Naminiai sviestiniai kruasanai - geriausias receptas

2025-04-05 Autorius oSkanu.lt

Naminiai sviestiniai kruasanai - geriausias receptas
Prancūziški kruasanai – tai nepaprastai skanus ir subtilus kepinys, kuriuo galima mėgautis tiek per pusryčius, tiek kaip desertu dienos metu. Šie traškūs, sluoksniuoti, sviesto aromato kupini rageliai dažnai gąsdina namų konditerius dėl tariamai sudėtingos gaminimo technikos. Tačiau naminiai sviestiniai kruasanai, kuriuos daugelis įsivaizduoja kaip sudėtingiausiai pagaminamą kepinį, iš tiesų gali būti paruošti ir namų sąlygomis! 

Po keleto bandymų ir kantraus darbo, galiu užtikrintai teigti, kad tobulų kruasanų paruošimas yra įveikiamas iššūkis. Reikia tik apsišarvuoti kantrybe, laikytis technologijos ir kruopščiai atlikti kiekvieną žingsnį. Rezultatas būna toks nuostabus, kad parduotuvės gaminiai nė iš tolo negali prilygti šviežiai iškeptiems naminiams kruasanams. 

Šis receptas atkeliavo iš mano draugės, kuri kruasanus kepti išmoko gyvendama Paryžiuje. Ji perduodama šį receptą visada pabrėždavo, kad svarbiausias elementas – kokybiški ingredientai ir meilė, kurią įdedi į gaminimo procesą. Kruasanai – tai ne tik maistas, bet ir menas, reikalaujantis precizikos, kantrybės ir dėmesio detalėms. 

Šie sluoksniuoti, sviesto aromato kupini rageliai suteiks jūsų namams nepakartojamą prancūziškos kepyklos atmosferą, o artimieji bus sužavėti jūsų kulinariniais gebėjimais. Šviežiai iškeptų kruasanų kvapas, sklindantis po namus, sukurs jaukią ir šventišką nuotaiką bet kurią dieną. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Nors tradicinis kruasanų receptas yra gana griežtas, vis dėlto galima eksperimentuoti su kai kuriais ingredientais: 
Reklama

  • Vietoje šalto pieno galima naudoti augalinį pieną (migdolų, avižų ar sojų) – tai puiki alternatyva laktozės netoleruojantiems žmonėms.
  • Cukrus gali būti pakeistas kokosų cukrumi arba agavos sirupu, išlaikant tą patį kiekį.
  • Miltams galima rinktis aukščiausios rūšies kvietinius miltus (tipo 550) arba duoninius miltus, kuriuose yra daugiau glitimo – tai suteiks dar geresnę tekstūrą.
  • Sausas mieles galima pakeisti šviežiomis mielėmis (tuomet reikės 25 g šviežių mielių vietoj 1 valgomojo šaukšto sausų).
  • Jeigu norite išbandyti sveikesnę versiją, galima eksperimentuoti su dalimi speltos miltų (iki 30% bendro miltų kiekio).


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Kruasanų gaminimas reikalauja kruopštumo ir laiko, tačiau rezultatas tikrai vertas pastangų. Štai keletas svarbių patarimų, kurie padės pasiekti tobulą rezultatą:
 
  1. Naudokite tik aukščiausios kokybės sviestą su dideliu riebumo procentu (82% ir daugiau) – tai užtikrins nepakartojamą skonį bei aromatą, o sviestas lydysis kur kas lėčiau.
  2. Tešlos minkymo metu išlikite susikaupę ir dirbkite greitai – kuo trumpiau liečiate tešlą, tuo mažesnė tikimybė, kad ji įšils ir pradės lipti prie rankų. Šaltas procesas yra kruasanų sėkmės paslaptis.
  3. Patariama kruasanus gaminti dviejų dienų ciklu – pirmą dieną paruošti tešlą ir ją formuoti, o kitą dieną iškepti. Tai leidžia tešlai gerai išsistovėti ir susiformuoti tobulam sluoksniavimui.
  4. Šaldytuve būtinai pasilikite pakankamai erdvės kruasanams "pailsėti" per naktį. Neformuokite jų ant perpildytų lentynų, nes reikės erdvės tešlai pakilti.
  5. Jei tešla bet kuriuo metu tampa per minkšta arba sviestas pradeda tirpti, nedvejodami grąžinkite ją į šaldytuvą 15-20 minučių, kad sustingtų.
  6. Kepimo metu stebėkite kruasanus ir reguliuokite temperatūrą pagal poreikį – kiekviena orkaitė kepa skirtingai.
  7. Idealiausia aplinka kruasanų kildinimui prieš kepimą yra 22-25°C temperatūros patalpa su nedidele drėgme.

