Paprasta sorų košė

2025-03-30 Autorius oSkanu.lt

Paprasta sorų košė
Ar soros tai tik paukščių lesalas? Ar jos auga ant tų pačių augalų, iš kurių yra rišamos šluotos? Ar jų grūdeliai auga kokiose nors ankštyse? Ar derlius nurenkamas iškart tokie geltonučiai karoliukai, ar parduotuvėse jos būna su nulupinėta žievele? Ar soros auginamos Lietuvoje? Kokių šalių virtuvėje sorų yra daugiausia?

Kai kuriuos atsakymus duoda vikipedija, be to dar pridurdama, kad sorų lapai su nuleistomis lapamakštėmis. Neįsivaizduoju, kaip atrodo nuleistos lapamakštės, bet bala jų nematė. Visur, kur tik rašoma apie soras, paminima, kokios jos naudingos sveikatai, o tokius teiginius kaip  “Sorų kruopų košė verdama ne mažiau kaip 1 valandą” galiu paneigti patikrinusi praktiškai. Na jau tikrai soroms nereikia valandos!

Galimos ingredientų alternatyvos 

Tradicinę sorų košę galima paįvairinti įvairiais būdais:

  • Vietoj sviesto galima naudoti kokosų aliejų, ghee sviestą arba alyvuogių aliejų. J
  • ei neturite lašinukų, puikiai tiks ir šoninė, kumpis arba vegetariškos alternatyvos – kepinti grybai ar tempeh. 
  • Vietoje įprasto svogūno galite naudoti šalotinius svogūnus, porą arba česnakus. 
  • Norintys paįvairinti skonį, į košę gali įdėti šviežių arba džiovintų žolelių – krapų, petražolių, rozmarino ar čiobrelių. 
  • Taip pat galima eksperimentuoti pridedant riešutų, sėklų ar džiovintų vaisių. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Sorų košės gaminimo procese yra keletas taisyklių, kurios padės pasiekti tobulą rezultatą. Pirmiausia, visada kruopas gerai nuplaukite, kad pašalintumėte dulkes ir nešvarumus. Soras geriausia virti puode su storu dugnu – taip jos tolygiai išvirs ir neprisvils. Virimo metu stenkitės nekelti dangčio, kad neprarastumėte karščio ir drėgmės. Jei mėgstate puresnę košę, galite naudoti daugiau vandens (santykiu 1:3), o jei norite tirštesnės – mažiau (santykiu 1:2). Paskutinis patarimas – baigus virti, būtinai leiskite košei pastovėti uždengtai bent 5 minutes, kad grūdai galėtų pilnai išbrinkti ir įgautų tobulą tekstūrą. 

Ingredientai

    • sorų kruopos: 1 dalies
    • vanduo: 2 dalių
    • druska
    Pagardinimui: 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pamatuokite kruopų kiekį puoduku, dubenėliu arba kibiru. Kruopas perplaukite iš pradžių šaltu vandeniu, paskui nuplikykite karštu vandeniu. Tą vandenį nupilkite.
  2. 2. Kruopas supilkite į puodą storu dugnu.
  3. 3. Tuo pačiu puoduku, dubenėliu ar kibiru, kuriuo buvo matuotos kruopos, atsimatuokite šalto vandens ir užpilkite ant kruopų. Šiaip jau sorų ir vandens santykis yra vienas prie dviejų – dviejų su puse, bet kadangi kruopos buvo plautos vandeniu, kurį nupylus vienas kitas lašas vistiek dar liko, tai užpylus dar dvi tokias normas vandens, kiek buvo kruopų, gaunasi pats tas.
  4. 4. Įberkite druskos.
  5. 5. Dėkite ant nestiprios ugnies. Po užvirimo dar pavirkite 20 minučių, kol kruopos sugers visą vandenį.
  6. 6. Nuimkite nuo ugnies ir neatidengus palaikykite dar 5 minutes.
  7. 7. Gardinkite arba sviestu, arba spirgučiais su svogūnais.
  8. 8. Spirgučiams šviežius lašinius supjaustykite gabaliukais. Nelabai svarbu, kokio dydžio ir formos jie bus, kubeliais, lakšteliai ar šiaudeliai, bet svarbu, kad bent viena kryptimi jie būtų plonyčiai.
  9. 9. Pakepinkite tol, kol paleis riebalus ir traškiai sugruzdės. Išgriebkite spirgučius.
  10. 10. Riebaluose pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną iki kol nuskaidrės ir šiek tiek apkeps.
  11. 11. Viską sumaišykite – sorų košę, spirgučius, keptus svogūnus ir riebalus.
  12. 12. Norint daugiau naudingų medžiagų, šalia dar galima patiekti pjaustyto avokado, bet tai nėra būtina. Skanaus.
Kepti grikiai su tunu ir feta
(1)