Pomidorų padažas be acto

Autorius apie receptą

Pomidorų padažas be acto – tai natūralus ir švelnus pasirinkimas tiems, kurie vengia acto dėl sveikatos ar skonio priežasčių. Šis receptas gimė iš noro turėti universaliai tinkantį padažą, kurio skonis būtų sodrus, o sudėtis – kuo paprastesnė. Švelnus svogūnų saldumas, česnako aromatas bei subtilūs džiovintų žolelių atspalviai sukuria išskirtinį skonio balansą, kuris puikiai dera tiek su makaronais, tiek su troškintomis daržovėmis ar net kaip pagrindas picos padažui. Be acto pagamintas pomidorų padažas yra ypač tinkamas vaikams ar jautresnio skrandžio žmonėms, nes neturi rūgštaus poskonio. Tai puikus būdas išsaugoti vasaros pomidorų derlių natūraliu, be konservantų būdu.


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Pomidorai: vietoje šviežių pomidorų galima naudoti konservuotus be priedų, ypač jei gaminama ne sezono metu.
  • Svogūnai: galima naudoti raudonuosius svogūnus – jie suteiks šiek tiek saldesnį skonį.
  • Aliejus: tinka tiek saulėgrąžų, tiek alyvuogių aliejus, tačiau alyvuogių suteiks papildomą aromatą.
  • Česnakai: jei nemėgstate šviežio česnako, galite naudoti keptą česnaką arba česnako miltelius.
  • Cukrus: vietoje cukraus galima naudoti medų arba agavų sirupą – tai suteiks natūralesnio saldumo.
  • Džiovintas raudonėlis ir bazilikas: galima keisti šviežiomis žolelėmis arba naudoti itališką žolelių mišinį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Norint padažą sutirštinti greičiau, naudokite platų ir žemą puodą – taip išgaruos daugiau skysčio per trumpesnį laiką.
  • Jei norite itin vientisos konsistencijos, naudokite rankinį trintuvą arba virtuvinį kombainą.
  • Prieš uždarant stiklainius, visada patikrinkite, ar jų kraštai švarūs – tai padės išvengti rūgimo.
  • Padažą galima papildyti šlakeliu alyvuogių aliejaus prieš konservuojant – tai padidins laikymo stabilumą.
  • Norint intensyvesnio skonio, galima įdėti šiek tiek smulkintų džiovintų pomidorų ar keptų paprikų.

Ingredientai

    2 litrai padažo:
    • pomidorai: 4 kilogramų
    • svogūnai: 3
    • aliejus (kepimui)
    • česnakai: 1
    • druska: 1 valgomojo šaukšto
    • cukrus: 4 arbatinių šaukštelių
    • malti juodieji pipirai
    • džiovintas raudonėlis
    • džiovintas bazilikas

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių pomidorus maždaug 5 minutes pavedame.
  2. 2. Tuomet pertriname per sietelį, kad atsiskirtų sėklytės ir odelė (arba blanširavus supjaustome kubeliais).
  3. 3. Svogūnus sumalame mėsmalės pagalba (arba smulkiai supjaustome).
  4. 4. Tada į puodą (geriau platesnį, kad greičiau nugaruotų vanduo bei padažas greičiau sutirštėtų) pilame šlakelį aliejaus bei jame patroškiname svogūnų tyrę, po to supilame pomidorų tyrę ir verdame vis pamaišydami iki norimo tirštumo (aš viriau maždaug 60 minučių).
  5. 5. Paskui spaudžiame česnaką, dedame druskos, cukraus ir pipirų bei dar maždaug 10 minučių paverdame (jei daržovės buvo pjaustomos, o ne mėsmale sumaltos, galite viską dar pertrinti per sietelį ar blenderiu, kad padažas būtų vientisas, tik po to vėl reiktų tyrę užvirinti).
  6. 6. Supilstome į pasiruoštus stiklainius, pridengiame dangteliais, statome į puodą su karštu vandeniu bei pasterizuojame 15 minučių.
  7. 7. Ištraukę iš puodo, sandariai uždarome, apverčiame, apklojame šiltai, paliekame atvėsti, o galiausiai išnešame į rūsį žiemoti. Skanaus!

Atsiliepimai

Violeta

Panašiai verdu, dar įdedu čiliuko, bet jau nekaitinu
Atsakyti

Aleksandra

Labai patiko jūsų receptas. Ačiū
Atsakyti
Romesco padažas
(1)
Bearnaise sauce - Berno padažas
(1)