Lazanija su varške ir špinatais pagal Beatą

Autorius apie receptą

Pamenu, kai pirmą kartą pagaminau ir ragavau lazaniją su varške ir špinatais - tikriausiai kaip ir daugelis, likau maloniai nustebinti jos skoniu ir, nors ir skamba ji vegetariškai, bet mėsos čia nė kiek netrūksta. Sotus, bet tuo pačiu neapsunkinantis patiekalas. Peržiūrėjau pačius įvairiausius lazanijų su varške receptus ir jau galiu dėti varnelę ties šituo patiekalu - optimalus variantas, ruošiant pagal Beatos knygoje rastą receptą, yra rastas! Mėginkite ir Jūs!


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Lazanijos lakštai gali būti pakeisti pilno grūdo arba be glitimo lakštais, jei laikotės specialios dietos.
  • Špinatus galima keisti lapiniais burokėliais arba kale kopūstais, jei norite kitokio skonio ir daugiau skaidulų.
  • Varškę galima keisti rikota arba grūdėta varške – jos suteikia šiek tiek kitokią tekstūrą, bet puikiai dera su špinatais.
  • Mocarelos sūrį galima keisti „gouda“ ar kitais lengvai tirpstančiais sūriais.
  • Parmezaną galima keisti fermentiniu arba „Džiugas“ sūriu.
  • Karvės pieną bešamelio padažui galima pakeisti augaliniu pienu (avižų, migdolų), jei norite patiekalo be laktozės.
  • Sviestą galima keisti augaliniu margarinu, jei laikotės veganiškos mitybos.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Naudokite šviežius špinatus, jei tik įmanoma – jų skonis ir spalva sodresni nei šaldytų.
  • Lazanijos lakštus iš anksto pamirkykite šiltame vandenyje 5–10 minučių, kad jie suminkštėtų ir iškeptų tolygiau.
  • Bešamelio padažą nuolat maišykite, kad nesusidarytų gumuliukai ir nepridegtų.
  • Naudojant rikotą vietoj varškės, papildomai nepridėkite kiaušinio – tekstūra ir taip bus pakankamai vientisa.
  • Sluoksniuodami nepamirškite pabaigti lazaniją gausiu sūrio sluoksniu – tai ne tik dėl skonio, bet ir dėl apsaugos nuo lakštų išsausėjimo.
  • Lazaniją po iškepimo palikite 10–15 minučių pastovėti – taip ji susigers ir geriau pjaustysis.

Ingredientai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite įkaitintoje keptuvėje kelias minutes, kol praskaidrės.
  2. 2. Tada dėkite į keptuvę sutrintas česnako skilteles ir pakepinkite dar maždaug minutę.
  3. 3. Toliau sumeskite paplėšytus špinatus ir pakepkite kelias minutes, kol šie suminkštės ir susitrauks. Išjunkite kaitrą.
  4. 4. Dubenyje sudėkite varškę, įmuškite kiaušinį, berkite žiupsnelį druskos, pipirų ir viską išmaišykite.
  5. 5. Į varškę sudėkite pakepintas daržoves, gerai išmaišykite.
  6. 6. Pasiruoškite kepimo formą - tepti riebalais jos nereikia, lazanijos pagrindui įprastai naudojamas tiesiog pomidorų padažas - jeigu turite, labai gerai tinka naminis. Ištepkite juo kepimo formos dugną, kad pilnai pasidengtų (jis apsaugos lazaniją nuo prikepimo ir priduos nuostabaus skonio).
  7. 7. Ant pomidorų padažo dėkite lazanijos lakštus - tiek, kiek reikia, kad pagrindas pasidengtų vienu, nepersidengiančiu sluoksniu (laužome lakštus, kaip norisi). Vienam sluoksniui turėtų išeiti maždaug 3 lazanijos lakštai. Šį kartą aš kepiau lazaniją kvadratinėje formoje, tai panaudojau du pilnus lakštus ir vieną palaužytą šonams.
  8. 8. Toliau ruoškite padažą - kadangi paruoštas jis greitai tirštėja, man norisi jau būti pasiruošus pagrindą dar iki padažo ruošimo, ką ir padariau.
  9. 9. Į įkaitintą keptuvę dėkite sviestą, jam išsilydžius berkite miltus ir pamaišykite, kad neliktų gumuliukų.
  10. 10. Pilkite pieną ir maišykite. Galite pilti ne visą iškart, o pusę, kai sutirštės, supilkite likusią pusę. Maišykite, kol padažas pradeda tirštėti, išjunkite kaitrą ir "konstruokite" lazaniją toliau.
  11. 11. Dėkite pusę paruoštos varškės ant pirmo lazanijų sluoksnio ir išlyginkite. Kad lengviau būtų išlyginti, galite varškę padrabstyti gabaliukais per visą sluoksnį ir tuomet su mentele išlyginti per visą paviršių.
  12. 12. Užtarkuokite mocarelos ir pilkite trečdalį pasiruošto padažo.
  13. 13. Dėkite kitą sluoksnį lazanijos lakštų, likusią varškę, mocarelą ir antrą trečdalį padažo.
  14. 14. Galiausiai sudėkite paskutinį sluoksnį lazanijos lakštų, supilkite likusį padažą ir užtarkuokite kelias saujas sūrio. Paviršius turi pasidengti pilnai, kad nesimatytų lakštų, nes kitaip bekepant jie apdžius ir bus kieti.
  15. 15. Kepkite maždaug 40-45 minutes iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
  16. 16. Patiekite ir skanaukite!


Atsiliepimai

Vegetariška pica su daržovėmis, feta ir alyvuogėmis
(3)
Keptų baklažanų suktinukai su sūriu
(1)
Nesaldus sūrio pyragas
(2)