Filo tešlos štrudelis su obuoliais, razinomis ir spanguolėmis

Autorius apie receptą

Šis nuostabus desertas, kurio istorija siekia XVII amžių, išsiskiria savo traškia, plonasloksne tešla ir sultingu, kvapniu įdaru. Traški filo tešla apgaubia saldžiarūgštį obuolių, razinų ir spanguolių mišinį, suteikdama desertui neįtikėtiną tekstūrų ir skonių harmoniją. Štrudelis puikiai tinka tiek kasdieniam mėgavimuisi su puodeliu arbatos, tiek ypatingoms progoms, kai norite nustebinti svečius gardžiu, bet elegantišku desertu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje filo tešlos galima naudoti sluoksniuotą tešlą, nors rezultatas bus mažiau trapus ir labiau prisotintas sviesto skonio.
  • Rūgštesnius obuolius galima pakeisti kriaušėmis arba jų mišiniu su obuoliais, tokiu būdu gaunant švelnesnį, bet ne mažiau skanų desertą.
  • Razinas galima pakeisti džiovintomis figomis, džiovintais abrikosais arba slyvomis, supjaustytomis smulkiais gabalėliais.
  • Džiovintas spanguoles galima pakeisti džiovintomis bruknėmis, trešnėmis arba šilauogėmis, kurios taip pat suteiks rūgštelės.
  • Cukrų galima pakeisti ruduoju cukrumi, klevų sirupu arba medumi, kas suteiks desertui kitokį, sodresnį skonį.
  • Cinamoną galima papildyti arba pakeisti maltu kardamonu, vanile, muskato riešutu arba gvazdikėliais.
  • Sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi, jei norima gauti lengvą kokosų poskonį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Filo tešlą laikykite šaldytuve iki pat naudojimo momento, tuomet ji bus lengviau valdoma ir nesuplėšys.
  • Obuolius pjaustykite vienodo dydžio kubeliais, kad jie iškeptų tolygiai.
  • Razinas ir spanguoles prieš naudojimą galite 10 minučių pamirkyti šiltame vandenyje arba brandy – taip jos taps sultingesnės.
  • Kad filo tešlos lakštai nesudžiūtų darbo metu, neuždengtas tešlos lakštus uždenkite drėgnu rankšluosčiu.
  • Štrudelį stenkitės vynioti ne per daug standžiai, kad būtų vietos įdarui išsiplėsti kepimo metu.
  • Prieš pateikdami štrudelį, leiskite jam atvėsti bent 15 minučių – taip bus lengviau pjaustyti ir įdaras bus stabilesnis.
  • Jei norite dar traškesnės tešlos, prieš kepimą štrudelį galite aptepti kiaušinio plakiniu.
  • Iškepusį štrudelį pjaustykite tik visiškai atvėsusį, naudodami aštrų, dantytu kraštu peilį.

Ingredientai

    • filo tešla: 100 gramų
    • rūgštesni obuoliai: 3-4 (didesni)
    • razinos: 60 gramų
    • džiovintos spanguolės: 30 gramų
    • cukrus: 50 gramų
    • sviestas: 50 gramų (+1 valgomojo šaukšto)
    • maltas cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
    • cukraus pudra (pabarstymui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių obuolius nulupame bei supjaustome gabalėliais.
  2. 2. Suberiame į puodelį kartu su razinomis, spanguolėmis ir cukrumi. Įmetame vieną šaukštą sviesto bei pakaitiname ant viryklės kol sviestas ir cukrus išsilydys. Obuoliai turi kiek pasitroškinti, bet nepavirsti į košę, dėl to geriau naudoti kietesnius, rūgštesnius obuolius.
  3. 3. Bebaigiant troškintis obuoliams suberiame cinamoną, išmaišome bei šiek tiek atvėsiname.
  4. 4. Per tą laiką filo tešlos lapus sutepame plonu sluoksniu išlydytu sviestu. Ant paruoštų filo tešlos lakštų suverčiame obuolių masę.
  5. 5. Atsargiai užvyniojame kraštelius bei suvyniojame vyniotinį. Suvynioti tampa lengviau jei filo tešlos lapus sudedame ant kepimo popieriaus, tuomet jo pagalba lengvai suvyniojame į vyniotinį.
  6. 6. Paviršių aptepame sviestu, jo dėka kepant paviršius dailiai paruduos.
  7. 7. Po to vyniotinį įdedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Dedame į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę bei kepame tol, kol paviršius paruduos.
  8. 8. Iškepusį štrudelį atvėsiname, apibarstome cukraus pudra.
  9. 9. Papuošiame pagal norus ir fantaziją.
  10. 10. Pjaustome su duonai skirtu peiliu bei patiekiame su ledais, saldžia grietine arba plakta grietinėle. Mėgaujamės!
Filo tešlos štrudelis su obuoliais, razinomis ir spanguolėmis
Recepto autorius Irena Kviat

Atsiliepimai

Mielinės barankos
(1)
Moliūgų saldainiai
(25)
"Marshmallows" saldainiai
(1)
Manų kruopų chalva - "Rava halwa"
(2)