Virtų bulvių ir varškės blyneliai

Autorius apie receptą

Virtų bulvių ir varškės blyneliai – tai sotus ir švelnaus skonio patiekalas, puikiai tinkantis tiems, kurie ieško alternatyvos įprastiems mėsos patiekalams ar nori pasimėgauti lietuviška kulinarine klasika be sunkumo jausmo. Šie blyneliai primena žemaičių blynus, tačiau yra be įdaro – todėl gamyba tampa paprastesnė, o skonis išlieka ne mažiau malonus. Bulvių ir varškės derinys sukuria tobulą tekstūrą: išorė šiek tiek traški, o vidus – minkštas ir purus. Tokie blyneliai ne tik greitai paruošiami, bet ir labai universalūs – puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek vakarienei ar net pietums kartu su šviežiomis daržovėmis ar grietine.

Tai vienas tų receptų, kuriuos norisi gaminti vėl ir vėl, ypač kai šaldytuve lieka virtų bulvių ar varškės. Blynelių gamyba nereikalauja daug pastangų ar sudėtingų ingredientų – tai puikus pasirinkimas, kai norisi kažko gardaus ir jaukaus.
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje 9 % riebumo varškės galima naudoti liesesnę (5 %) arba riebesnę (iki 18 %) varškę – priklausomai nuo pageidaujamo tekstūros ir skonio.
  • Sviestą galima keisti ghee sviestu arba alyvuogių aliejumi – taip blyneliai įgaus švelnesnį ar lengvą riešutinį poskonį.
  • Kiaušinį galima pakeisti 2 šaukštais natūralaus jogurto arba 1 valgomu šaukštu maltų linų sėmenų, sumaišytų su 2 šaukštais vandens (jeigu laikomasi vegetariškos ar veganiškos mitybos).
  • Miltams tinka naudoti tiek kvietinius, tiek speltų arba avižinius miltus – tai suteiks papildomą maistinę vertę.
  • Džiūvėsėlius galima keisti maltomis avižomis arba kukurūzų miltais, kad blyneliai būtų traškesni ir be glitimo.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Naudokite kuo sausesnes, krakmolingesnes bulves – tokios geriau laikosi ir nereikalauja daug miltų.
  • Bulves būtina gerai atvėsinti prieš maišant su varške – taip blyneliai bus tvirtesni.
  • Rankas lengvai sudrėkinkite prieš formuojant blynelius – masė nelips prie rankų.
  • Kepkite ant vidutinės ugnies – blyneliai gražiai apskrus ir išliks minkšti viduje.
  • Jeigu norite traškesnės plutelės, galima blynelius prieš kepimą trumpai padėti į šaldytuvą – tai sustiprins jų struktūrą.

Ingredientai

    7-iems blyneliams:
    • bulvės: 5 (vidutinio dydžio)
    • 9% riebumo varškė: 100 gramų
    • miltai: 3-4 valgomųjų šaukštų
    • kiaušiniai: 1
    • sviestas: 1 arbatinio šaukštelio
    • džiūvėsėliai (paniravimui)
    • druska
    • aliejus (kepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia bulves su druska išverdame ir sugrūdame, pagardindami sviestu.
  2. 2. Tuomet į bulvių masę sudedame varškę, įmušame kiaušinį ir viską kartu sugrūdame.
  3. 3. Po to suberiame miltus ir išmaišome.
  4. 4. Iš paruoštos masės formuojame blynelius (rankas kiek sudrėkiname, bus lengviau formuoti).
  5. 5. Blynelius paniruojame džiūvėsėliuose.
  6. 6. Kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus.
  7. 7. Šie blyneliai iškepa ganėtinai greitai.
  8. 8. 8. Labai patiekti su grietine arba kitu padažu. Pasilepinkite!

Atsiliepimai

Bulviu košės blynai su šonine
(1)
Kaip pasigaminti labai skanią bulvių košę?
(5)