Autorius apie receptą
Jau gana ilgą laiką mano patys mėgstamiausi riebalai, kuriuose savaitgaliais kepu blynus, o kiekvieną dieną ištirpinusi kepu ne tik daržoves yra lydytas ghi (ghee) sviestas. Jau senokai į savo keptuvę visai nebepilu arba stengiuosi nebepilti beskonio ir bekvapio skaidraus rafinuoto augalinio aliejaus. Viena pačių kvapniausių bei sveikiausių jo alternatyvų - lydytas sviestas.
Nors jis plačiausiai pagarsėjo, kaip ajurvedos populiarintas sveikas produktas, bet Lietuvoje lydytas sviestas taipogi turi ganėtinai senas tradicijas. Sviesto lydymas, padės jį ilgiau išlaikyti, tad anksčiau regionuose sviestą lydydavo ilgesniam vartojimui. Lydytas sviestas gali stovėti net ilgiau nei 6 mėnesius laikomas ne šaldytuve.
Kepti su tokiu sviestu itin patogu, jis nedega ir nedūmija, o su juo keptas maistas pakvips riešutais bei karamele. Šitaip paruoštas sviestas nebeturi nei laktozės bei kazeino, tad tinka ir jų netoleruojantiems žmonėms. Jame taip pat yra vitamino A ir šiek tiek vitamino E, omega riebiųjų rūgščių. Jau bene 1000 metų Ajurveda pripažįsta lydytą sviestą (ghee) kaip vieną pačių sveikiausių riebalų, kurie skirti maisto gamybai. Tokie natūralūs ir sveiki gyvuliniai riebalai itin tinka kepant tiek daržoves, tiek ir blynelius. Lydytu sviestu skatinu košes arba įmaišau į kepinius.
Esu pastebėjusi, kad parduotuvėje pirktas lydytas ghee sviestas nėra lygiai toks pat aromatingas ir kvepiantis karamele, kaip pasiruoštas namuose. Tad mieliau kepu ant pačios išlydyto sviesto. Jo pasigaminti namuose visai nėra sunku, tik prieš gamindami būtinai pasirūpiname kuo natūralesniu ir riebesniu sviestu.
Atsiliepimai
Jolanta Tiskeviciene
Atsakyti