Minkštas bulvių kugelis su kiaušiniu, keptas karšto oro gruzdintuvėje

2025-04-24 Autorius oSkanu.lt

Minkštas bulvių kugelis su kiaušiniu, keptas karšto oro gruzdintuvėje
Bulvių kugelis – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris jau daugelį metų puošia mūsų stalus. Šis minkštas ir sultingas bulvių apkepas su kiaušiniu yra neatsiejama mūsų kulinarinio paveldo dalis. Šiandien, pasitelkdami šiuolaikines technologijas, galime šį gardų patiekalą paruošti dar greičiau ir sveikiau, naudodami karšto oro gruzdintuvę. Tai ne tik sutrumpina kepimo laiką, bet ir leidžia išlaikyti tradicinį skonį bei tekstūrą.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Bulvės: Jei norite šiek tiek kitokio skonio, galite naudoti saldžiąsias bulves arba maišyti jas su įprastomis bulvėmis.
  • Svogūnas: Vietoje įprasto svogūno galite naudoti raudonąjį svogūną arba porą, kurie suteiks švelnesnį skonį.
  • Pienas: Jei netoleruojate laktozės arba norite sveikesnės alternatyvos, galite naudoti augalinį pieną, pavyzdžiui, migdolų ar avižų pieną.
  • Lydytas sviestas: Galite pakeisti kokosų aliejumi arba alyvuogių aliejumi, kad patiekalas būtų lengvesnis ir turėtų kitokį skonį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Tarkavimas: Norint išlaikyti bulvių spalvą ir išvengti jų patamsėjimo, po tarkavimo galite jas trumpam pamerkti į šaltą vandenį su trupučiu acto ar citrinos sulčių.
  • Kepimo indas: Naudokite silikoninę kepimo formą, pritaikytą karšto oro gruzdintuvei, kad kugelis nepriliptų ir lengvai išsiimtų.
  • Prieskoniai: Be druskos ir pipirų, galite pridėti šiek tiek muskato riešuto ar kmynų, kad suteiktumėte patiekalui papildomo aromato.

Ingredientai

    • Bulvės: 4 didelės
    • Svogūnas: 1 vidutinio dydžio
    • Kiaušinis: 1
    • Pienas: 1 stiklinė (apie 240 ml)
    • Lydytas sviestas: 2 šaukštai
    • Druska: pagal skonį
    • Pipirai: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia, nulupkite bulves ir svogūną.
  2. 2. Tuomet, sutarkuokite bulves ir svogūną smulkia tarka į didelį dubenį.
  3. 3. Atskirame inde lengvai suplakite kiaušinį.
  4. 4. Užvirinkite pieną ir į jį įdėkite lydytą sviestą, maišykite, kol sviestas visiškai ištirps.
  5. 5. Į tarkuotų bulvių ir svogūnų masę įpilkite kiaušinį, užvirintą pieną su sviestu, pagardinkite druska ir pipirais.
  6. 6. Gerai išmaišykite visus ingredientus, kad gautumėte vienalytę masę.
  7. 7. Paruoštą masę supilkite į karšto oro gruzdintuvei tinkamą kepimo indą.
  8. 8. Įkaitinkite karšto oro gruzdintuvę iki 185 laipsnių Celsijaus temperatūros.
  9. 9. Įdėkite kepimo indą su mase į gruzdintuvę ir kepkite apie 30 minučių, kol kugelis taps auksinės spalvos ir iškeps viduje.
  10. 10. Iškepus, išimkite kugelį iš gruzdintuvės ir leiskite jam šiek tiek atvėsti prieš patiekiant.