Vištienos sparneliai, marinuoti su garstyčiomis ir medumi, kepimui ant žarijų

Autorius apie receptą

Kol tik Lietuvoje būna kepimo lauke sezonas, man vis norisi išbandyti kažką naujo ir bent jau man dar neatrasto. Tai šį kartą ir nauja variacija, skoniu pranokusi visus mano pačios lūkesčius. Marinato sudėtyje esantys prieskoniai ir žolelės suteikia sparneliams gilų, sodrų skonį, o marinuojant mėsą ilgesnį laiką, ji tampa nepaprastai minkšta ir sultinga. Tikrai dar kepsime ne kartą būtent šitaip marinuotus vištienos sparnelius su garstyčiomis ir medumi.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje vištienos sparnelių galite naudoti vištienos šlauneles be kaulų, tik tuomet kepimo laikas bus ilgesnis.
  • Jei neturite aštresnių garstyčių, galite naudoti Dijon garstyčias, jos suteiks subtilesnį, bet turtingesnį skonį.
  • Medų galima pakeisti klevų sirupu arba agavų nektaru, jei norite kitokio saldumo.
  • Obuolių actą galima pakeisti baltu vyno actu arba citrinos sultimis, jei reikia švelnesnio rūgštumo.
  • Vietoje "chimi churi" prieskonių galite naudoti rozmarino, čiobrelių ir petražolių mišinį.
  • Jei neturite maltos kalendros, galite naudoti kalendros sėklas arba petražoles.
  • Saldžiąją papriką galima pakeisti rūkyta paprika, kuri suteiks dūmų aromato.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Sparnelius marinuokite bent 24 valandas, kad skonis geriau įsigertų ir mėsa taptų minkštesnė.
  • Prieš kepimą sparnelius palaikykite kambario temperatūroje apie 30 minučių, taip jie iškeps tolygiau.
  • Kepimo metu dažnai vartykite sparnelius, kad nepridegtų dėl medaus esančio marinate.
  • Paruoškite žarijas vidutinio karščio, per karštos žarijos gali sudeginti marinatą, o per šaltos neužtikrins traškios plutelės.
  • Patiekite sparnelius iš karto po kepimo, kai jie dar karšti ir traškūs.
  • Likusi marinato dalis gali būti pašildyta ir patiekta kaip padažas prie iškeptų sparnelių.
  • Jei kepate orkaitėje, nustatykite 180°C temperatūrą ir kepkite apie 40 minučių, retkarčiais apversdami.
  • Norėdami pasitikrinti, ar sparneliai iškepę, įpjaukite storiausioje vietoje – mėsa turi būti balta, be rausvų atspalvių.

Ingredientai

    • vištienos sparneliai: 12 (manieji svėrė apie 2 kilogramus)
    • svogūnai: 2
    Marinatui:
    • aštresnės garstyčios: 3 valgomųjų šaukštų
    • medus: 2 arbatinių šaukštelių
    • aliejus: 3 valgomųjų šaukštų
    • obuolių actas: 3 valgomųjų šaukštų
    • džiovintas bazilikas: 1 arbatinio šaukštelio
    • "chimi churi" prieskoniai: 2 arbatinių šaukštelių
    • aitriosios paprikos milteliai: trečdalio arbatinio šaušktelio
    • saldžiosios paprikos milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • malta kalendra: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • druska

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių vištienos sparnelius nuplaukite, nusausinkite ir nupjaustykite smailiuosius galiukus.
  2. 2. Tuomet dubenėlyje sumaišykite visus marinatui nurodytus ingredientus tarpusavyje išskyrus druską.
  3. 3. Gautu marinatu ištepkite vištienos sparnelius ir susluoksniuokite su supjaustytais svogūnais dubenyje, uždenkite ir pastatykite į šaldytuvą marinuotis bent jau pusantros paros.
  4. 4. Porą valandų prieš kepimą išimkite iš šaldytuvo ir apiberkite druska.
  5. 5. Kepkite ant įkaitintų žarijų iš visų pusių, stebėkite, kad nebūtų per karštos, nes marinatas su medumi, todėl greičiau "dega" (pas mus vienas iešmas papuolė į šiek tiek karštesnę vietą, tai nuotraukoje matote to pasekmes, tik skonis visai nenukentėjo, tas medus tarsi karamelizavosi).
  6. 6. Patiekite su mėgstamu garnyru ir skanaukite. Mes valgėme su virtais ryžiais ir šviežiomis daržovėmis. :)

Atsiliepimai

Irena

Apie šiuos vištienos sparnelius, pasakytina tik vienas žodis - NUOSTABU!
Atsakyti
Jamaikietiška jerk vištiena su karibų (karibietiškais) ryžiais virtais kokosų piene
(1)
Cezario salotos su vištiena, sūrio krepšeliuose
(1)