Ingredientai

    • šaltas pienas: 250 mililitrų
    • verdantis vanduo: 125 mililitrų
    • cukrus: 50 gramų
    • miltai: 750 gramų (gali prireikti ir truputį daugiau)
    • šaltas sviestas: 250 gramų
    • sausų mielių milteliai: 1 valgomojo šaukšto
    • smulki druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • aliejus
    • paplaktas kiaušinis
    • maistinė plėvelė

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje šaltą pieną sumaišykite su verdančiu vandeniu bei cukrumi. Miltus sumaišykite su druska ir mielėmis bei suberkite į pieno mišinį.
  2. 2. Suminkykite minkštą, gana lipnų tešlos rutulį, dėkite jį į dubenį, išteptą aliejumi, apdenkite maistine plėvele bei 60 minučių pastatykite į šaldytuvą.
  3. 3. Tuomet sviestą užtarkuokite ant didelio maistinės plėvelės lapo bei rankomis suformuokite kvadratą (maždaug 20×20 centimetrų dydžio).
  4. 4. Apdenkite kitu plėvelės sluoksniu ir 30 minučių pastatykite šaltai, kad sviestas tokia forma ir sustingtų (aš saviškį įdėjau tiesiog į šaldymo kamerą).
  5. 5. Tada atšaldytą tešlą ant miltuoto stalviršio iškočiokite į stačiakampį (maždaug 50×20 centimetrų), per vidurį dėkite sustingusio sviesto lakštą bei iš abiejų pusių jį užklokite tešla.
  6. 6. Pradėdami nuo vidurio, kad tolygiai pasiskirstytų sviestas, tešlą iškočiokite (turėtų girdėtis lengvi pokštelėjimai) iki jos buvusio dydžio, kelis kartus perlenkite, suvyniokite į plėvelę ir 60 minučių pastatykite į šaldytuvą.
  7. 7. Po valandos tešlą ištraukite bei iškočiojusios stačiakampį sulankstykite tokiu pačiu principu kaip anksčiau. Vėl padėkite į šaldytuvą. Šį žingsnį kas 60 minučių pakartokite dar tris kartus.
  8. 8. Paskutinį kartą sulankstytą tešlą peiliu padalinkite į tris lygias dalis (kol dirbate su viena tešlos dalimi, kitos ilsisi šaldytuve), iškočiokite maždaug 4 milimetrų storio skritulius ir padalinkite juos į trikampėlius.
  9. 9. Kiekvieno trikampėlio plačiąją dalį per vidurį truputį įpjaukite peiliu bei susukite ragelius.
  10. 10. Paruoštus pyragėlius išdėliokite ant padėklo, aptepkite paplaktu kiaušiniu, apdenkite maistine plėvele ir 10–12 valandų laikykite šaltai.
  11. 11. Ištraukę iš šaldytuvo, dar maždaug 60 minučių pakildinkite kambario temperatūroje.
  12. 12. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 220 laipsnių temperatūros, nedelsdami temperatūrą sumažiname iki 200 laipsnių temperatūros bei kepkite maždaug 10 minučių, temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių temperatūros ir dar pakepkite, kol pyragėliai tolygiai paruduoja. Skanaukite! Skonis tobulas. :)
Naminiai sviestiniai kruasanai - geriausias receptas

Vilma Kriaučiūnienė

Iš pirmų kelių kartu man šių kruasanų pagaminti niekaip nepavyko. Bet iš ketvirto bandymo jie išėjo tiesiog puikūs.
Atsakyti
Pats skaniausias tiramisu su grietinėle
(8)