Plikytos tešlos blyneliai su kefyru ir pienu

2025-03-18 Autorius NoriuNiam

Plikytos tešlos blyneliai su kefyru ir pienu
Plikytos tešlos blyneliai su kefyru ir pienu - tai nepaprastai minkšti, purūs ir burnoje tirpstantys gardumynai, kurie tampa ypatingai populiarūs Užgavėnių metu, tačiau verti dėmesio bet kurį metų laiką. Šie lietiniai blynai išsiskiria savo unikalia gaminimo technologija - plikymu, kuris suteikia jiems ypatingą tekstūrą ir minkštumą. Šių blynų paslaptis slypi tame, kad į tešlą pilamas karštas pienas, kuris "plikina" miltus ir leidžia išgauti nepakartojamą skonį bei konsistenciją. Blyneliai iškeps su mažais, bet aiškiai matomais koriukais, o jų struktūra bus tokia puri, kad net be įdaro jie tiesiog ištirps burnoje. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje kefyro galima naudoti rūgpienį, pasukų ar net natūralų jogurtą.
  • Pieną galima pakeisti augaliniu pienu: migdolų, avižų ar kokosų (nors skonis šiek tiek skirsis).
  • Jei neturite sodos arba kepimo miltelių, galite naudoti šviežiai spaustų citrinų sultis su soda (1:1 santykiu).
  • Baltieji kvietiniai miltai gali būti pakeisti speltų, rugių ar avižiniais miltais (nors tekstūra gali šiek tiek skirtis).
  • Cukrų galima pakeisti medumi, klevų sirupu ar kokosų cukrumi.
  • Aliejų kepimui galima pakeisti lydytu sviestu ar kokosų aliejumi subtilesniam skoniui.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Siekiant geriausio rezultato, visus ingredientus rekomenduojama turėti kambario temperatūros.
  • Tešlos plikymas karštu pienu yra labai svarbus žingsnis – būtent tai suteikia blynams ypatingą minkštumą ir porėtumą.
  • Jei norite dar puresnių blynų, galite atskirti kiaušinio baltymą nuo trynio, baltymą išplakti iki standumo ir atsargiai įmaišyti į tešlą pačioje gaminimo pabaigoje.
  • Kepant pyragus, svarbu keptuvę įkaitinti tinkamu karščiu – nei per karšta, nei per šalta. Idealiai tinka vidutinis karštis.
  • Pirmasis blynas dažnai būna "bandomasis" – nesijaudinkite, jei jis nepavyks tobulai, kiti bus daug geresni.
  • Blynų minkštumui išsaugoti, sudėkite juos vieną ant kito ir uždenkite dangčiu – taip jie "prakaituos" ir išliks nepaprastai minkšti.

Ingredientai

    • Kefyras: 500 ml 
    • Pienas: 250 ml 
    • Kiaušiniai: 1 didelis arba 2 maži 
    • Miltai: 240 g 
    • Cukrus: 1 šaukštelis 
    • Soda arba kepimo milteliai: 1 šaukštelis 
    • Aliejus: 2 šaukštai (į tešlą) 
    • Druska: žiupsnelis 
    • Aliejus kepimui: pagal poreikį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėkite nuo kefyro pašildymo - įpilkite jį į puodą ir šildykite ant silpnos ugnies, kol taps vos šiltas (ne karštas!).
  2. 2. Šiltą kefyrą supilkite į didelį dubenį, tuomet įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų ir viską gerai išplakite šluotele, kol masė taps vientisa.
  3. 3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus su soda (arba kepimo milteliais) ir druska, tada po truputį sijodami berkite šį mišinį į kefyro masę, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukai.
  4. 4. Tešla turėtų pasiekti grietinės konsistenciją - jei ji per skysta, įdėkite dar šiek tiek miltų, jei per tiršta, galite pridėti šlakelį vandens.
  5. 5. Dabar užvirinkite pieną atskirame puodelyje ir, kai tik jis užvirs, nukelkite nuo kaitros ir iš karto labai plona srovele, nepaliaujamai maišant, pilkite į tešlą.
  6. 6. Tešlą būtina maišyti visą laiką, pilant karštą pieną, kad nesusidarytų gumuliukai ir pienas tolygiai "plikytų" miltus.
  7. 7. Įmaišykite aliejų į tešlą - tai suteiks blynams papildomo švelnumo ir neleis jiems pridegti kepant.
  8. 8. Paruoštą tešlą palikite "pailsėti" 15 minučių kambario temperatūroje, kad miltai pilnai absorbuotų skysčius ir plikymo procesas būtų užbaigtas.
  9. 9. Per tą laiką įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir labai plonai patepkite ją aliejumi.
  10. 10. Samčiu įpilkite tešlą į keptuvės centrą ir greitai pasukiokite keptuvę, kad tešla pasiskirstytų tolygiai plonu sluoksniu.
  11. 11. Kepsite, kol blyno paviršiuje ims formuotis mažyčiai burbuliukai-koriukai, o kraštai lengvai atšoks nuo keptuvės.
  12. 12. Apverskite blyną mentele ir kepkite dar 30-40 sekundžių, kol ši pusė irgi įgaus švelniai auksinę spalvą.
  13. 13. Iškepusį blyną perkelkite į lėkštę ir iš karto uždenkite dideliu dangčiu arba apversta lėkšte - taip išsaugosite neįtikėtiną blynų minkštumą.
  14. 14. Jei pastebėsite, kad tešla per ilgai stovėdama sutirštėja, nebijokite praskiesti ją trupučiu šilto vandens ar pieno.
  15. 15. Kartokite procesą, kol iškepsite visą tešlą - nuolat stebėkite keptuvės temperatūrą, ji neturėtų būti per karšta, kad blynai neprisviltų.
Plikyti lietiniai blynai
(1)
Pilno grūdo cinamoniniai blynai
(4)