Agurkinė sriuba su raugintais agurkais ir perlinėmis kruopomis

2025-03-13 Autorius oSkanu.lt

Agurkinė sriuba su raugintais agurkais ir perlinėmis kruopomis
Agurkinė sriuba, dažnai vadinama tiesiog agurkiene, yra vienas iš tų tradicinių lietuviškų patiekalų, kuris šildo ne tik kūną, bet ir sielą šaltais žiemos vakarais. Šis receptas išsiskiria ypatingai harmoningu skonių deriniu – rūgštūs rauginti agurkai puikiai dera su švelniomis perlinėmis kruopomis, o viskas apjungiama sodraus sultinio pagrindu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Nors tradicinė agurkienė gaminama su raugintais agurkais (ir jokiu būdu ne su marinuotais!), tačiau kitus ingredientus galima lengvai pakeisti: 

  • Vietoje perlinių kruopų galima naudoti miežines kruopas arba ryžius.
  • Sultinį galima virti ne tik iš jautienos ar kiaulienos, bet ir iš vištienos ar kalakutienos.
  • Jei neturite šviežių morkų, galima naudoti šaldytas.
  • Vietoje įprastų baltų svogūnų tinka ir raudonieji svogūnai.
  • Grietinę galima pakeisti natūraliu jogurtu arba graikišku jogurtu.


Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai

 
Kad agurkienė būtų tikrai skani, verta atkreipti dėmesį į kelis svarbius momentus:
 
  • Raugintus agurkus rinkitės ne per daug rūgščius – taip išlaikysite harmoningą sriubos skonį.
  • Perlines kruopas galite iš vakaro pamerkti vandenyje – jos greičiau išvirs.
  • Sultiniui virti naudokite kaulą su mėsa – taip sultinys bus sodresnio skonio.
  • Kepindami agurkus su svogūnais, nepersistenkite – jie turi suminkštėti, bet ne apskrusti.
  • Krapus dėkite tik į jau išvirtą sriubą, kad neprarastų savo aromato.

Ingredientai

    • Sultinys: 2 litrai 
    • Morkos: 2 vidutinio dydžio 
    • Bulvės: 4 vidutinio dydžio 
    • Perlinės kruopos (smulkintos): 100 g 
    • Svogūnai: 1 didelis 
    • Rauginti agurkai: 400 g 
    • Grietinė: 200 g 
    • Sviestas kepimui: 2 valgomieji šaukštai 
    • Saliero gumbas: 1 mažas 
    • Petražolės šaknis: 1 vnt. 
    • Lauro lapeliai: 2-3 vnt. 
    • Kvapnieji pipirai: 5-6 vnt. 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 
    • Švieži krapai: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruošiame sultinį. Į puodą dedate mėsgalį, saliero gumbą, petražolės šaknį, lauro lapelius ir kvapniuosius pipirus. Užpilkite vandeniu ir virkite ant vidutinės ugnies apie 40 minučių, kol sultinys taps sodrus ir aromatingas.
  2. 2. Kol sultinys verda, paruoškite daržoves. Morkas ir bulves nuplaunate, nulupate ir supjaustote vienodo dydžio kubeliais.
  3. 3. Sultiniui išvirus, išgriebkite iš jo kaulą, saliero gumbą, petražolės šaknį ir kitus prieskonius.
  4. 4. Į išgrynintą sultinį suberkite kubeliais supjaustytas morkas, bulves bei perlines kruopas. Viską virti reikės kartu, nes smulkintos perlinės kruopos išverda ganėtinai greitai. Virkite ant vidutinės ugnies, kol daržovės ir kruopos suminkštės.
  5. 5. Tuo metu keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepiname kubeliais supjaustytus raugintus agurkus bei smulkiai supjaustytą svogūną. Kepate juos, kol agurkai suminkštėja, o svogūnas tampa permatomas.
  6. 6. Pakepdami agurkus ir svogūnus juos būtinai įdėsite į verdančią sriubą. Dar keletą minučių pavirsite, kad visi skoniai susijungtų.
  7. 7. Pagal skonį įbersite druskos ir pipirų. Sriubai baigus virti, nukelkite puodą nuo ugnies.
  8. 8. Išjungus ugnį, į sriubą įberkite smulkintų krapų, jei naudojate. Leiskite sriubai pastovėti kelias minutes, kad visi skoniai susijungtų.
  9. 9. Patiekiant į kiekvieną lėkštę įdėkite po šaukštą grietinės. Jei nemėgstate, galima ir nedėti. Skanaus!

Žemaičiai

Pas mus verda sultinį su inkstais.
Atsakyti

Audra

Labai geras receptas.Greita ir skani agurkine.
Atsakyti
Kaip virti žuvienę arba alandų salų žuvienė
(4)