Harira - tradicinė marokietiška sriuba

2023-04-27 Autorius oSkanu.lt

Harira - tradicinė marokietiška sriuba
Harira yra bene populiariausia ir mėgstamiausia sriuba Maroke. Tokia sriuba yra skani, tiršta ir labai aromatinga, ruošiama su pomidorais, avinžirniais ir lęšiais, pagardinama imbieru, pipirais ir cinamonu bei dideliu šviežios kalendros, petražolės, saliero ir svogūno kiekiu. Įprastai būna verdama greitpuodyje. Gana dažnai patiekiama, ir kaip lengva vakarienė. Pati populiariausia šventojo Ramadano (pasninko) mėnesį "vėlyvų pusryčių" metu. Man asmeniškai jos skonis tikrai labai patinka ir aš ją gaminu su aviena, bet puikiai tinka tiek jautiena, tiek vištiena. Rekomenduoju ir Jums pabandyti! 

Ingredientai

    • augalinis aliejus: 3 valgomųjų šauktų
    • šviežia mėsa: 0,5 kilogramo (aviena, jautiena arba vištiena)
    • šviežia smulkinta kalendra: ketvirtadalio puodelio
    • šviežios smulkintos petražolės: ketvirtadalio puodelio
    • saliero lapkočiai: 1-2
    • svogūnai: 1 didelio
    • sausi avinžirniai: 1 saujos (išmirkyti per naktį ir išlukštenti)
    • išvalytas, lydytas ghee sviestas: 1 valgomojo šaukšto
    • maltas cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
    • maltas imbieras: 1 valgomojo šaukšto
    • malti juodieji pipirai: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • druska: 1 valgomojo šaukšto
    • ciberžolė (kurkuma): 0,5 arbatinio šaukštelio
    • pomidorai: 1 kilogramo (nulupti, nusėklinti ir sutrinti)
    • sausi lęšiai: 2-3 valgomųjų šaukštų (nuplauti)
    • pomidorų pasta: 3 valgomųjų šaukštų (sumaišome su 1-2 puodeliais vandens)
    • vermišelio makaronai (ryžiai): 2-3 valgomųjų šaukštų
    • miltai: 1 puodelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš vakaro užmirkome avinžirnius. Kitą dieną, nupilame vandenį ir pašaliname odeles. Atrenkame lęšius ir juos nuplauname.
  2. 2. Tada pomidorus nuplauname, nulupame, išimame sėklytes ir sutriname virtuviniu kombainu arba blenderiu.
  3. 3. Kalendros ir petražolės lapelius nuskiname nuo stiebų, nuplauname, nusausiname ir susmulkiname tiesiog rankomis arba virtuvinio kombaino (blenderio) pagalba.
  4. 4. Į puodą įpilkite šiek tiek aliejaus, sudėkite mėsą ir pakepinkite kelias minutes iš visų pusių.
  5. 5. Tada sudėkite susmulkintus kalendros, petražolių lapelius. Taip pat susmulkintą svogūną, trintus pomidorus, išmirkytus ir nuvalytus avinžirnius, ghee sviestą ir prieskonius. Įpilkite 3 puodelius vandens. Uždengus puodą, virkite ant vidutinės kaitros maždaug 20-30 minučių.
  6. 6. Tuomet sudėkite lęšius, pomidorų pastos ir vandens mišinį ir įpilkite maždaug 2 litrus vandens. Uždenkite puodą ir dar pavirkite ant vidutinės kaitros maždaug 45 minutes. Atidengus puodą, sudėkite vermišelius (ryžius) ir palikite maždaug 5-10 minučių, kol jie suminkštės.
  7. 7. Pabaigai, reikia sutirštinti sriubą. Kol sriuba verda, sumaišome 1 puodelį miltų ir 2 puodelius vandens. Atidedame į šalį, kartas nuo karto pamaišome, kad miltai susimaišytų su vandeniu ir mišinys taptų vienalytis. Jeigu mišinys su gumuliukais, prieš pat naudojimą viską pertrinkite per sietelį.
  8. 8. Kai vermišeliai (ryžiai) išverda, ateina sriubą paragauti ir jeigu ko nors trūksta, pagardiname druska arba pipirais.
  9. 9. Užvirinti sriubą ir lėtai, labai plona srovele pilame miltų mišinį. Reikia nuolatos maišyti, kad miltai nepriliptų prie puodo dugno. Kai jau pradėsite jausti, kad sriuba tirštėja, turėtumėte būti sunaudoję maždaug pusę miltų mišinio. Kokio tirštumo sriubos norisi, nuspręskite patys, nors ji turėtų būti kreminė!
  10. 10. Paverdame sriubą dar maždaug 5-10 minučių, kad nesijaustų miltų skonio. Kartas nuo karto pamaišome ir nukeliame nuo kaitros. Patiekiame ir skanaujame!
  11. 11. Rekomendacija: Daugiau sriubų receptų rasite: Sriubos.

Jonita

Nerealiai skani gavosi. Rekomenduoju visiems susidomėjusiems pasigaminti. :)
Atsakyti
Harira - tradicinė marokietiška sriuba

Judita

Nerealiai skani sriuba/troškinys gavosi.
Atsakyti
Midijų sriuba su kokoso pienu ir kario prieskoniais
(1)
Tikri rusiški barščiai
(1)
Kopūstų sriuba su lydytu sūreliu
(1)