Pomidorų sriuba su pupelėmis

Autorius apie receptą

Pomidorų sriuba su pupelėmis – tai ne tik paprastas, bet ir ypatingai sotus patiekalas, kuris puikiai tinka tiek šaltuoju metų laiku, kai norisi šilumos ir jaukumo, tiek vasarą, kai galima naudoti šviežius, saulėje sunokusius pomidorus. Ši sriuba, kilusi iš Viduržemio jūros regiono įkvėpimo, Lietuvoje jau seniai rado savo vietą šeimų virtuvėse, nes jos ingredientai lengvai randami kiekvienoje parduotuvėje. Pomidorai suteikia sriubai malonų rūgštumą ir gaivumą, o baltosios pupelės – sotumo ir baltymų, todėl patiekalas puikiai tinka tiek vegetariškai, tiek subalansuotai mitybai. 
Reklama

Ši sriuba ypač tinka pietums ar lengvai vakarienei, o pagaminama greitai ir be didelio vargo. Dėl švelniai derančių prieskonių ir daržovių sriuba išlieka kvapni ir gardi net ir kitą dieną, tad puikiai tinka pasiimti į darbą ar kelionę termosuose. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Jeigu nuspręsite naudoti šviežius pomidorus, tai juos įpjauname kryžmai ir perliejame verdančiu vandeniu. Įdedame į ledinį vandenį ir nulupame. Aš pati įprastai naudoju konservuotus pomidorus, man šitaip gaunasi skaniau. :)
  • Konservuotos baltosios pupelės: tinka ir virtos džiovintos pupelės arba raudonosios pupelės.
  • Svogūnai: galima keisti šalotiniais svogūnais arba porais švelnesniam skoniui.
  • Morkos: vietoj jų galima naudoti saldžiąsias bulves ar pastarnokus.
  • Paprikos: jei neturite, galite įdėti smulkintų cukinijų ar saliero stiebų.
  • Sultinys: galima naudoti daržovių sultinį, vištienos ar net grybų sultinį, priklausomai nuo pageidaujamo skonio.
  • Aliejus: vietoje įprasto aliejaus galima naudoti alyvuogių aliejų arba sviestą švelnesniam skoniui.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Jei pomidorai labai rūgštūs, įberkite žiupsnelį cukraus ar naudokite saldžius svogūnus.
  • Sriubai suteiksite kremiškumo, jei dalį sriubos sutrinsite trintuvu ir sumaišysite su likusia dalimi.
  • Jei norisi tirštesnės sriubos, galite pridėti virtų ryžių ar mažų makaronų.
  • Prieš patiekiant, išbandykite įlašinti šlakelį citrinos sulčių, kad atsiskleistų skoniai.
  • Jei mėgstate aštriau, galite įdėti šiek tiek smulkintų čili pipirų ar žiupsnelį aitriosios paprikos miltelių.

Ingredientai

    • sultinys: 1,5 litro
    • konservuoti pomidorai savo sultyse: 800 gramų (tinka ir švieži)
    • konservuotos baltosios pupelės: 500 gramų (arba virtos)
    • svogūnai: 2
    • morkos: 2
    • paprikos: 2 (nėra būtina)
    • žalumynai: poros saujelių (nėra būtina)
    • česnakas: 4 skiltelių
    • aliejus
    • druska
    • pipirai
    • maltas muskatas

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia svogūnus, česnaką ir paprikas susmulkiname.
  2. 2. Morkas sutarkuojame.
  3. 3. Puode įkaitiname aliejų.
  4. 4. Kelias minutes apkepiname svogūnus bei česnakus, tada sudedame papriką ir morką, pakepiname, kol morkos šiek tiek susileidžia - maždaug 5-8 minutes.
  5. 5. Po to į puodą supilame konservuotus pomidorus, nukoštas pupeles, patroškiname kelias minutes, tada supilame sultinį ir beriame prieskonius.
  6. 6. Užviriname ir paverdame ant nedidelės kaitros maždaug 10 minučių.
  7. 7. Patiekiant, jeigu norisi, galima užberti susmulkintų žalumynų. Skanaus!

Atsiliepimai

Pievagrybių ir mėsos kukulių sriuba su grietinėle
(1)
Trinta kreminė moliūgų - obuolių sriuba su šonine
(2)