Greiti avižiniai blynai be gliuteno, su kefyru ir soda

Autorius apie receptą

Greiti avižiniai blynai be gliuteno, su kefyru ir soda – tobulas pasirinkimas tiems, kurie ieško sveiko, maistingo ir greitai paruošiamo pusryčių varianto. Šis patiekalas puikiai tinka ne tik pusryčiams, bet ir lengvai vakarienei ar užkandžiui bet kuriuo dienos metu. Avižiniai dribsniai – tai tikras sveikatos šaltinis, turtingas skaidulomis, mineralais ir vitaminais, kurie padeda išlaikyti energijos lygį visą dieną. 

Šie blynai išsiskiria savo išskirtiniu minkštumu ir purumu, o jų paruošimas nereikalauja jokių įprastų kvietinių miltų, todėl jie puikiai tinka žmonėms, netoleruojantiems gliuteno arba tiesiog siekiantiems sumažinti jo kiekį savo mityboje. Kefyras suteikia blynams ne tik maloniai gaivų skonį, bet ir papildo juos naudingomis bakterijomis, kurios teigiamai veikia virškinimo sistemą. 

Šių blynų receptas ypatingas tuo, kad galima eksperimentuoti su įvairiais priedais ir garnyrais, pritaikant juos pagal savo skonį – tiek mėgstantiems saldesnius patiekalus, tiek pirmenybę teikiantiems pikantiškiems skoniams. Avižiniai blynai puikiai dera tiek su šviežiais vaisiais ir uogomis, tiek su medumi ar klevų sirupu, o norint netradicinio skonio derinio, galima išbandyti juos su riešutų sviestu ar graikišku jogurtu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje avižinių dribsnių galima naudoti avižinius miltus arba sumaišyti su grikių miltais santykiu 1:1 išskirtiniam skoniui ir papildomoms maistinėms savybėms.
  • Kefyrą galima pakeisti graikišku jogurtu, pasukomi arba augaliniu pienu (migdolų, kokosų ar avižų) su šlakeliu citrinos sulčių rūgštumui suteikti.
  • Cukrų galima pakeisti medumi, klevų sirupu, agavų nektaru arba stevija, jei norite sumažinti cukraus kiekį.
  • Įprastą aliejų galima pakeisti kokosų aliejumi, lydytu sviestu arba ghee sviesto alternatyva išskirtiniam skoniui.
  • Norint paįvairinti skonį, galima įmaišyti cinamono, vanilės ekstrakto, tarkuotos citrinos žievelės arba kardamono.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš kepimą leiskite tešlai pastovėti bent 10 minučių, kad avižiniai dribsniai išbrinktų ir tešla taptų puresnė.
  • Kefyrą pašildykite iki 60°C temperatūros – taip soda geriau suaktyvės ir blynai bus dar puresni.
  • Kepkite blynus ant vidutinės kaitros – per didelė karštis gali nudeginti blynus iš išorės, o vidus liks neiškepęs.
  • Apverskite blynus tik tada, kai paviršiuje atsiranda burbulų ir kraštai pradeda tvirtėti.
  • Jei tešla per tiršta, įpilkite šiek tiek daugiau kefyro, jei per skysta – įdėkite daugiau avižinių dribsnių.
  • Iškeptus blynus galima trumpam sudėti į orkaitę, įkaitintą iki 100°C temperatūros, kad jie išliktų šilti, kol iškepsite visus.
  • Norint dar puresnių blynų, galima į tešlą įmaišyti išplaktą kiaušinio baltymą.

Ingredientai

    • avižiniai dribsniai: 150 gramų (1,5 puodelio)
    • kiaušiniai: 1
    • druska: kruopelė
    • cukrus: žiupsnio
    • šiltas kefyras: 250 mililitrų
    • kepimo soda: 1 arbatinio šaukštelio
    • aliejus: 1 valgomojo šaukšto

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių sutrinkite trintuvu arba kavamale avižinius dribsnius iki miltų birumo.
  2. 2. Tada dubenyje išplakite kiaušinį su druska ir cukrumi, supilkite aliejų, šiltą kefyrą, gerai įmaišykite sodą.
  3. 3. Tuomet suberkite sutrintus avižinius dribsnius, išmaišykite ir atidėkite tešlą maždaug 10 minučių pastovėti.
  4. 4. Tešlai pakilus jos maišyti nebereikėtų.
  5. 5. Atsargiai semkite šaukštu ir dėkite į gerai aliejumi įkaitintą keptuvę nedidelius blynelius.
  6. 6. Kepkite ant vidutinės kaitros, ne per didelės, kad blyneliai spėtų sutvirtėti.
  7. 7. Atsargiai apverskite ir dar kelias minutes pabaikite kepti kitą pusę.
  8. 8. Patiekite su mėgstamais pagardais ir skanaukite! :)
Greiti avižiniai blynai be gliuteno, su kefyru ir soda
Greiti avižiniai blynai be gliuteno, su kefyru ir soda

Atsiliepimai

Varškėčiai su špinatais
(1)