Rusiški beliašai su kiauliena (tešla su pienu)

Autorius apie receptą

Rusiški beliašai su kiauliena (tešla su pienu) – tai vienas iš nostalgiškiausių patiekalų, kuris primena namų šilumą, vaikystę ir šeimos susibūrimus. Tai tradicinis Rytų Europos patiekalas, populiarus ne tik Rusijoje, bet ir Lietuvoje, ypač tarp vyresnės kartos. Šie beliašai išsiskiria tuo, kad jų tešla yra minkšta, puri, gaminama su pienu, o viduje slepiasi sultingas, aromatingas mėsos įdaras. 

Beliašai dažnai asocijuojasi su paprastumu, bet tuo pačiu ir su išraiškingu skoniu. Jie puikiai tinka kaip šiltas pietų patiekalas, vaišė netikėtiems svečiams arba savaitgalio pietūs su šeima. Nors jų paruošimas reikalauja šiek tiek laiko ir kruopštumo, rezultatas tikrai džiugins net išrankiausius. 

Šio recepto pagrindas – rankų darbo mielinė tešla su pienu ir švelnus maltos kiaulienos įdaras. Tačiau galima improvizuoti ir pritaikyti pagal tai, ką turite savo virtuvėje. 

Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Miltai: Vietoje kvietinių miltų galima naudoti speltos arba viso grūdo miltus, tačiau tai šiek tiek pakeis tešlos tekstūrą.
  • Pienas: Karvės pieną galima pakeisti augaliniu – sojų, avižų ar migdolų, tačiau skonis bus švelnesnis.
  • Mėsa: Kiaulieną galima maišyti su jautiena, veršiena arba naudoti tik jautieną ar net vištienos faršą.
  • Svogūnai: Jeigu neturite geltonųjų svogūnų, puikiai tiks raudonieji arba net šalotiniai svogūnai.
  • Aliejus: Saulėgrąžų aliejų galima pakeisti rapsų, kukurūzų ar lydytu sviestu, jei norisi turtingesnio skonio.
  • Mielės: Sausos mielės gali būti keičiamos šviežiomis (20 g šviežių mielių vietoje 1 v. š. sausų).


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Tešlos kildinimas: Geriausia tešlą kildinti šiltoje, nuo skersvėjų apsaugotoje vietoje – tai užtikrina tolygų pakilimą.
  • Mėsos įdaras: Prieš dedant į tešlą, faršą galima trumpai pakepinti, jei norite išvengti žalių mėsos likučių kepant beliašus.
  • Skylutė viršuje: Būtinai palikite mažą skylutę viršuje – tai padės įdarui tolygiai iškepti ir išlaikyti sultingumą.
  • Kepimas: Kepkite beliašus ant vidutinės kaitros, kad jie neprisviltų, bet gražiai apskrustų.
  • Aliejaus kiekis: Beliašai turi būti apsemti aliejuje bent iki pusės, kad iškeptų tolygiai.

Ingredientai

    • miltų: 3 - 3,5 puodelių
    • kiaušinių: 1 vieneto
    • cukraus: 1 valgomojo šaukšto
    • augalinio aliejaus: 3 šaukštų
    • sausų mielių: 1 valgomojo šaukšto
    • pieno: 1 stiklinės
    • maltos kiaulienos: 400 gramų
    • svogūnų: 2 vienetų
    • druskos, pipirų: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausiai pasigaminame tešlą - dubenyje sumaišome cukrų, druską, kiaušinį, supilame šiltą pieną, mieles bei aliejų, suberiame miltus.
  2. 2. Gerai išminkome tešlą ir leidžiame jai pakilti tamsioje vietoje.
  3. 3. Sumalame pasirinktą mėsą arba renkamės jau paruoštą faršą, kurį gardiname druska, pipirais ir susmulkintu svogūnu.
  4. 4. Pakilusią tešlą pabarstome miltais ir gerai išminkome, kol tešla nebekimba prie rankų.
  5. 5. Paruoštą tešlą padaliname į kelias dalis, iškočiojame apskritimus. Dedame faršą apskritimo viduryje ir apspaudžiame kraštus. Viršuje lieka nedidelė skylutė.
  6. 6. Tuomet į gilią keptuvę supilame aliejų, jam įkaitus dedame kepti beliašus pirmiausia apvertus skylutėmis žemyn.
  7. 7. Po kelių minučių apverčiame. Kepame kiekvieną beliašą apie 5 - 7 minutes, vis apverčiant.
  8. 8. Prieš patiekiant beliašus leidžiame jiems atvėsti. Skanaus!

Atsiliepimai

Orkaitėje kepti kotletai su cukinija ir paprika
(15)
Mėsainiai su ilgai kepta plėšyta kiauliena
(3)
Charčio sriuba su kiaulienos faršu ir pupelėmis
(5)
Orkaitėje kepti kiaulienos kukuliai su morkomis, burokėliais ir svogūnais
(5)
Kiaulienos troškinys su marinuotomis voveraitėmis ir šonine
(2)