Čili sriuba kaip čili picerijoje

2025-03-12 Autorius oSkanu.lt

Čili sriuba kaip čili picerijoje
Šilta, aštri ir sotinanti čili sriuba – tai tobulas patiekalas šaltoms dienoms ar jaukiems vakarams. Šis receptas yra mano asmeninis bandymas atkartoti legendinį čili picerijos troškinį-sriubą, kuris pavergė daugybės žmonių širdis. Atsimenu pirmą kartą paragavusi šį patiekalą – tai buvo meilė iš pirmo kąsnio! Turtingas skonis, tobula konsistencija ir harmoningas prieskonių derinys neleidžia atitraukti šaukšto. Gaminant šią sriubą namuose, galėsite mėgautis autentiškais skoniais bet kuriuo metu, o svarbiausia – galėsite koreguoti aštrumą pagal savo poreikius. Receptas yra paprastas ir greitai paruošiamas – per vos 30 minučių jūsų namuose sklis nepakartojamas aromatas, o šeimos nariai jau lauks prie stalo su šaukštais rankose. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Jei neturite jautienos faršo, galite naudoti kiaulienos faršą arba jų mišinį (400 g). Vegetarams rekomenduoju pakeisti mėsą tekstūruotu sojos baltymų produktu arba smulkintais grybais (400 g). 
  • Vietoje raudonųjų pupelių galite naudoti juodąsias pupeles arba avinžirnius. 
  • Jei neturite kumino, galite pakeisti jį kario milteliais arba garam masala prieskonių mišiniu (1 šaukštelis). 
  • Vietoje piri-piri galite naudoti čili pipirus, kajeno pipirus arba tabasco padažą pagal skonį. 
  • Patiekimui vietoje petražolių ar kalendros tinka ir svogūnų laiškai, šviežios mėtos arba bazilikai. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Sriubos tirštumą galite reguliuoti vandens kiekiu – jei mėgstate tirštesnę konsistenciją, pilkite mažiau skysčio. Trindami sriubą, palikite dalį ingredientų nesusmulkintų, kad tekstūra būtų įdomesnė. 
  • Norint išgauti gilesnį skonį, prieskonius galima trumpai pakepinti aliejuje prieš dedant į sriubą. 
  • Taip pat, sriuba dar skanesnė kitą dieną, kai prieskoniai geriau įsigeria. 
  • Jei mėgstate ypač aštrų maistą, kartu su sriuba patiekite smulkintus šviežius čili pipirus arba aitriųjų paprikų dribsnius. 

Ingredientai

    • Jautienos faršas: 400 g 
    • Česnakas: 4 skiltelės 
    • Saliero stiebas: 1 vienetas 
    • Raudonoji paprika: 1 vidutinio dydžio 
    • Svogūnai: 2 vidutinio dydžio 
    • Raudonosios pupelės: 1 skardinė (400 g) 
    • Pomidorų pasta: 2 šaukštai 
    • Kečupas: 2 šaukštai 
    • Kumino prieskoniai: 1 šaukštelis 
    • Saldžiosios paprikos milteliai: 1 šaukštelis 
    • Aitriųjų paprikų milteliai: pagal skonį 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai: pagal skonį 
    • Aliejus: 1 šaukštelis 
    • Tarkuotas sūris: patiekimui 
    • Smulkintos petražolės arba kalendra: patiekimui 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinsite vidutinio dydžio puodą ir įpilsite šaukštelį aliejaus. Kai aliejus bus karštas, suberkite jautienos faršą ir maišydami kepinsite 2-3 minutes, kol mėsa pakeis spalvą.
  2. 2. Tuomet į puodą pridėsite stambiai supjaustytus svogūnus. Maišykite ir kepkite, kol svogūnai taps permatomi.
  3. 3. Pridėkite susmulkintą saliero stiebą, sutraiškytą česnaką ir kubeliais pjaustytą raudonąją papriką. Viską kartu kepinkite dar 3-4 minutes, kol daržovės šiek tiek suminkštės.
  4. 4. Užpilkite ingredientus 400 ml vandens, pridėkite pomidorų pastą ir kečupą, gerai išmaišykite. Uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite viską apie 15 minučių ant vidutinės ugnies.
  5. 5. Po to į sriubą beriamas kuminas, saldžiosios paprikos milteliai, aitriųjų paprikų milteliai pagal skonį, druska ir juodieji pipirai. Viską gerai išmaišykite ir leiskite pavirti dar kelias minutes.
  6. 6. Paragaukite sriubą ir, jei reikia, koreguokite prieskonius. Tuomet perkelkite sriubą į kokteilinę arba, jei naudojate rankinį trintuvą, palikite puode. Sutrinkite ingredientus iki norimos konsistencijos – galite palikti šiek tiek tekstūros arba sutrinti visiškai lygiai.
  7. 7. Grąžinkite sutrintą sriubą į puodą ir supilkite raudonąsias pupeles kartu su skysčiu iš skardinės. Viską išmaišius, sriubą kaitinsite dar 2-3 minutes, kad pupelės sušiltų.
  8. 8. Patiekdami sriubą, pilsite ją į giliuosius dubenėlius, apibarstydami tarkuotu sūriu ir smulkintomis petražolėmis ar kalendra. Itin skaniai dera su česnakine duonele arba šviežia duona.
Čili sriuba kaip čili picerijoje
Naminiai koldūnai su mėsa
(32)
Mėsos kukuliai su ryžiais ir morkomis, baltame padaže
(102)
Takai su malta mėsa ir pupelėmis
(1)
Vištienos-kalakutienos kotletai su sultinio padažu
(3)