Nors dauguma gamina kiaulienos šašlyką iš kiaulienos sprandinės, aš šį kartą pasirinkau gaminti iš kiaulienos kumpio. Man asmeniškai šašlykai su šia mėsa būna skanesni. O marinatą pasirinkau gerą ir laiko patikrintą, su actu ir sojos padažu bei svogūnais.
Reklama
Galimos ingredientų alternatyvos
Kiaulienos kumpis gali būti keičiamas kiaulienos sprandine, jei norite riebesnio ir sultingesnio rezultato.
Actas gali būti keičiamas citrinų sultimis arba granatų sirupu, jei norite švelnesnio rūgštumo.
Sojos padažą galima pakeisti Teriyaki padažu arba sūdyta miso pasta, praskiestą vandeniu.
Svogūnus galima keisti raudonaisiais svogūnais arba šalotiniais svogūnais, jei norite švelnesnio skonio.
Juoduosius pipirus galima papildyti čili dribsniais, jei mėgstate aštrumą.
Lauro lapelius galima keisti čiobreliais arba raudonėliais, jei norite žolelių natų.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai
Šašlykų gabaliukus pjaustykite vienodo dydžio, kad jie keptų tolygiai.
Leiskite mėsai marinuotis ne mažiau kaip 4 valandas – idealiausia per naktį.
Kepkite ant gerai įkaitusių žarijų, kad mėsa greitai apskrustų ir išliktų sultinga.
Jei naudojate orkaitę, kepkite ant grotelių, padėdami po apačia skardą su vandeniu – taip išvengsite džiūvimo.
Nepamirškite šašlykų pavartyti kas 5–7 minutes, kad apskrustų tolygiai.
Ingredientai
Kiaulienos kumpis (be kaulo): 1,2 kg
Actas (9 %): 3 šaukštai
Sojos padažas: 5 šaukštai
Svogūnai: 3 vidutinio dydžio
Juodieji pipirai (malti): 1 arbatinis šaukštelis
Lauro lapeliai: 3 vnt.
Recepto paruošimas
1. Kiaulienos kumpį nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite vienodais – maždaug 3 cm storio – gabaliukais. Tokie gabalai neperkeps, tačiau spės pilnai iškepti viduje.
2. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Juos galima šiek tiek paminkyti rankomis, kad išleistų sultis – taip sustiprinsite skonį.
3. Dideliame dubenyje sudėkite mėsos gabaliukus, svogūnus, berkite juoduosius pipirus, įpilkite actą, sojos padažą ir įdėkite lauro lapelius. Viską labai gerai išmaišykite rankomis, kad marinatas pasiskirstytų tolygiai.
4. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą marinuotis. Rekomenduojamas marinavimo laikas – bent 4 valandos, tačiau geriausia palikti per naktį, kad mėsa taptų dar kvapnesnė ir minkštesnė.
5. Pasiruoškite kepimo priemonę: šašlykinę, grilį ar orkaitę. Jei kepsite orkaitėje, įkaitinkite ją iki 220 °C ir naudokite grilio režimą.
6. Mėsos gabaliukus suverkite ant iešmų, kaitinkite žarijas iki raudonumo ir dėkite šašlykus kepti. Jei kepate grilyje ar orkaitėje – padėkite ant grotelių, užtikrindami, kad karštis pasiektų mėsą iš visų pusių.
7. Šašlykus kepkite apie 20–25 minutes, nuolat pavartydami, kad iškeptų tolygiai ir būtų auksinės spalvos. Jei pastebite, kad šašlykai pradeda per daug skrusti – sumažinkite kaitrą arba trumpam nukelkite nuo žarijų.
8. Kai mėsa tampa minkšta, lengvai atsiskiria nuo iešmo ir turi švelnų rūgštelės poskonį – tai ženklas, kad šašlykas jau iškepęs.
9. Patiekite karštus šašlykus su šviežiomis salotomis, raugintomis daržovėmis ar virtais ryžiais – tai sustiprins skonio balansą ir suteiks pilnavertį patiekalą.
Atsiliepimai