Paprastos bulvinės šiuškės su padažu

Autorius apie receptą

Paprastos bulvinės šiuškės su padažu – tai vienas iš tų tradicinių lietuviškų patiekalų, kuris kvepia vaikyste, senelės virtuve ir autentišku Dzūkijos kulinariniu paveldu. Šiuškės, dar vadinamos švilpikais, išsiskiria savo paprastumu, nebrangiais ingredientais ir sodriu skoniu, kuris atskleidžia, kaip skaniai galima pavalgyti vos iš kelių produktų. Bulvės – tai mūsų virtuvės auksas, o kai jos sujungiamos su sviestu, pienu ir trupučiu miltų, gimsta švelnios, burnoje tirpstančios bandelės, puikiai tinkančios tiek pietums, tiek vakarienei.

Šis patiekalas puikiai tinka ir šaltuoju metų laiku, kai norisi kažko sotaus, šilto ir naminio. Be to, tai puikus būdas sunaudoti virtas bulves iš vakarykštės vakarienės – niekas neliks neišnaudota. Šiuškės orkaitėje įgauna traškų paviršių, o užpilus jas sviestu ir pienu, jos tampa dar minkštesnės bei aromatingesnės. Tai vienas tų receptų, kuris ne tik sotus, bet ir leidžia prisiminti autentišką lietuvišką skonį.
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Bulvės: galima naudoti tiek miltingas, tiek universalias veisles, tačiau senesnės bulvės dažnai būna sausesnės ir tinkamesnės šiam patiekalui.
  • Miltai: vietoj kvietinių miltų galima naudoti speltos ar net viso grūdo miltus, tačiau reikėtų atsižvelgti į jų skirtingą sugėrimo savybę.
  • Sviestas: jei norima augalinės versijos, galima naudoti augalinį sviestą arba kokosų aliejų be kvapo.
  • Pienas: puikiai tiks ir augalinis pienasmigdolų, avižų ar sojų, tačiau reikėtų rinktis nesaldintą versiją.
  • Druska: vietoje paprastos druskos galima naudoti jūros druską arba Himalajų druską subtiliam skoniui suteikti.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Naudokite dar karštas bulves – taip masė taps vientisesnė, o miltai geriau įsigers.
  • Miltus berkite po truputį – svarbu neperkrauti tešlos, kad šiuškės neišeitų per kietos.
  • Ritinėlius pjaustykite vienodo dydžio gabalėliais – taip jie iškeps tolygiai.
  • Kepant orkaitėje, šiek tiek pabarstykite skardą miltais – tai apsaugos nuo prilipimo.
  • Pieną pilkite šiltą – taip greičiau užvirs orkaitėje ir neatsiskirs sviestas.

Ingredientai

    • Bulvės (virtos, dar karštos): 500 g
    • Kvietiniai miltai: 0,5 stiklinės (apie 70 g)
    • Sviestas: keli gabalėliai (apie 50 g)
    • Pienas: 0,5 litro
    • Druska: žiupsnelis 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Karštas virtas bulves reikėjo sutrinti iki vientisos masės naudojant bulvių trintuvę, tokią, kokia dažnai trinamos bulvių košės.
  2. 2. Kai masė tapo švelni ir be gumulėlių, reikėjo ją lengvai pasūdyti.
  3. 3. Tuomet į bulvių masę buvo pradėta berti miltų – po truputį, stebint tešlos konsistenciją. Kai masė pasidarė standesnė, bet ne kieta, ji buvo rankomis išminkyta, kol tapo vientisa ir nelipni.
  4. 4. Paruoštą tešlą reikėjo padalinti į keletą dalių, iš jų suformuoti volelius ir supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais – maždaug piršto pločio.
  5. 5. Tada gabalėliai buvo išdėlioti ant miltais pabarstytos kepimo skardos arba keptuvėje. Jie buvo kepami iki gražios auksinės spalvos – orkaitėje apie 20–25 minutes 200 °C temperatūroje.
  6. 6. Kai visi gabalėliai buvo iškepti, jie buvo sudėti į puodą sluoksniais, tarp jų buvo dedami sviesto gabaliukai, o visa tai užpilta šiltu pienu taip, kad šiuškės būtų beveik apsemtos.
  7. 7. Puodas buvo dedamas į įkaitintą orkaitę, kur šiuškės buvo kaitinamos tol, kol pienas pradėjo virti, o sviestas visiškai išsilydė ir susimaišė su pienu, sudarydamas paprastą, bet kvapnų padažą.
Paprastos bulvinės šiuškės su padažu
Paprastos bulvinės šiuškės su padažu

Atsiliepimai

Orkaitėje kepti faršo lizdeliai su bulvėmis ir sūriu
(25)
Kaip pasigaminti labai skanią bulvių košę?
(5)