Kokosinis pyragas su kefyru

Autorius apie receptą

Kokosinis pyragas su kefyru – tai nepaprastai purus, drėgnas ir švelnaus skonio kepinys, kuris žavi savo subtilia kokoso nata ir malonia kefyro rūgštele. Šis pyragas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir paprastu paruošimu, todėl puikiai tinka tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems kepėjams. Dėl kefyro tešla įgauna ypatingą minkštumą, o kokoso drožlės prideda egzotiško aromato ir tekstūros. Tokie pyragai dažnai kepami šeimos savaitgaliais, o taip pat tinka ir šventinėms progoms, kai norisi ko nors švelnaus, bet įsimintino.

Šis receptas ypač vertinamas dėl to, kad galima lanksčiai derinti ingredientus, priklausomai nuo turimų produktų ar mitybos įpročių. Glaistas su citrinos sultimis suteikia pyragui gaivos ir subalansuoja saldumą. Pyragas valgomas tiek šiltas, tiek atvėsęs, o išlaiko savo minkštumą ir drėgmę net po kelių dienų.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Miltai: galima naudoti speltų miltus arba dalį kvietinių miltų pakeisti avižiniais miltais, jei norisi sveikesnio varianto.
  • Kefyras: vietoj kefyro tinka natūralus jogurtas arba pasukos – svarbu, kad produktas būtų rūgštokas.
  • Sviestas: galima naudoti kokosų aliejų ar augalinį margariną be transriebalų.
  • Cukrus: rafinuotą cukrų galima pakeisti kokosų cukrumi arba rudu cukrumi.
  • Vanilės ekstraktas: jį galima keisti vaniliniu cukrumi arba vanilės pasta.
  • Kiaušiniai: veganinei versijai tinka chia ar linų sėmenų „kiaušiniai“.
  • Kokoso drožlės: jei neturite, galite pabandyti naudoti maltus migdolus arba smulkintus riešutus, tačiau skonis bus kitoks.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Sviestą prieš plakimą būtina atvėsinti, jei jis ištirpintas mikrobangų krosnelėje..
  • Kiaušinius į sviesto ir cukraus masę dėkite po vieną, gerai išplakdami kiekvieną kartą..
  • Kefyrą prieš naudojimą palaikykite kambario temperatūroje, kad ingredientai būtų vienodos temperatūros – taip išvengsite masės susisluoksniavimo..
  • Kepimo forma turi būti gerai išklota kepimo popieriumi arba patepta riebalais, kad pyragas nepriliptų..
  • Tikrinkite kepimo būklę mediniu iešmeliu – jis turi išeiti sausas.

Ingredientai

    • miltai: 300 gramų
    • kepimo milteliai: 1,5 arbatinio šaukštelio 
    • druska: žiupsnelio
    • cukrus: 250 gramų (šį kartą dėjau 180 gramų, o likusius 70 gramų dėjau daugiau kokoso)
    • sviestas: 170 gramų
    • vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio
    • kiaušiniai: 3
    • kefyras: 230 mililitrų
    • kokoso drožlės: 1 puodelio (mano puodelis 200 mililitrų)
    Ant viršaus:
    • citrinos sultys: 5 valgomųjų šaukštų 
    • cukraus pudra: 2 valgomųjų šaukštų
    • kokoso drožlės: 2 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską.
  2. 2. Kitame dubenyje išplakame sviestą su cukrumi (sviestą ištirpdžiau mikrobangėje), sudedame vieną po kito kiaušinius bei išplakame iki purumo.
  3. 3. Supilame kefyrą, vanilę ir miltus bei gerai išmaišome, po to įmaišome kokoso drožles ir viską gerai permaišome.
  4. 4. Tuomet orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.
  5. 5. Į kepimo indą įtiesiame popierių, supilame pyragą.
  6. 6. Kepame maždaug 35-40 minučių, gali prireikti ir kiek ilgiau, jeigu jūsų kepimo indas daugiau į aukštį, nei į plotį. Būtinai patikriname mediniu iešmeliu.
  7. 7. Tik iškeptą pyragą aptepame pasiruoštu glaistu iš citrinos sulčių, cukraus pudros ir kokosų (tiesiog šiuos ingredientus sumaišome tarpusavyje).
  8. 8. Viską užpilame ant pyrago bei peilio pagalba ištepame visą paviršių.
  9. 9. Leidžiame pyragui atvėsti. Lepinamės!

Atsiliepimai

Imbierinis sūrio pyragas su karamele
(1)
Amerikietiškas moliūgų pyragas su klevų sirupu
(1)
Kreminis rabarbarų pyragas
(4)
Apverstas pyragas su persikais
(1)