Morenginis pyragas su trupininiu pagrindu ir plikytu kremu

Autorius apie receptą

Morenginis pyragas su trupininiu pagrindu ir plikytu kremu – tai nostalgiškas desertas, kuris ne tik sužadina vaikystės prisiminimus, bet ir žavi savo tekstūrų įvairove. Šis pyragas ypatingas tuo, kad jame dera trys išskirtiniai sluoksniai: traškus trupininis pagrindas, švelnus ir kreminis plikytas sluoksnis bei puri, burnoje tirpstanti morengo kepurėlė. Patiekalas puikiai tinka šventėms, savaitgalio vaišėms ar tiesiog saldžiam palepinimui po ilgos dienos. 

Rūgštelės mėgėjai šį receptą lengvai gali pritaikyti savo skoniui – mėlynių uogienė arba šviežiai virta uogų masė puikiai subalansuoja deserto saldumą. Pyrago skonis subtiliai primena klasikinius prancūziškus kepinius, tačiau tuo pačiu jis išlaiko savitą, lietuvišką charakterį. Tai puikus pavyzdys, kaip iš paprastų, naminių ingredientų galima sukurti elegantišką ir įsimintiną desertą.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Miltai: galima naudoti speltų arba viso grūdo kvietinius miltus, tačiau pyragas gali būti kiek trapesnis.
  • Cukrus: vietoje baltojo cukraus galima naudoti rudą cukrų arba kokoso žiedų cukrų, kas suteiks karamelinę natą.
  • Sviestas: galima pakeisti augaliniu margarinu, bet reikėtų rinktis tokį, kuris tinkamas kepiniams.
  • Mėlynių uogienė: puikiai tinka aviečių, serbentų ar spanguolių džemas, ypač jei norisi daugiau rūgštelės.
  • Pienas: galima naudoti augalinį pieną (avižų, migdolų ar sojų), tačiau plikytas kremas gali būti kiek retesnis.
  • Kiaušiniai: veganinei versijai baltymus galima keisti aquafaba (avinžirnių nuoviru), tačiau skonis bus kitoks.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Sviestą naudoti labai šaltą – tai padeda pasiekti trapų trupininį pagrindą.
  • Morengui svarbu, kad kiaušinio baltymuose nebūtų nė lašo trynio – tai garantuos standžią, blizgančią masę.
  • Plikytą kremą reikia virti ant mažos kaitros nuolat maišant – taip išvengsite gumuliukų.
  • Baltymų masę formuoti ant atvėsusio kremo – tai padeda išlaikyti sluoksnių stabilumą.
  • Orkaitės kaitrą padidinti tik paskutinei kepimo fazei – taip morengas išorėje apskrunda, bet viduje išlieka purus.

Ingredientai

    Trupininis pagrindas: 
    • Kvietiniai miltai: 160 g
    • Cukrus: 70 g
    • Šaltas sviestas: 100 g
    Uogų įdaras:
    • Mėlynių uogienė: 5 šaukštai (alternatyva: šviežios mėlynės su 2 šaukšteliais cukraus ir 1 šaukšteliu kukurūzų krakmolo, pavirti 5 min ir atvėsinti)
    Plikytas kremas:
    • Kiaušinio tryniai: 3 vnt.
    • Pienas: 200 ml
    • Cukrus: 70 g
    • Kvietiniai miltai: 70 g
    • Sviestas: 50 g
    Morengo kremas:
    • Kiaušinių baltymai: 3 vnt.
    • Cukrus: 4 šaukštai
    • (Nebūtina) Citrinų sultys: 1 šaukštelis

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėkite nuo trupininio pagrindo ruošimo – į dubenį suberkite miltus ir cukrų.
  2. 2. Labai šaltą sviestą sutarkuokite stambia tarka ir suberkite į miltų mišinį.
  3. 3. Pirštais greitai sutrinkite viską iki smulkių trupinių, kad neliktų didelių sviesto gabaliukų.
  4. 4. 22–24 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, suberkite paruoštus trupinius ir juos tolygiai paspauskite prie dugno.
  5. 5. Ant pagrindo paskirstykite mėlynių uogienę arba pasiruoštą uogų masę.
  6. 6. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol pagrindas taps tvirtas ir lengvai parudavęs.
  7. 7. Kol kepasi pagrindas, pasiruoškite plikytą kremą – kiaušinio trynius atskirkite nuo baltymų ir supilkite į nedidelį dubenėlį.
  8. 8. Pieną supilkite į storadugnį puodą ir užvirkite. Nukėlę nuo ugnies, po truputį, maišydami šluotele, įmaišykite trynius.
  9. 9. Tuomet įmaišykite cukrų ir miltus. Vėl dėkite puodą ant mažos kaitros ir nuolat maišydami virkite, kol kremas sutirštės.
  10. 10. Nukelkite nuo ugnies, sudėkite sviestą ir išmaišykite iki vientisos masės. Kremą palikite atvėsti.
  11. 11. Morengo sluoksniui kiaušinio baltymus supilkite į švarų sausą indą ir pradėkite lengvai plakti.
  12. 12. Kai baltymai pradeda putoti, po truputį berkite cukrų, nenustodami plakti.
  13. 13. Plakite tol, kol susidarys standi, blizgi masė, kuri laikosi formos net apvertus dubenį.
  14. 14. Jei norite švelnios rūgštelės, įpilkite citrinų sulčių ir dar trumpai paplakite.
  15. 15. Ištraukus pyragą iš orkaitės, ant dar šilto pagrindo tolygiai paskirstykite atvėsusį plikytą kremą.
  16. 16. Ant viršaus dėkite paruoštą morengo masę, formuodami banguotus paviršius ar viršūnėles.
  17. 17. Kepkite dar 10–12 minučių 200 °C temperatūroje, kol morengas lengvai parus.
  18. 18. Atvėsinkite kambario temperatūroje, tuomet statykite į šaldytuvą bent 2 valandoms, kad visi sluoksniai sutvirtėtų.
Morenginis pyragas su trupininiu pagrindu ir plikytu kremu
Morenginis pyragas su trupininiu pagrindu ir plikytu kremu
Morenginis pyragas su trupininiu pagrindu ir plikytu kremu
Morenginis pyragas su trupininiu pagrindu ir plikytu kremu

Atsiliepimai

Kokosinis pyragas su kefyru
(15)