Ryžių ir grikių košė su morkomis bei svogūnais

2024-11-27 Autorius Taip norėjau

Ryžių ir grikių košė su morkomis bei svogūnais
Ryžių ir grikių košė su morkomis bei svogūnais – tai maistingas ir sotus patiekalas, puikiai tinkantis tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Grikiai ir ryžiai suteikia organizmui reikalingų angliavandenių, baltymų bei skaidulų, o morkos ir svogūnai praturtina patiekalą vitaminais ir mineralais. Be to, šis receptas yra lengvai pritaikomas pagal individualius skonius, todėl kiekvienas gali atrasti savo mėgstamą variantą.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Ryžiai: vietoje plikytų ryžių galite naudoti rudus ryžius arba bolivines balandas (kynvą), kurios suteiks papildomų maistinių medžiagų.
  • Grikiai: jei norite paįvairinti skonį, grikius galima pakeisti perlinėmis kruopomis arba sorų kruopomis.
  • Morkos: morkas galima pakeisti salierų stiebais arba cukinijomis, kurios suteiks kitokį skonį ir tekstūrą.
  • Svogūnai: vietoje įprastų svogūnų galite naudoti raudonuosius svogūnus arba porus, kurie suteiks švelnesnį skonį.
  • Sviestas: jei norite lengvesnio varianto, sviestą galima pakeisti alyvuogių aliejumi arba kokosų aliejumi.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Prieš kepant daržoves, į keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, kad jos nesudegtų ir išlaikytų savo skonį.
  • Norėdami intensyvesnio skonio, į patiekalą galite pridėti smulkintų česnakų arba mėgstamų prieskonių, tokių kaip kmynai ar paprikos milteliai.
  • Jei norite kreminės konsistencijos, į košę galite įmaišyti šiek tiek tarkuoto sūrio arba grietinės.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 800 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje: apie 200 kcal

Ingredientai

    • plikyti ryžiai: 125 mililitrų
    • grikiai: 125 mililitrų
    • vanduo: 2,5 stiklinių (1 stiklinė - 250 mililitrų)
    • morkos: 1 (nedidelės)
    • svogūnai: 1 (nedidelio)
    • saliero stiebas: gabaliuko
    • druska
    • pipirai
    • aliejus: šiek tiek
    • sviestas: gabaliuko

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kruopų paruošimas: Pirmiausia grikius ir ryžius nuplaukite po tekančiu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus.
  2. 2. Supilkite į puodą, užpilkite 625 ml vandens, įberkite druskos ir užvirkite.
  3. 3. Užvirus, sumažinkite ugnį ir virkite apie 20 minučių, kol kruopos taps minkštos ir sugers vandenį.
  4. 4. Daržovių paruošimas: Tuo metu nulupkite svogūną ir smulkiai supjaustykite.
  5. 5. Morką nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka, o saliero stiebą supjaustykite mažais gabaliukais.
  6. 6. Daržovių kepimas: Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ant vidutinės ugnies.
  7. 7. Sudėkite svogūną ir kepkite 3–4 minutes, kol jis taps permatomas. Tuomet į keptuvę pridėkite tarkuotą morką bei salierą, maišykite ir kepkite dar 5 minutes. Jei daržovės pradės lipti prie dugno, įpilkite šlakelį vandens, kad jos troškintųsi.
  8. 8. Prieskonių pridėjimas: Kai daržovės suminkštės ir vanduo išgaruos, įdėkite gabaliuką sviesto. Pagardinkite druska bei pipirais ir dar 2 minutes maišydami pakepkite, kad daržovės įgautų sodresnį skonį.
  9. 9. Kruopų ir daržovių sujungimas: Išvirus kruopoms, į jas sudėkite keptas daržoves. Gerai išmaišykite ir, jei norite, dar kelias minutes pakaitinkite ant silpnos ugnies, kad patiekalas būtų vienodai šiltas.
  10. 10. Poilsio laikas: Puodą uždenkite dangčiu ir leiskite patiekalui pastovėti apie 5–10 minučių, kad skoniai susimaišytų.
  11. 11. Patiekimas: Košę dėkite į lėkštes ir patiekite. Galite pagardinti šviežiomis žolelėmis, tokiomis kaip petražolės ar krapai, jei pageidaujate. Skanaus!