Mielinės bandelės su virta vištiena

2025-03-31 Autorius oSkanu.lt

Mielinės bandelės su virta vištiena
Mielinės bandelės su virta vištiena – tai tradicinis lietuviškas kepinys, kuris sujungia minkštą, purią tešlą su sultingu vištienos įdaru. Šios bandelės puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui, o jų gaminimas suteikia galimybę eksperimentuoti su įvairiais ingredientais ir prieskoniais.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Miltai: vietoj kvietinių miltų galite naudoti speltos arba pilno grūdo miltus, tačiau atkreipkite dėmesį, kad tešlos konsistencija gali šiek tiek skirtis.
  • Pienas: galima naudoti augalinį pieną, pavyzdžiui, migdolų ar sojų, ypač jei norite sumažinti laktozės kiekį.
  • Mielės: 15 gramų šviežių mielių atitinka apie 5 gramus sausų mielių.
  • Sviestas: galima pakeisti margarinu arba aliejumi, tačiau tai gali šiek tiek pakeisti skonį ir tekstūrą.
  • Vištiena: vietoj virtos vištienos galite naudoti keptą arba rūkytą vištieną, taip pat tinka kalakutiena ar net sojų produktai vegetarams.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Tešlos kildinimas: užtikrinkite, kad tešla kiltų šiltoje, be skersvėjų vietoje, kad mielės aktyviai veiktų ir tešla būtų puri.
  • Įdaro paruošimas: įdarą atvėsinkite prieš dedant į tešlą, kad bandelės išlaikytų formą ir tešla nesuminkštėtų.
  • Kepimas: stebėkite bandeles kepimo metu, kad jos gražiai apskrustų, bet neperkeptų.

Ingredientai

    • Miltai: 500 gramų
    • Pienas: 1 stiklinė (apie 240 ml)
    • Mielės: 15 gramų
    • Cukrus: 15 gramų
    • Kiaušinių tryniai: 2
    • Sviestas: 50 gramų
    • Druska: žiupsnelis
    Įdarui:
    • Virta vištiena: apie 300 gramų
    • Svogūnai: 1 vidutinio dydžio
    • Virtos morkos: 1
    • Druska ir pipirai: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pieno paruošimas: pašildykite pieną iki maždaug 35 °C ir supilkite į dubenį.
  2. 2. Mielių aktyvavimas: mieles sumaišykite su cukrumi, trinkite, kol jos taps skystos, ir supilkite į šiltą pieną.
  3. 3. Pradinės tešlos paruošimas: į pieno ir mielių mišinį įmaišykite pusę miltų, gerai išplakite, paviršių pabarstykite miltais, uždenkite ir palikite kilti apie 2 valandas.
  4. 4. Tešlos užbaigimas: kai tešla pakils ir šiek tiek suslūgs, įmaišykite ištrintus kiaušinių trynius, druską ir likusius miltus. Minkykite, kol tešla taps elastinga ir nebelips prie rankų. Pabaigoje įpilkite tirpintą sviestą ir toliau minkykite, kol sviestas visiškai įsigers.
  5. 5. Tešlos kildinimas: suformuotą tešlą padėkite į šiltą vietą, kad ji vėl pakiltų. Paviršių galite patepti aliejumi, kad nesusidarytų pluta.
  6. 6. Įdaro paruošimas: smulkiai supjaustykite virtą vištieną, sutarkuokite virtą morką, smulkiai supjaustykite svogūną. Svogūną ir morką pakepinkite svieste arba aliejuje, tada pridėkite vištieną, pagardinkite druska ir pipirais, gerai išmaišykite ir trumpai pakepinkite. Atvėsinkite įdarą.
  7. 7. Bandelių formavimas: iš pakilusios tešlos formuokite nedidelius paplotėlius, į vidurį dėkite atvėsusio įdaro, kraštus gerai užspauskite, kad įdaras neišbėgtų.
  8. 8. Kildinimas prieš kepimą: suformuotas bandeles dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, uždenkite ir palikite, kad jos dar kartą pakiltų.
  9. 9. Kepimas: pakilusias bandeles aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol jos gražiai pagels (apie 15–20 minučių).
Naminis mėsainis su traškia vištiena
(8)
Antiena su daržovėmis kinietiškai
(6)
Vištiena su kuskusu ir žirneliais
(4)
Kijevo kotletai iš maltos vištienos
(79)