Kepti baravykai su svogūnais, patiekti su virtomis bulvėmis

2024-11-05 Autorius Viktorija Čironytė

Kepti baravykai su svogūnais, patiekti su virtomis bulvėmis
„Kepti baravykai su svogūnais, patiekti su virtomis bulvėmis“ – tai paprastas ir autentiškas lietuviškas patiekalas, kuriame grybai ir bulvės tampa pagrindiniu skoniu deriniu. Baravykai yra laikomi vieni iš vertingiausių grybų dėl savo išskirtinio aromato, maistinių savybių ir antioksidantų. Svieste kepti baravykai išryškina natūralų grybų skonį, o svogūnai prideda saldumo ir aromato. Patiekalas lengvai paruošiamas, idealiai tinka jaukiems pietums ar vakarienei, o jį paskaninti gali mėgautis visi šeimos nariai.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Baravykai: Jeigu neturite šviežių baravykų, galite naudoti ir džiovintus baravykus – prieš kepimą tiesiog užpilkite karštu vandeniu, kad jie atsigautų. Taip pat galima rinktis kitus grybus, pavyzdžiui, voveraites ar pievagrybius.
  • Sviestas: Sviestą galima pakeisti alyvuogių aliejumi arba ghee sviestu, jei norite sveikesnio pasirinkimo ar intensyvesnio skonio.
  • Virtos bulvės: Vietoj bulvių galite naudoti bulvių košę, taip pat tiktų keptos bulvės arba net saldžiosios bulvės, suteikiančios patiekalui subtilaus saldumo.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

Svarbu baravykus gerai nuvalyti, kad neliktų smėlio ar kitų nešvarumų, bet per ilgai nemirkyti, nes grybai sugeria daug vandens. Kepant juos svieste, stebėkite, kad sviestas nepradėtų degti – geriausia juos kepti ant vidutinės ugnies, kol įgaus auksinį atspalvį. Svogūnus rekomenduojama dėti vėliau, kad jie neperkeptų ir suteiktų švelnumo.

Kalorijos

  • Iš viso: apie 800 kcal
  • Vienai porcijai: apie 200 kcal

Ingredientai

    • Baravykai: 400 g
    • Svogūnas: 1 didelis, supjaustytas griežinėliais
    • Sviestas: 2 šaukštai
    • Virtos bulvės: 500 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Prieš pradedant, baravykai gerai nuplaunami ir nusausinami. Stenkitės juos tik nuvalyti, nemirkykite per ilgai.
  2. 2. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir ištirpinkite sviestą.
  3. 3. Įdėkite baravykus į keptuvę ir kepkite, kol jie taps auksiniai ir šiek tiek traškūs, apie 10 minučių, kartkartėmis pamaišydami.
  4. 4. Į keptuvę įdėkite pjaustytą svogūną ir kepkite dar 5 minutes, kol svogūnas taps minkštas ir permatomas.
  5. 5. Tuo tarpu išvirkite bulves, jei jos dar neišvirtos, ir nulupkite jas.
  6. 6. Paruoštus baravykus su svogūnais patiekite su virtomis bulvėmis. Galima papildomai pabarstyti druskos ir pipirų pagal skonį.
  7. 7. Virtoms bulvėms: Pasiruoškite bulves - nuplaukite bulves po šaltu vandeniu, pašalinkite bet kokias žemes ar nešvarumus. Jei norite, galite nuskusti bulvių odelę arba palikti ją, jei bulvės jaunos.
  8. 8. Paruoškite puodą: Į didelį puodą įpilkite vandens, kad jis apsemtų bulves, ir įberkite šiek tiek druskos (apie 1 šaukštelį).
  9. 9. Užvirkite vandenį: Įkaitinkite puodą ant didelės ugnies ir palaukite, kol vanduo užvirs.
  10. 10. Įdėkite bulves: Kai vanduo pradeda virti, atsargiai įdėkite bulves į puodą.
  11. 11. Virimas: Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite bulves apie 20-30 minučių, kol jos tampa minkštos. Norėdami patikrinti, ar bulvės išvirusios, įdėkite šakutę į vieną bulvę – jei lengvai pradurta, bulvės yra paruoštos.
  12. 12. Nupilkite vandenį: Išvirtas bulves atsargiai nupilkite, naudodami kiaurasamtį arba tiesiog išpilkite vandenį iš puodo.
  13. 13. Patiekite: Bulves galite patiekti iš karto arba trumpam palikti puode, kad vandens likučiai išgaruotų. Jei norite, galite pridėti sviesto gabalėlį, pabarstyti druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
  14. 14. Santrauka: „Kepti baravykai su svogūnais, patiekti su virtomis bulvėmis“ – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, jungiantis miško skonį ir paprastus ingredientus. Svieste kepti baravykai ir svogūnai praturtina patiekalą, suteikdami jam ypatingą aromatą. Tai puikus pasirinkimas, norint mėgautis gamtos dovanomis su minimaliais ingredientais ir paruošimo laiku.
Kepti baravykai su svogūnais, patiekti su virtomis bulvėmis
Recepto autorius Viktorija Čironytė
Tiršta voveraičių sriuba su vištiena ir kreminiu sūriu
(1)
Tiršta grybų sriuba su bulvėmis
(1)
Puikieji Beatos grybai su varškės įdaru
(4)