Ilgai troškinta jautienos mentė baltajame vyne

2025-02-04 Autorius Indrė - gaminu_sau

Ilgai troškinta jautienos mentė baltajame vyne
Panašu, kad pavyko atrasti patiekalą, kurį tikrai nebūtų gėda patiekti ir prabangiame restorane. Praėjusį savaitgalį laukėme svečių ir sugalvojau pagaminti vyne troškintą jautieną pagal prancūzišką G. Depardieu receptą. Kadangi jautiena - mėsa ganėtinai kieta ir pagal šį receptą troškinasi net 4 valandas, tad tokį gaminimą reikia viską suplanuoti iš anksto. Kita vertus, palieki mėsą puode ant viryklės ir turi daug laiko daryti įvairius kitus darbus... Rezultate jautienos mentė gavosi tikrai labai minkšta, skani ir panaši į legendinę Beef Bourguignon, tik čia troškiname baltajame vyne. Labai rekomenduoju pamėginti! 

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Jei neturite jautienos mentės, galite naudoti jautienos kumpį arba nugarinę
  • Baltajam vynui rekomenduojama rinktis Chardonnay, Sauvignon Blanc arba Pinot Grigio – svarbu, kad vynas būtų sausas. Brendį galima pakeisti konjaku arba viskiu, o jei vengiate alkoholio – apelsinų sultimis su šlakeliu obuolių acto. 
  • Vietoje šalotinių svogūnų tinka ir paprastieji raudonieji svogūnai.
  •  Šviežius čiobrelius galima pakeisti rozmarinu, bazilikais arba sausais čiobreliais (tokiu atveju naudokite trečdalį nurodyto kiekio). 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Sėkmingam rezultatui labai svarbu mėsą apkepti karštoje keptuvėje, kad susiformuotų traški plutelė, kuri užrakina mėsos sultingumą. Troškinant būtina išlaikyti žemą temperatūrą ir neatidarinėti puodo dangčio – tai leidžia išsaugoti visus aromatus ir užtikrina tolygų mėsos minkštumą. Jei naudojate orkaitę vietoj viryklės, temperatūrą palaikykite apie 150°C. 
  • Patiekti rekomenduojame su bulvių koše, virtais ryžiais arba šviežia čiabata duona, kurią galėsite pamirkyti į nuostabų padažą. Jei norite dar daugiau sodrumo, prieš patiekimą patiekalą galite apšlakstyti šviežių citrinų sultimis – tai subalansuos riebumą ir suteiks gaivumo. 

Ingredientai

    • jautienos mentės: 1 kilogramo
    • brendžio: 60 mililitrų
    • rūkytos šoninės su odele: 200 gramų
    • morkų: 4 nedidelių
    • šalotinių svogūnų: 1 nedidelių
    • baltųjų svogūnų: 1
    • česnako: 2 skiltelių
    • balto sauso vyno: 400 mililitrų
    • vištienos arba vištienos sultinio: 500 mililitrų
    • petražolių: ryšelio
    • čiobrelių: ryšelio (geriau šviežių)
    • lauro lapų: 4-5
    • druskos
    • juodųjų pipirų
    • malto muskato: žiupsnelio
    • gvazdikėlių: 3 
    • pievagrybiai: pagal skonį (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia mėsą aptepkite trupučiu alyvuogių aliejaus ir užpilkite brendžiu.
  2. 2. Palikite šaldytuve marinuotis maždaug 2 valandas, bet per tą laiką būtinai kelis kartus apverskite.
  3. 3. Šoninės odelę nupjaukite, bet neišmeskite.
  4. 4. Šoninę supjaustykite mažais kubeliais ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  5. 5. Tada į tą pačią keptuvę dėkite visą gabalą mėsos (prieš tai nusausinkite ant popierinio rankšluosčio) ir apkepinkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus.
  6. 6. Morkas, svogūnus ir česnakus supjaustykite griežinėliais.
  7. 7. Gilaus puodo dugną išklokite šoninės oda (supjaustyta juostelėmis), ant viršaus dėkite morkas, supilkite spirgučius ir uždėkite mėsą.
  8. 8. Suberkite svogūnėlius ir česnakus.
  9. 9. Įdėkite didelį svogūną, į kurį peiliu įpjaukite skylutes ir įsmeikite gvazdikėlius.
  10. 10. Pagardinkite troškinį druska, pipirais, muskatais, sudėkite prieskonines žoleles ir užpilkite vynu bei sultiniu.
  11. 11. Uždenkite ir troškinkite ant silpnos kaitros maždaug 4 valandas, neatidenginėdami.
  12. 12. Prieš patiekdami, mėsą išimkite iš troškinio ir supjaustykite riekelėmis.
  13. 13. Išgriebkite troškintas daržoves ir kartu su mėsa perdėkite į serviravimo indą.
  14. 14. Jei norisi patiekti prie mėsos padažą, tada nuo likusio troškinio skysčio kiaurasamčiu nugraibykite riebalus ir jį įmaišykite pakepintus pievagrybius (galima jų ir visai nedėti). Šį padažą galite užpilti ant mėsos arba patiekti atskirame indelyje. Skanaus!
Keptuvėje keptas T-bone kepsnys su kopūstais ir burokėliais
(1)
Kepta brandintos jautienos sprandinė
(4)
Velingtono kepsnys
(3)
Čenakai su jautiena, pupelėmis ir pomidorų pasta
(1)