Paella receptas su jūros gėrybėmis (krevetėmis, midijomis...)

Autorius apie receptą

Kokį šedevrą man šiandien pavyko pagaminti! Atrodo, kad pavyko tiesiog tobulai, tarsi valgyčiau pačiame prabangiausiame Ispanijos restorane. Esu bandžiusi ne vieną receptą, būdavo labai skanu, bet norėjosi dar ir dar geriau. Prisėdau ir peržiūrėjau nemažai youtube video ir galiausiai pavyko atrasti tą tobulą receptą, tarsi iš pasakos. O kadangi pavyko taip gerai, tai dabar ir su Jumis pasidalinu šiuo puikiu paella patiekalu.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti saulėgrąžų arba rapsų aliejumi, tačiau alyvuogių aliejus suteiks autentiškesnį skonį.
  • Šviežius pomidorus galima keisti konservuotais smulkintais pomidorais be odelės.
  • Vietoje šafrano galite naudoti ciberžolę – ji suteiks geltoną spalvą, tačiau skonis bus kiek kitoks.
  • Vietoje žuvies sultinio galima naudoti daržovių arba vištienos sultinį, jei neturite žuvies pagrindo.
  • Paella ryžius galima keisti risotto ryžiais (arborio), tačiau ilgagrūdžiai ryžiai netiks, nes neišlaikys reikiamos tekstūros.
  • Šparagines pupeles galima keisti žaliomis cukinijų lazdelėmis ar brokoliais.
  • Baltos žuvies filė galite keisti lašišos ar menkės filė.
  • Šaldytų jūros gėrybių mišinį galima papildyti kalmarų žiedais ar šviežiais krabų mėsos gabalėliais.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš kepant midijas, būtina kruopščiai nušveisti jų kiautus ir pašalinti "barzdeles".
  • Ryžius kepkite ant vidutinės ugnies, kad jie gerai įsigertų sultinio skonį ir nesuliptų.
  • Nedarykite per didelės ugnies, kai jau sudėtos jūros gėrybės, kad jos neišdžiūtų ir išliktų sultingos.
  • Šafraną prieš dedant į paella, galima užpilti šiltu vandeniu ir palikti kelioms minutėms, kad išskirtų daugiau aromato.
  • Patariama leisti paellai pailsėti po virimo, uždengus ją folija ar dangčiu – taip skonio niuansai dar labiau atsiskleis.

Ingredientai

    • alyvuogių aliejus: 3-5 šaukštų
    • svogūnai: 1,5 (smulkiai supjaustome)
    • česnakas: 5-7 skiltelių (smulkiai supjaustome)
    • pomidorai: 6 nedideli (nulupame ir smulkiai supjaustome)
    • raudonosios paprikos: 1 (supjaustome ruoželiais)
    • čili pipirai: 1
    • morkos: 4 nedidelės (supjaustome ~2 centimetrų lazdelėmis)
    • šparaginės pupelės: 10 (perpjauname perpus)
    • rūkytos paprikos milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska
    • šafranas: 0,2 gramo
    • baltas vynas: 100 mililitrų
    • žuvies sultinys: 1,7 litro
    • paella ryžiai: 500 gramų
    • žali žirneliai: 1 saujos
    • smulkios šviežios midijos: ~15-20
    • baltų žuvų filė: 3
    • nevirtos krevetės, su kiautu: 6
    • šaldytų jūros gėrybių mišinys: 400 gramų
    • šviežiai kapotos plokščialapės petražolės: žiupsnio
    • citrinos: 1

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia didelėje paella keptuvėje įkaitiname aliejų.
  2. 2. Tada sudedame smulkiai pjaustytą svogūną bei česnaką ir trumpai pakepiname, kad suminkštėtų.
  3. 3. Sudedame smulkiai supjaustytus nuluptus pomidorus, papriką ir čili pipirą.
  4. 4. Dedame morkas ir šparagines pupeles prieš tai maždaug 15 minučių palaikytas ant garų, kad suminkštėtų.
  5. 5. Užbarstome rūkytos paprikos miltelių ("smoked paprika") ir šafrano (jeigu labai norisi pataupyti, tai jo visai nededame, nes šafranas nėra pigus).
  6. 6. Suberiame ryžius (Paella ryžiai - apvalieji, panašūs į rizoto) ir trumpai pakaitiname maišydami.
  7. 7. Užpilame vyno, maišome ir dar šiek tiek kaitiname.
  8. 8. Tuomet užpilame žuvies sultiniu, įberiame dar žaliųjų žirnelių ir tegul viskas verda ramybėje maždaug 10 minučių. Per tą laiką ryžiai pabrinksta.
  9. 9. Dedame midijas, prieš tai nušveitus jų kiautus.
  10. 10. Dar po 5 minučių sudedame žuvies filė gabaliukus ir krevetes su visu kiautu. Jos čia labiausiai dėl jūros skonio gaminimo metu ir grožio pabaigus gaminti.
  11. 11. Sudedame jau beveik atšilusias jūros gėrybes. Druskos paella gaus nuo žuvies sultinio, bet jeigu jis nėra itin sūrus, tuomet šiek tiek įberiame.
  12. 12. Pabaigiame virti. Pabarstome šviežiai kapotų plokščialapių petražolių ir apdedame citrinos skiltelėmis.
  13. 13. Palaikome uždengę maždaug 10 minučių, po to patiekiame ir skanaujame!

Atsiliepimai

Krevetės ant laužo (žarijų) ir 2 padažai prie jų
(4)
Makaronai su jūros gėrybėmis ir grietinėle pagal Beatą
(2)
Tradicinės itališkos aštuonkojo salotos
(3)