Bulvių apkepas - kugelis su šonine ir pievagrybių padažu

2024-11-22 Autorius Kristina Zibartė

Bulvių apkepas - kugelis su šonine ir pievagrybių padažu
Bulvių apkepas, dar žinomas kaip kugelis, yra tradicinis lietuviškas patiekalas, mėgstamas dėl savo paprastumo ir sotumo. Šiame recepte kugelis praturtinamas šonine, suteikiančia papildomo skonio, o patiekalas užbaigiamas kreminiu pievagrybių padažu, kuris suteikia ypatingo aromato ir tekstūros.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Bulvės: Galite naudoti tiek baltas, tiek geltonas bulves.
  • Šoninė: Jei norite lengvesnio varianto, šoninę galite pakeisti rūkytu kumpiu ar dešra.
  • Pievagrybiai: Vietoje pievagrybių tinka naudoti kitus grybus, pavyzdžiui, voveraites ar baravykus.
  • Grietinėlė: Galima naudoti tiek 10%, tiek 35% riebumo grietinėlę, priklausomai nuo pageidaujamo padažo tirštumo.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Bulvių tarkavimas: Norint išvengti patamsėjimo, tarkuotas bulves laikykite šaltame vandenyje, tačiau prieš maišant su kitais ingredientais gerai nusausinkite.
  • Kepimo indas: Rekomenduojama naudoti keraminį arba stiklinį kepimo indą, kad kugelis tolygiai keptų ir nepridegtų.
  • Padažo konsistencija: Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek sultinio arba vandens, kad pasiektumėte norimą konsistenciją.

Kalorijos:

Bendras patiekalo kalorijų kiekis yra apie 4500 kcal. 
Vienoje porcijoje (apie 450 g) yra apie 450 kcal. 

Ingredientai

    • Bulvės: 3 kg
    • Svogūnas: 1 didelis
    • Sviestas (lydytas): 100 g
    • Pienas: 200 ml
    • Druska: pagal skonį
    • Juodieji pipirai (malti): pagal skonį
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Ciberžolė: žiupsnelis
    • Šoninės juostelės: 200 g
    Padažui:
    • Pievagrybiai: 300 g
    • Svogūnas: 1 vidutinio dydžio
    • Česnakas: 2 skiltelės
    • Grietinėlė: 200 ml
    • Druska: pagal skonį
    • Juodieji pipirai (malti): pagal skonį
    • Ciberžolė: žiupsnelis
    • Džiovintos žolelės (pvz., čiobreliai, raudonėliai): žiupsnelis

    Recepto paruošimas

  1. 1. Bulvių masės paruošimas: Bulves nulupus, jas sutarkuoti smulkia tarka.
  2. 2. Svogūną nulupus, smulkiai sutarkuoti arba susmulkinti.
  3. 3. Į tarkuotas bulves ir svogūnus įmaišyti lydytą sviestą.
  4. 4. Karštą, bet nevirintą pieną supilti į bulvių masę ir gerai išmaišyti.
  5. 5. Pagardinti druska, pipirais ir ciberžole. Įmušti kiaušinius ir tolygiai išmaišyti.
  6. 6. Kugelio kepimas: Orkaitę įkaitinti iki 180°C.
  7. 7. Bulvių masę supilti į riebalais pateptą kepimo formą ir paskirstyti tolygiai.
  8. 8. Kepant apie 1 valandą, stebėti, kad viršus gražiai apskrustų.
  9. 9. Po pirmos valandos išimti kepimo formą, ant viršaus išdėlioti šoninės juosteles, ir kepti dar 10 minučių, kol šoninė taps traški.
  10. 10. Padažo ruošimas: Pievagrybius nuvalyti ir supjaustyti griežinėliais.
  11. 11. Svogūną ir česnaką nulupus, juos smulkiai supjaustyti.
  12. 12. Į įkaitintą keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ar sviesto, sudėti svogūnus ir pakepinti, kol taps permatomi.
  13. 13. Į keptuvę įdėti pievagrybius, maišyti ir kepti, kol išgaruos jų išskirtas skystis.
  14. 14. Pridėti smulkintą česnaką ir įmaišyti grietinėlę. Pagardinti druska, pipirais, ciberžole ir džiovintomis žolelėmis.
  15. 15. Padažą kaitinti ant silpnos ugnies, kol jis sutirštės.
  16. 16. Santrauka: Bulvių apkepas – kugelis su šonine ir pievagrybių padažu yra sotus ir gardus lietuviškas patiekalas, tinkantis tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms. Šis receptas išsiskiria traškia šonine ir švelniu kreminiu padažu, kuris papildo apkepo skonį. Patiekalas yra maistingas ir gali būti lengvai pritaikomas pagal turimus ingredientus.
Bulvių apkepas - kugelis su šonine ir pievagrybių padažu
Recepto autorius Kristina Zibartė
Skrudintos BBQ bulvės
(1)