Fish&chips arba menkė traškioje tešloje ir gruzdintos bulvytės, karšto oro gruzdintuvėje

2025-02-22 Autorius NoriuNiam

Fish&chips arba menkė traškioje tešloje ir gruzdintos bulvytės, karšto oro gruzdintuvėje
Fish&Chips - tai legendinis Didžiosios Britanijos virtuvės šedevras, kuris per šimtmečius išliko vienu populiariausių patiekalų tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek visame pasaulyje. Šis receptas atkuria autentišką britišką skonį, naudojant karšto oro gruzdintuvę, kas padaro patiekalą sveikesnį, bet išlaiko tradicinį traškumą. Svarbiausias šio patiekalo elementas - traški, auksinė tešla, kuri apgaubia švelnią, sultingą žuvies mėsą. Receptas sukurtas remiantis tradicinėmis britų virtuvės paslaptimis ir pritaikytas šiuolaikinei virtuvei. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje menkės galima naudoti jūros lydeką arba menkę.
  • Nealkoholinį alų galima pakeisti gazuotu mineraliniu vandeniu su žiupsneliu cukraus
  • Kukurūzų krakmolą galima pakeisti bulvių krakmolu
  • Persilado prieskonius galima pakeisti žuvies prieskonių mišiniu arba džiovintomis žolelėmis
  • Vietoj majonezo galima naudoti tartar padažą arba jogurtinį padažą

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš gaminimą žuvį būtina gerai nusausinti, kad tešla geriau priliptų
  • Aliejaus temperatūra turi būti optimali (170-180°C) - per karštas aliejus sudegins tešlą, per šaltas padarys ją riebaluotą
  • Tešla turi būti tirštumo kaip grietinėlė - nei per skysta, nei per tiršta
  • Bulvytes prieš kepimą rekomenduojama 30 minučių pamirkyti šaltame vandenyje - taip jos bus traškesnės

Kalorijos
 
  • Bendras patiekalo kaloringumas: 1240 kcal
  • Vienos porcijos kaloringumas: 620 kcal

Ingredientai

    • Menkė: 300 g 
    • Miltai: 80 g + papildomai apvoliojimui 
    • Kukurūzų krakmolas: 1 šaukštas 
    • Nealkoholinis šviesus alus: 150 ml 
    • Persilado prieskoniai: pagal skonį 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai: pagal skonį 
    • Saulėgrąžų aliejus: kepimui 
    • Majonezas: 3-4 šaukštai 
    • Konservuoti žirneliai: 100 g 
    • Šaldytos bulvytės: 400 g 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite karšto oro gruzdintuvę iki 200°C temperatūros.
  2. 2. Paruoškite šaldytas bulvytes - apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite druska.
  3. 3. Sudėkite paruoštas bulvytes į įkaitintą gruzdintuvę ir kepkite 20 minučių, kas 5 minutes pavartydami.
  4. 4. Kol kepa bulvytės, atitirpinkite ir kruopščiai nusausinkite menkės filė.
  5. 5. Supjaustykite žuvį vienodo dydžio gabalėliais ir pagardinkite druska bei persilado prieskoniais.
  6. 6. Pasiruoškite tešlą: sumaišykite miltus, kukurūzų krakmolą, prieskonius ir druską.
  7. 7. Pamažu įmaišykite nealkoholinį alų, kol gausite vientisą, vidutinio tirštumo tešlą.
  8. 8. Apvoliokite žuvies gabalėlius miltuose, tada pamerkite į paruoštą tešlą.
  9. 9. Įkaitinkite aliejų puode iki vidutinės temperatūros.
  10. 10. Atsargiai dėkite paruoštus žuvies gabalėlius į įkaitintą aliejų.
  11. 11. Kepkite 3-4 minutes, kol tešla taps auksinės spalvos, apversdami vieną kartą.
  12. 12. Tuo metu sumaišykite konservuotus žirnelius su majonezu.
  13. 13. Santrauka: Šis britiškas Fish&Chips receptas leidžia mėgautis tradiciniu skoniu, bet sveikesniu būdu, naudojant karšto oro gruzdintuvę. Traški tešla, sultinga žuvis ir tobulai iškeptos bulvytės sukuria harmoningą derinį, kuris nepaliks abejingų. Patiekalas puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventinei vakarienei. Būtinai patiekite iškart, kol žuvis ir bulvytės yra karštos ir traškios.
Fish&chips arba menkė traškioje tešloje ir gruzdintos bulvytės, karšto oro gruzdintuvėje
Fish&chips arba menkė traškioje tešloje ir gruzdintos bulvytės, karšto oro gruzdintuvėje
Kepta menkė orkaitėje
(1)
Virta lydeka su cinamonu ir morkomis
(3)
Sumuštiniai su šprotais
(3)
Žuvies blynai
(2)
Žuvis: Hokis su čorisu ir avinžirniais
(3)
Rusiška žuvienė su ryžiais ir daržovėmis
(1)