Obuolių vyniotinis iš filo tešlos (obuolių štrudelis su razinomis)

2023-10-08 Autorius oSkanu.lt

Obuolių vyniotinis iš filo tešlos (obuolių štrudelis su razinomis)
Džiugu, kad prekybos centruose vis lengviau galima rasti ir nusipirkti plonytės Filo tešlos. Pagriebiau ir aš dėžutę, iškart pagalvojau apie obuolinį štrudelį su razinomis. Ir nors obuolių vyniotinis iš šios tešlos ne iki galo primena tikrąjį štrudelį, mat gaunasi kiek per trapus ir sudėtingas valgyti, bet vis labai skanus. Svarbu, kad nesunkiai pagaminamas, jeigu nepaisysime įgūdžių trūkumo "žaidžiant" su popieriaus plonumo tešla... Tikrai rekomenduoju pamėginti! 

Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi 2 nedideli vyniotiniai.

Ingredientai

    • šaldyta Filo tešla: 500 gramų (12 lapų)
    Įdarui:
    • rūgštesni obuoliai: 500 gramų
    • citrinos sultys: 3 šaukštų
    • razinos: 150 gramų
    • brendis: šlakelio (arba juoda arbata)
    • cukrus: 2 šaukštų
    • cinamonas: 1 šaukštelio
    Sluoksniams pertepti:
    • lydytas sviestas: 200 gramų
    • malti baltos duonos džiūvėsėliai: 5 šaukštų
    • teptukas
    Ant viršaus:
    • lydytas sviestas (aptepimui)
    • miltelinis cukrus (pabarstymui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių tešlą ištraukiame iš šaldiklio bei porą valandų palaikome kambario temperatūroje arba parą laikome šaldytuve.
  2. 2. Tuomet razinas užpilame brendžiu (ar juodąja arbata).
  3. 3. Tada nulupame obuolius, išvalome bei supjaustome plonomis skiltelėmis.
  4. 4. Apšlakstome citrinos sultimis, kad nepatamsėtų, apibarstome cukrumi bei cinamonu.
  5. 5. Po to ant darbastalio pasitiesiame kepimo popieriaus (didesnį plotą nei tešlos lakštas).
  6. 6. Atšilusią tešlą itin atsargiai išvyniojame.
  7. 7. Viršutinį tešlos lapelį suimame už kraštelių bei atsargiai perkeliame ant popieriaus.
  8. 8. Likusius tešlos lapus būtinai kiekvieną kartą uždengiame drėgna skepeta arba švariu rankšluosčiu, kad šie nedžiūtų, o sudžiūvę neplyštų.
  9. 9. Pertepame sviestu. Imame kitą lapą, uždedame ant pirmojo bei vėl pertepame. Taip suklojame šešis lapus. Susluoksniuotą tešlą tolygiai apibarstome maltais džiūvėsėliais (kad sugertų iš įdaro bėgantį skystį).
  10. 10. Tada išdėliojame obuolius bei apibarstome razinomis iš kraštų palikdamos laisvos vietos (maždaug 2 centimetrus).
  11. 11. Užverčiame tešlos šonus ant įdaro, standžiai susukame ritinį bei su visu kepimo popieriumi perkeliame ant kepimo skardos siūle žemyn. Ganėtinai gausiai aptepame lydytu sviestu.
  12. 12. Taip pat pasiruošiame ir antrąjį vyniotinį.
  13. 13. Sudedame į skardą abu, kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 45 minutes.
  14. 14. Ištraukę iš orkaitės, palaukiame, kol jie atvės bei apibarstome miltiniu cukrumi. Skanaujame!
  15. 15. Pastebėjimas: Atpjauti yra ganėtinai sudėtinga, nes jis labai trupa (valgyti taip pat), bet šiltas su plakta grietinėle arba ledais - tiesiog pasakiškas!
Obuolių vyniotinis iš filo tešlos (obuolių štrudelis su razinomis)
Obuolių vyniotinis iš filo tešlos (obuolių štrudelis su razinomis)
Obuolių vyniotinis iš filo tešlos (obuolių štrudelis su razinomis)
Obuolių vyniotinis iš filo tešlos (obuolių štrudelis su razinomis)
Obuolių vyniotinis iš filo tešlos (obuolių štrudelis su razinomis)

Jūratė

Puikiai gavosi. Ačiū, kad dalinatės tokiais nuostabiais desertais! :)
Atsakyti
Pumpkin cinnamon rolls - cinamoninės bandelės su moliūgu
(1)