelio
    • Pipirai: pagal skonį
    • Džiovinti krapai: 1 arbatinis šaukštelis
    • Česnakų milteliai: 1/2 arbatinio šaukštelio
    • Maltos saldžios raudonos paprikos milteliai: 1/2 arbatinio šaukštelio
    Jogurtiniam padažui:
    • Graikiškas jogurtas: 150 g
    • Alyvuogių aliejus: 1 šaukštelis
    • Šviežiai susmulkinti krapai: 1 šaukštas
    • Česnako granulės: 1/4 arbatinio šaukštelio
    • Petražolės: 1 šaukštas
    • Susmulkinti svogūnų laiškai: 2 vnt.
    • Druska: žiupsnelis
    • Pipirai: žiupsnelis
    • Virintas vanduo (pagal poreikį): 1-2 šaukštai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Dideliame dubenyje sudėkite maltą vištieną, įmuškite kiaušinį, suberkite tarkuotą sūrį, maltus džiūvėsėlius ir avižų miltus.
  2. 2. Į masę būtinai įdėkite druskos, pipirų, džiovintų krapų, česnakų miltelių bei maltos saldžios raudonosios paprikos miltelių pagal skonį.
  3. 3. Visus ingredientus kruopščiai išmaišysite ir minkysite, kol masė tampa tiršta ir vientisa, tokia, kurią galėsite formuoti rankomis.
  4. 4. Nedideliame dubenėlyje pasiruošite papildomų maltų džiūvėsėlių apvoliojimui.
  5. 5. Rankas suvilgote vandeniu ir formuojate nedidelius apvalius kepsniukus, kiekvieną atskirai apvoliodami paruoštuose džiūvėsėliuose.
  6. 6. Paruoštus kepsnelius sudėsite į karšto oro gruzdintuvę, prieš tai ją įkaitinę iki 180 laipsnių temperatūros.
  7. 7. Kepsnelius lengvai apšlakstysite aliejumi ir kepsite 8 minutes.
  8. 8. Po nustatyto laiko kepsnelius būtinai apversite ir tęsite kepimą dar 8 minutes.
  9. 9. Jei pageidaujate didesnio apskrudimo, temperatūrą padidinsite iki 200 laipsnių ir kepsite dar 2-3 minutes.
  10. 10. Jei kepate orkaitėje, kepsnelius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių, apversdami įpusėjus kepimo laikui.
  11. 11. Kol kepsneliai kepa, paruošite padažą: dideliame dubenėlyje sumaišote graikiškąjį jogurtą su alyvuogių aliejumi.
  12. 12. Į jogurtą įbersite šviežiai susmulkintų ar džiovintų krapų, česnako granulių, petražolių.
  13. 13. Pridėsite susmulkintų svogūnų laiškų, žiupsnelį druskos ir pipirų.
  14. 14. Viską kruopščiai išmaišysite, o jei padažas per tirštas, įpilsite šlakelį virinto vandens, kad pasiektumėte norimą konsistenciją.
  15. 15. Iškeptus kepsnelius patiekite dar karštus su paruoštu jogurtiniu padažu.
  16. 16. Prie kepsnelių puikiai tinka gruzdintios bulvytės, morkytės ar kitos šviežios daržovės.
Vištienos kepsneliai "chicken nuggets" gruzdintuvėje, su jogurtiniu padažu
Makaronų apkepas su vištiena ir mocarela
(1)
Tažinė su vištiena ir alyvuogėmis
(1)