Plėšyta kiauliena, kamado grilyje, su bulvytėmis fri

2025-03-18 Autorius oSkanu.lt

Plėšyta kiauliena, kamado grilyje, su bulvytėmis fri
Plėšyta kiauliena, arba kaip angliškai vadinama "pulled pork", yra vienas populiariausių lėto kepimo mėsos patiekalų, kuris ypatingai išpopuliarėjo dėl savo nepaprastai sultingo skonio ir minkštos tekstūros. Mūsų receptas pasiūlys jums autentišką plėšytos kiaulienos gaminimo būdą naudojant kamado tipo grilį, kuris suteikia mėsai nepakartojamą dūmo aromatą ir skonį. Kiaulienos mentė yra idealus mėsos gabalas šiam patiekalui, nes joje yra pakankamai riebalų, kad ilgo kepimo metu mėsa išliktų sultinga ir minkšta. Tradiciškai patiekiama su traškiomis bulvytėmis fri ir įvairiais garnyrais, ši plėšyta kiauliena tikrai sužavės visus jūsų svečius ir šeimos narius. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Jei neturite kiaulienos mentės, galite naudoti kiaulienos sprandinę arba kiaulienos kumpį, tačiau atkreipkite dėmesį, kad kepimo laikas gali šiek tiek skirtis. 
  • Vietoje obuolių sulčių galite naudoti ananasų sultis arba paprasčiausią sultinį su šlakeliu obuolių acto. 
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti rapsų ar saulėgrąžų aliejumi. 
  • Jei neturite specifinių prieskonių kiaulienai, galite pagaminti savo mišinį naudodami druską, pipirus, papriką, česnako miltelius, svogūnų miltelius ir rudąjį cukrų. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Lėtas kepimas yra esminis šio patiekalo sėkmės faktorius – neskubėkite ir leiskite mėsai išsikepti lėtai, tada ji taps nepaprastai minkšta ir lengvai plėšoma. Temperatūros palaikymas grilyje yra labai svarbus – stenkitės, kad ji nenukristų žemiau 90°C ir neviršytų 120°C. Jei neturite kamado grilio, galite naudoti įprastą anglių grilį su dangčiu arba net orkaitę su kepimo forma. Marinavimas per naktį yra būtinas, kad prieskoniai įsigertų į mėsą ir suteiktų jai geriausią skonį. Obuolių sultys ne tik suteikia mėsai papildomo skonio, bet ir drėgmės, kas yra labai svarbu ilgo kepimo metu. 

Ingredientai

    • Kiaulienos mentė: 1,5 kg 
    • Prieskoniai kiaulienai: 3 valgomieji šaukštai 
    • Alyvuogių aliejus: 4 valgomieji šaukštai 
    • Obuolių sultys: 1 litras 
    • Mėsos prieskoniai: 2 valgomieji šaukštai 
    • Universalūs prieskoniai: 1 valgomasis šaukštas 
    • Bulvytės fri: 1 kg (patiekimui) 
    • Marinuoti agurkai: 200 g (patiekimui) 
    • Pomidorai: 3 vidutinio dydžio (patiekimui) 
    • Raudoni svogūnai: 1 didelis (patiekimui) 
    • Įvairūs padažai: pagal skonį (patiekimui) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruošiame kiaulienos mentę – nuvalome nuo nereikalingų plėvių ir suformuojame tolygų gabalą.
  2. 2. Kruopščiai nusausiname popieriniais rankšluosčiais.
  3. 3. Gausiai įtriname mėsą alyvuogių aliejumi, užtikrindami, kad visas paviršius būtų padengtas.
  4. 4. Tolygiai pabarstykite prieskoniais kiaulienai visą mentės paviršių, gerai įtrindami į mėsą. Nepamirškite apdoroti visų mėsos pusių.
  5. 5. Suvyniokite mėsą į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 8 valandoms, o geriausiai – per naktį. Tokiu būdu prieskoniai puikiai įsigers į mėsą.
  6. 6. Kitą dieną paruošite kamado grilį – įkurkite jį ir nustatykite temperatūrą tarp 90-110°C. Būtinai naudokite deflektorių, kad užtikrintumėte netiesioginę kaitrą.
  7. 7. Išimkite mėsą iš šaldytuvo ir leiskite jai pasiekti kambario temperatūrą (apie 30 minučių).
  8. 8. Dėkite kiaulienos mentę ant kepimo grotelių ir lėtai rūkinkite-kepkite apie 2,5 valandos. Stebėkite temperatūrą grilyje, kad ji išliktų stabili.
  9. 9. Po 2,5 valandų išimsite mentę ir perkelsite ją į folijos indelį. Užpilsite mėsą obuolių sultimis, tada pabarstykite mėsos prieskoniais ir universaliais prieskoniais.
  10. 10. Sandariai uždengsite folijos indelį ir grąžinsite atgal į grilį. Tęsite kepimą dar 2,5 valandos 100-120°C temperatūroje.
  11. 11. Mėsa bus paruošta, kai taps tokia minkšta, kad ją galėsite lengvai plėšyti šakutėmis. Vidaus temperatūra turėtų būti apie 90-95°C.
  12. 12. Išėmę mėsą iš grilio, leiskite jai pailsėti apie 15-20 minučių prieš plėšydami.
  13. 13. Naudodamiesi dviem šakutėmis, suplėšykite mėsą į ilgus, plonu pluoštus. Jei norite, galite sumaišyti mėsą su likusiu skysčiu iš folijos indelio, kad ji būtų dar sultingesnė.
  14. 14. Tuo metu, kai mėsa ilsisi, paruoškite bulvytes fri pagal instrukcijas ant pakuotės arba naudodami jūsų mėgstamą receptą.
  15. 15. Supjaustykite pomidorus ir raudonus svogūnus plonomis riekelėmis, paruoškite marinuotus agurkus ir mėgstamus padažus.
Plėšyta kiauliena, kamado grilyje, su bulvytėmis fri
Plėšyta kiauliena, kamado grilyje, su bulvytėmis fri
Plėšyta kiauliena, kamado grilyje, su bulvytėmis fri
Plėšyta kiauliena, kamado grilyje, su bulvytėmis fri
Plėšyta kiauliena, kamado grilyje, su bulvytėmis fri
Plėšyta kiauliena, kamado grilyje, su bulvytėmis fri
Plėšyta kiauliena, kamado grilyje, su bulvytėmis fri
Plėšyta kiauliena, kamado grilyje, su bulvytėmis fri

Atsakinėjama į Komentarą

Totoriški čeburekai su kiauliena
(20)
Alaus - garstyčių marinatas šašlykams
(6)
Kiaulienos kepsnys su Gravy padažu
(1)
Kiaulienos karka kazane - aluje
(6)
Čenakai su kiauliena
(39)