Prancūziški kruasanai – tai nepaprastai skanus ir subtilus kepinys, kuriuo galima mėgautis tiek per pusryčius, tiek kaip desertu dienos metu. Šie traškūs, sluoksniuoti, sviesto aromato kupini rageliai dažnai gąsdina namų konditerius dėl tariamai sudėtingos gaminimo technikos. Tačiau naminiai sviestiniai kruasanai, kuriuos daugelis įsivaizduoja kaip sudėtingiausiai pagaminamą kepinį, iš tiesų gali būti paruošti ir namų sąlygomis!
Po keleto bandymų ir kantraus darbo, galiu užtikrintai teigti, kad tobulų kruasanų paruošimas yra įveikiamas iššūkis. Reikia tik apsišarvuoti kantrybe, laikytis technologijos ir kruopščiai atlikti kiekvieną žingsnį. Rezultatas būna toks nuostabus, kad parduotuvės gaminiai nė iš tolo negali prilygti šviežiai iškeptiems naminiams kruasanams.
Šis receptas atkeliavo iš mano draugės, kuri kruasanus kepti išmoko gyvendama Paryžiuje. Ji perduodama šį receptą visada pabrėždavo, kad svarbiausias elementas – kokybiški ingredientai ir meilė, kurią įdedi į gaminimo procesą. Kruasanai – tai ne tik maistas, bet ir menas, reikalaujantis precizikos, kantrybės ir dėmesio detalėms.
Šie sluoksniuoti, sviesto aromato kupini rageliai suteiks jūsų namams nepakartojamą prancūziškos kepyklos atmosferą, o artimieji bus sužavėti jūsų kulinariniais gebėjimais. Šviežiai iškeptų kruasanų kvapas, sklindantis po namus, sukurs jaukią ir šventišką nuotaiką bet kurią dieną.
Galimos ingredientų alternatyvos
Nors tradicinis kruasanų receptas yra gana griežtas, vis dėlto galima eksperimentuoti su kai kuriais ingredientais:
Reklama
- Vietoje šalto pieno galima naudoti augalinį pieną (migdolų, avižų ar sojų) – tai puiki alternatyva laktozės netoleruojantiems žmonėms.
- Cukrus gali būti pakeistas kokosų cukrumi arba agavos sirupu, išlaikant tą patį kiekį.
- Miltams galima rinktis aukščiausios rūšies kvietinius miltus (tipo 550) arba duoninius miltus, kuriuose yra daugiau glitimo – tai suteiks dar geresnę tekstūrą.
- Sausas mieles galima pakeisti šviežiomis mielėmis (tuomet reikės 25 g šviežių mielių vietoj 1 valgomojo šaukšto sausų).
- Jeigu norite išbandyti sveikesnę versiją, galima eksperimentuoti su dalimi speltos miltų (iki 30% bendro miltų kiekio).
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai Kruasanų gaminimas reikalauja kruopštumo ir laiko, tačiau rezultatas tikrai vertas pastangų. Štai keletas svarbių patarimų, kurie padės pasiekti tobulą rezultatą:
- Naudokite tik aukščiausios kokybės sviestą su dideliu riebumo procentu (82% ir daugiau) – tai užtikrins nepakartojamą skonį bei aromatą, o sviestas lydysis kur kas lėčiau.
- Tešlos minkymo metu išlikite susikaupę ir dirbkite greitai – kuo trumpiau liečiate tešlą, tuo mažesnė tikimybė, kad ji įšils ir pradės lipti prie rankų. Šaltas procesas yra kruasanų sėkmės paslaptis.
- Patariama kruasanus gaminti dviejų dienų ciklu – pirmą dieną paruošti tešlą ir ją formuoti, o kitą dieną iškepti. Tai leidžia tešlai gerai išsistovėti ir susiformuoti tobulam sluoksniavimui.
- Šaldytuve būtinai pasilikite pakankamai erdvės kruasanams "pailsėti" per naktį. Neformuokite jų ant perpildytų lentynų, nes reikės erdvės tešlai pakilti.
- Jei tešla bet kuriuo metu tampa per minkšta arba sviestas pradeda tirpti, nedvejodami grąžinkite ją į šaldytuvą 15-20 minučių, kad sustingtų.
- Kepimo metu stebėkite kruasanus ir reguliuokite temperatūrą pagal poreikį – kiekviena orkaitė kepa skirtingai.
- Idealiausia aplinka kruasanų kildinimui prieš kepimą yra 22-25°C temperatūros patalpa su nedidele drėgme.
Vilma Kriaučiūnienė
Atsakyti