Chinkaliai - gruziniški koldūnai su mėsos įdaru

2025-03-10 Autorius oSkanu.lt

Chinkaliai - gruziniški koldūnai su mėsos įdaru
Chinkaliai tai tradicinis gruzinų virtuvės užkandis ir tikriausiai vienas skaniausių, o kai kuriems gal ir pats skaniausias, kaukazietiškas patiekalas. 

Rekomenduoju išbandyti šį fantastišką receptą jau šiandien. Šitaip įsitikinkite tuo patys!

Nepamirškite, kad chinkaliai tradiciškai yra valgomi tiesiog rankomis, pirmiausia juos reikia suimti už koldūno uodegėlės, tada atsargiai atsikąsti gabaliuką ir išgerti sultinį ir tik paskui suvalgyti patį koldūną.

Galimos ingredientų alternatyvos 

Nors tradiciniai chinkaliai gaminami iš veršienos ir jautienos mišinio, galite eksperimentuoti su kitais mėsos variantais. Vietoje veršienos tinka naudoti ėrieną arba kiaulieną, o jautieną galima pakeisti elniena ar net kalakutiena. Lašinius galima pakeisti kiaulienos pilvo šonine arba tiesiog padidinti sviesto kiekį įdare, jei norite mažiau riebalų. Kvietinius miltus galima maišyti su speltų miltais (santykiu 3:1) išskirtiniam skoniui. Kalendrą galima pakeisti petražolėmis arba krapais, jei neturite šio prieskonio. Tradiciškai naudojamus kmynus galima pakeisti panašaus skonio prieskoniais, tokiais kaip kuminas arba net anyžius. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Sėkmingo chinkalių gaminimo paslaptis slypi tešlos paruošime ir sulankstyme. Nepamirškite, kad tešla turėtų būti elastinga, bet ne per minkšta – ji turi išlaikyti formą. Mėsos įdaras turi būti pakankamai drėgnas, kad kepant susiformuotų sultinys, bet ne per šlapias, kad neišbėgtų per tešlą. Verdant chinkalius, vandens temperatūra turi būti aukšta, bet ne verdantis burbulais vanduo, kad nesuplėšytų tešlos. Patartina naudoti šviežiai maltą mėsą, o ne jau anksčiau maltą, nes tai užtikrina geresnį skonį ir tekstūrą. Kai verdami chinkaliai, puodo nekratykite ir nemėginkite jų greitai išimti – leiskite jiems natūraliai iškilti į paviršių. Jei norite dar sodresnio skonio, į įdarą galite įdėti truputį sviesto arba sultinio kubelį. 

Ingredientai

    • kvietinių miltų: 500 gramų
    • vandens: 300 mililitrų
    • druskos: 1,5 šaukštelio
    • veršienos: 250 gramų
    • jautienos: 250 gramų
    • lašinių: 100 gramų
    • svogūnų: 100 gramų
    • česnako: 2 skiltelių
    • maltų kmynų
    • maltų juodųjų pipirų
    • kalendros

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia mėsmalės pagalba sumalame veršieną bei jautieną.
  2. 2. Tuomet, sumalame lašinius, supjaustytus svogunūs ir česnaką.
  3. 3. Įpilame vandens (pusei kilogramo mėsos - maždaug 150 mililitrų vandens).
  4. 4. Pagal savo skonį įberiame druskos, kmynų, maltų pipirų bei kalendros. Ir viską išmaišome.
  5. 5. Tešla: Į didesnį dubenį suberiame miltus, pasūdome ir įpilame 150 mililitrų vandens.
  6. 6. Maišome tešlą, kol ši taps pakankamai tanki.
  7. 7. Tada įvyniojame tešlą į maistinę plėvelę ir palaikome šaldytuve maždaug pusvalandį.
  8. 8. Yra sakoma taip, kad busimų chinkalių sėkmė priklauso nuo tešlos sluoksnių skaičiaus. Nuostabiausia, kai sluoksnių yra maždaug 20.
  9. 9. Pastovėjusią tešlą su ritininiu kaiščiu iškočiojame iki 1 centimetro storio ir supjausome ją kvadratais 4x4 centimetrų.
  10. 10. Kiekvieną gabaliuką privalu kočioti bei sulankstyti, kiekvieną kartą vis pabarstant miltais, ir taip mažiausiai 10 kartų. Galutiniame rezultate turi gautis 3 mm storio lakštai.
  11. 11. Mėsos faršas dažniausiai yra pasiruošiamas iš anksto, nes kai būna paruošti lakštai, mėsa nieko nelaukiant privaloma būti vyniojama, kad tešla neišdžiūtų.
  12. 12. Į kiekvieno paruošto lapo vidurį yra dedama maždaug 40 gramų mėsos įdaro.
  13. 13. Lakšto kraštai sulankstykite kuo tankiau (tarsi armonikėle), kol kraštai susijungs.
  14. 14. Tuomet, paimame į viena ranką sujungta maišelį, o su kita ranka šiek tiek pasukame ratu, į tą pačią pusę į kurią buvo daromos raukšlės ir nupjauname tešlos gabaliuką viršuje.
  15. 15. Sudedame chinkalius ant lentos.
  16. 16. Dideliame puode užverdame pasūdytą vandenį, ir neskubėdami dedame į vandenį po vieną chinkalį.
  17. 17. Stebime, kad chinkaliai nesusispaustų bei nepriliptų vienas prie kito (tai labai svarbu).
  18. 18. Verdame, kol iškils į paviršių. Kai jau iškyla, verdame dar maždaug 2-3 minutes. Išvis procesas trunka maždaug 10 minučių.
  19. 19. Pačioje pabaigoje išimame chinkalį po vieną kiaurosamčiu.
  20. 20. Galutinis žingsnis prieš valgant, pabarstome šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Skanaus, ir nepamirštame, kad Gruzijoje, šie koldūnai yra valgomi tik rankomis!

Justina

500g miltų ir 150ml vandens - gavosi trupiniais tešla... Neteisinga proporcija. Teko iš akies dar pilti vandens.
Atsakyti
Naminės sardelės - šviežios pieniškos dešrelės
(3)