Naminė obuolienė be cukraus

Autorius apie receptą

Naminė obuolienė be cukraus – tai puikus būdas išsaugoti rudens derliaus skonį visam metui. Ši natūrali obuolių tyrė pasižymi švelnumu, aromatu ir nepakartojamu namų skaniu, kuris perkelia mus tiesiai į vaikystės prisiminimus. Tradicinis lietuviškas konservavimo metodas leidžia mėgautis obuolių gerumu net žiemos metu, kai šviežių vaisių pasirinkimas ribotas.

Obuolienė be pridėtinio cukraus yra ne tik skanesnė, bet ir sveikesnė alternatyva parduotuviniams produktams. Ji išsaugo natūralų obuolių saldumą ir visas naudingąsias medžiagas. Šį produktą galima naudoti universaliai – tiek kaip desertas, tiek kaip priedas prie įvairių patiekalų. Ypač gerai obuolienė dera su košėmis, blyneliais, jogurtu ar tiesiog pavalgyti su duona.
Reklama

Receptas puikiai tinka tiek pradedantiesiems kulinarams, tiek patyrusiems šeimininkėms. Gamybos procesas nesudėtingas, o rezultatas visada džiugina skoniu ir aromatu. Svarbu pasirinkti tinkamus obuolius – geriausia naudoti kelių rūšių mišinį, kad tyrė būtų skaniausiai subalansuota. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Obuolius galima pakeisti kriaušėmis arba naudoti obuolių ir kriaušių mišinį pusiau su pusiau.
  • Vietoje džiovintų vaisių galima naudoti šviežius uogas – bruknės, spanguolės ar aronijos puikiai tiks.
  • Razinas galima pakeisti smulkintais džiovintais abrikosais ar persikais.
  • Datules galima keisti džiovintomis slyvomis ar figomis.
  • Obuolių sultis galima pakeisti obuolių sidru arba natūraliais obuolių sultimis be cukraus.
  • Vandens vietoje galima naudoti žolelių arbatą – ramunėlių ar mėtų.
  • Cukraus vietoje (jei reikia saldinti) galima naudoti medų, klevų sirupą ar agavos nektarą.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Obuolius rinkitės skirtingų rūšių – dalis saldesnių, dalis rūgštesnių, taip gausime subalansuotą skonį.
  • Kad obuoliai nepajuostų gaminant, juos pašlakstykite šviežiai spaustomu citrinos soku.
  • Puodą pasirinkite storesnio dugno, kad masė neprigrigtų.
  • Maišykite reguliariai, ypač gaminimo pradžioje, kol obuoliai dar neišleido sulčių.
  • Tyrės konsistenciją galite reguliuoti – smulkiau ar stambiau sutrinant.
  • Stiklainius būtinai sterilizuokite karštu vandeniu ar orkaitėje.
  • Dangtelius taip pat apžliaukite karštu vandeniu prieš užsukant.
  • Karštą tyrę supilstykite į karstus stiklainius – taip išvengsite stiklo plyšimo.
  • Gerai apšiltinkite užpildytus stiklainius ir palikite lėtai atvėsti.

Ingredientai

    • Obuoliai: 3 kilogramai (nulupti ir supjaustyti kubeliais) 
    • Džiovinti vaisiai: 3 saujos (razinos, datulės ar kiti saldūs džiovinti vaisiai) 
    • Obuolių sultys: šiek tiek (arba paprastas vanduo) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėkite nuo obuolių paruošimo. Kruopščiai nuplaukite vaisius šaltu vandeniu ir nušluostykite.
  2. 2. Aštriu peiliu nulupkite odelę ir pašalinkite sėklinę dalį. Supjaustykite obuolius tolygiais kubeliais, maždaug 1-2 centimetrų dydžio.
  3. 3. Jei naudojate džiovintus vaisius, juos taip pat susmulkinkite, ypač jei jie stambesni.
  4. 4. Paruoškite didelį, storo dugno puodą. Sudėkite į jį paruoštus obuolius ir džiovintus vaisius. Atsargiai įpilkite nedaug obuolių sulčių arba švaraus vandens – tiek, kad apsaugotumėte obuolius nuo prisvilimo prie puodo dugno. Neperplkite, nes obuoliai gamindamiesi išleis daug savo sulčių.
  5. 5. Uždėkite ant puodo dangtį ir įjunkite vidutinę ugnį. Palaikydami reguliarų ugnieškurą, retkarčiais pamaišykite medine šaukštu. Virkite tol, kol obuoliai taps minkštais ir šiek tiek suskirs. Šis procesas paprastai trunka 15-20 minučių.
  6. 6. Kai obuoliai gerai išvirs, atjunkite ugnį ir pradėkite trinti tyrę. Naudokite rankinį elektrini trintuvo arba maisto kombaino funkciją. Trinkite tol, kol gausite norimą konsistenciją – gali būti visiškai vientisos arba šiek tiek grūdėtos tekstūros.
  7. 7. Paragaukite gautas tyrę ir, jei reikia, papildykite skoniu. Puikiai tiks cinamonas, muskalas, gvazdikėliai ar kiti mėgstami kvapnūs prieskoniai. Jei norisi šiek kiek saldesnės tyrės, delikačiai įmaišykite truputį medaus arba klevų sirupo.
  8. 8. Dar kartą užvirinkite paruoštą tyrę ir nedelsiant pilstykite į iš anksto paruoštus, sterilizuotus stiklainius.
  9. 9. Palikite maždaug vieno centimetro tarpą nuo viršaus. Sandariai užsukite dangtelius, kurie taip pat turi būti apžliaukti karštu vandeniu.
  10. 10. Greitai apvyniokite užpildytus stiklainius šiltais audiniais – kaldromis, striukėmis ar kitais turimas medžiagomis.
  11. 11. Palikite ramiai atvėsti kambario temperatūroje. Šis pamažu vykstantis aušinimo procesas padės tyrės kokybei ir ilgesniam išsilaikymui.
  12. 12. Visiškai ataušintos tyrės stiklainius perkelkite į tamsią, vėsią saugojimo vietą. Idealiai tinka rūsys, bet galima laikyti ir paprastoje sandėliuko spintelėje, vengiant tiesioginių saulės spindulių poveikio.

Atsiliepimai