Ryžių ir grikių košė su morkomis bei svogūnais

2025-03-12 Autorius oSkanu.lt

Ryžių ir grikių košė su morkomis bei svogūnais
Ryžių ir grikių košė su morkomis bei svogūnais – tai maistingas ir sotus patiekalas, puikiai tinkantis tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Grikiai ir ryžiai suteikia organizmui reikalingų angliavandenių, baltymų bei skaidulų, o morkos ir svogūnai praturtina patiekalą vitaminais ir mineralais. Be to, šis receptas yra lengvai pritaikomas pagal individualius skonius, todėl kiekvienas gali atrasti savo mėgstamą variantą.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Ryžiai: vietoje plikytų ryžių galite naudoti rudus ryžius arba bolivines balandas (kynvą), kurios suteiks papildomų maistinių medžiagų.
  • Grikiai: jei norite paįvairinti skonį, grikius galima pakeisti perlinėmis kruopomis arba sorų kruopomis.
  • Morkos: morkas galima pakeisti salierų stiebais arba cukinijomis, kurios suteiks kitokį skonį ir tekstūrą.
  • Svogūnai: vietoje įprastų svogūnų galite naudoti raudonuosius svogūnus arba porus, kurie suteiks švelnesnį skonį.
  • Sviestas: jei norite lengvesnio varianto, sviestą galima pakeisti alyvuogių aliejumi arba kokosų aliejumi.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Prieš kepant daržoves, į keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, kad jos nesudegtų ir išlaikytų savo skonį.
  • Norėdami intensyvesnio skonio, į patiekalą galite pridėti smulkintų česnakų arba mėgstamų prieskonių, tokių kaip kmynai ar paprikos milteliai.
  • Jei norite kreminės konsistencijos, į košę galite įmaišyti šiek tiek tarkuoto sūrio arba grietinės.

Ingredientai

    • plikyti ryžiai: 125 mililitrų
    • grikiai: 125 mililitrų
    • vanduo: 2,5 stiklinių (1 stiklinė - 250 mililitrų)
    • morkos: 1 (nedidelės)
    • svogūnai: 1 (nedidelio)
    • saliero stiebas: gabaliuko
    • druska
    • pipirai
    • aliejus: šiek tiek
    • sviestas: gabaliuko

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kruopų paruošimas: Pirmiausia grikius ir ryžius nuplaukite po tekančiu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus.
  2. 2. Supilkite į puodą, užpilkite 625 ml vandens, įberkite druskos ir užvirkite.
  3. 3. Užvirus, sumažinkite ugnį ir virkite apie 20 minučių, kol kruopos taps minkštos ir sugers vandenį.
  4. 4. Daržovių paruošimas: Tuo metu nulupkite svogūną ir smulkiai supjaustykite.
  5. 5. Morką nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka, o saliero stiebą supjaustykite mažais gabaliukais.
  6. 6. Daržovių kepimas: Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ant vidutinės ugnies.
  7. 7. Sudėkite svogūną ir kepkite 3–4 minutes, kol jis taps permatomas. Tuomet į keptuvę pridėkite tarkuotą morką bei salierą, maišykite ir kepkite dar 5 minutes. Jei daržovės pradės lipti prie dugno, įpilkite šlakelį vandens, kad jos troškintųsi.
  8. 8. Prieskonių pridėjimas: Kai daržovės suminkštės ir vanduo išgaruos, įdėkite gabaliuką sviesto. Pagardinkite druska bei pipirais ir dar 2 minutes maišydami pakepkite, kad daržovės įgautų sodresnį skonį.
  9. 9. Kruopų ir daržovių sujungimas: Išvirus kruopoms, į jas sudėkite keptas daržoves. Gerai išmaišykite ir, jei norite, dar kelias minutes pakaitinkite ant silpnos ugnies, kad patiekalas būtų vienodai šiltas.
  10. 10. Poilsio laikas: Puodą uždenkite dangčiu ir leiskite patiekalui pastovėti apie 5–10 minučių, kad skoniai susimaišytų.
  11. 11. Patiekimas: Košę dėkite į lėkštes ir patiekite. Galite pagardinti šviežiomis žolelėmis, tokiomis kaip petražolės ar krapai, jei pageidaujate. Skanaus!
Ryžių ir grikių košė su morkomis bei svogūnais
Ryžių ir grikių košė su morkomis bei svogūnais
Perlotto - perlinių kruopų košė
(2)
Grikiai su pievagrybiais
(4)
Kiek laiko ir kaip virti kukurūzų košę?
(1)
Grikiai su soja
(1)