Orkaitėje kepti marinuoti kiaulienos šonkauliukai su bulvėmis

2025-04-13 Autorius oSkanu.lt

Orkaitėje kepti marinuoti kiaulienos šonkauliukai su bulvėmis
Visada buvau įsitikinusi, kad norint iškepti gardžius ir sultingus šonkaulius, juos tiesiog privalo prieš tai apvirti. Bet dabar galiu patikinti, kad šitaip marinuotus šonkauliukus iškart galima šauti į orkaitę kepimui bei lepintis sultinga mėsyte. Balzamiko acto, sojos padažo ir medaus derinys sukuria tobulą saldžiarūgštį skonį, o prieskonių mišinys suteikia patiekalui gilų aromatą. Kartu kepamos bulvytės įgauna nuostabų marinato skonį ir tampa puikiu garnyru

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje kiaulienos šonkauliukų galima naudoti jautienos šonkauliukus arba vištienos šlaunelių mėsą.
  • Balzamiko actą galima pakeisti raudonojo vyno actu arba obuolių actu su trupučiu rudo cukraus.
  • Sojos padažą galima pakeisti tamari padažu.
  • Skystą medų galima pakeisti klevų sirupu arba agavos sirupu.
  • Vietoje maltos raudonosios paprikos tinka ir rūkyta paprika arba saldžioji paprika.
  • Kumino vietoje galima naudoti kalendras arba kario miltelius.
  • Kajeno pipirus galite pakeisti čili pipirais arba tiesiog praleisti, jei nemėgstate aštraus skonio.
  • Mažas bulvytes galima pakeisti batatu kubeliais, moliūgų gabaliukais arba pastarnokais.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš kepimą šonkauliukus galima marinuoti ir per naktį – kuo ilgiau, tuo geriau įsigeria skonis.
  • Jei norite traškesnių bulvyčių, pirmiausia jas 10 minučių pakepkite atskirai, o tada sudėkite šonkauliukus.
  • Kepimo proceso viduryje verta viską apversti, kad apkeptų tolygiai.
  • Aliuminio folija patiekalo viršuje padės išlaikyti drėgmę pirmąją kepimo valandą, o paskutines 15 minučių ją nuėmus, mėsa gražiai apskrus.
  • Likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos, galite patepti šonkauliukus papildomu medaus sluoksniu, kad jie įgautų blizgesio.
  • Patiekalą galima papuošti šviežiomis žolelėmis, pavyzdžiui, petražolėmis arba svogūnų laiškais.

Kalorijos
 
  • Bendras patiekalo kalorijų kiekis: maždaug 2400 kcal.
  • Vienoje porcijoje (ketvirtyje patiekalo): apie 600 kcal.

Ingredientai

    • kiaulienos šonkauliukai: 1 kilogramo
    • balzamiko actas: 4 valgomųjų šaukštų
    • sojos padažas: 4 valgomųjų šaukštų
    • aliejus: 4 valgomųjų šaukštų
    • skystas medus: 2 valgomųjų šaukštų
    • malta raudonoji paprika: 1 arbatinio šaukštelio
    • maltas kuminas: 1 arbatinio šaukštelio
    • džiovintas čiobrelis: 1 arbatinio šaukštelio
    • kajeno pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • druska
    • malti juodieji pipirai
    • mažos bulvytės: ~1 kilogramo (arba kiek norisi; arba didesnės bulvės pjaustytos ketvirčiais)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių pasiruošiame marinatą iš nurodytų ingredientų.
  2. 2. Sudedame supjaustytus kiaulienos šonkauliukus bei marinuojame bent 2 valandas.
  3. 3. Tuomet kepimo skardą išklojame su kepimo popieriumi, sudedame kruopščiai nuplautas nedideles bulvytes (arba kaip minėjau didesnes bulves supjaustome ketvirčiais - prieš tai nuskutame), kiaulienos šonkauliukus su visu marinatu.
  4. 4. Viską gerai išmaišome, tolygiai paskirstome bei kepame iki 185 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 50 minučių arba tol, kol viskas bus iškepę.
  5. 5. Patiekiame ir skanaujame!