Skanūs barščiai - marinuotų burokėlių sriuba su šonkauliukais

Autorius apie receptą

Prisimenu kaip nemėgau sriubų vaikystėje ir kokį didelį džiaugsmą jos atneša dabar! Tikriausiai daugumai vaikų sriuba būdavo labiau nelaimė.
 
Po to laiko, kai išsikrausčiau gyventi atskirai nuo tėvų turėjo praeiti nemažai laiko, kad sukiltų noras eksperimentuoti ir iš naujo atrasti sriubų skonį! 

Na ir be abejonės norėčiau papasakoti apie burokėlių su šonkauliukais receptą. Aš virdama šią sriubą dedu 300 gramų šonkauliukų, bet jei norisi, kad būtų sočiau kartais dedu ir daugiau. O visa kita yra be galo paprasta! Išbandykite ir Jūs. 😊

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Nors tradiciniame recepte naudojami kiaulienos šonkauliukai, galite juos pakeisti jautienos šonkauliukais, vištienos arba kalakutienos gabaliukais. Jei ieškote vegetariško varianto, mėsą galite pakeisti pupelėmis arba avinžirniais, kurie suteiks patiekalui sotumo. 
  • Vietoje marinuotų burokėlių galima naudoti šviežius burokėlius, tačiau tuomet reikės ilgesnio virimo laiko (apie 40 minučių) ir papildomai įdėti citrinos sulčių ar obuolių acto, kad gautumėte tą malonią rūgštelę. 
  • Ryžius galite pakeisti perlinėmis kruopomis, grikiais arba net makaronais - kiekvienas variantas suteiks sriubai skirtingą tekstūrą ir skonį. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama

  • Kad barščiai būtų ypač skanūs, rekomenduoju šonkauliukus prieš verdant apkepinti keptuvėje iš visų pusių - tai suteiks sodresnį skonį visai sriubai. Jei turite laiko, virkite šonkauliukus ilgiau (apie 30-40 minučių) prieš įdedant daržoves - mėsa bus minkštesnė, o sultinys sodresnis. 
  • Marinuotus burokėlius geriausia dėti pačioje virimo pabaigoje, kad išlaikytumėte jų spalvą ir vitaminų kiekį. Jei mėgstate sodresnį burokėlių skonį, galite įpilti šiek tiek marinato iš burokėlių stiklainio. 
  • Prieskonius galite parinkti pagal savo skonį - kai kurie mėgsta pridėti juodųjų pipirų, česnako arba kalendros sėklų. 

Ingredientai

    • kiaulienos šonkauliukai: 300 gramų
    • bulvės: 6-7
    • morkos: 1
    • ryžiai: 70 gramų
    • marinuoti burokėliai (pjaustyti, silpnai rūgštūs): 480 gramų
    • druska
    • lauro lapai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia į puodą įpilkite apie 2-2,5 litro vandens ir užkaiskite. Vandeniui užvirus, įberkite druskos pagal skonį. Įdėsite šonkauliukus ir virkite juos apie 5 minutes ant vidutinės ugnies.
  2. 2. Kol verda mėsa, paruošiate daržoves. Morką nulupkite ir susmulkinkite plonomis juostelėmis arba sutarkuokite stambia tarka – tai suteiks sriubai malonaus saldumo.
  3. 3. Bulves nuskusite, supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais ir sudėkite į puodą su jau verdančiais šonkauliukais. Toliau virsime viską kartu apie 5 minutes, kol bulvės truputį suminkštės.
  4. 4. Atidarius marinuotų burokėlių stiklainį, burokėlius reikia nusausinti ir susmulkinti (jei dar nėra supjaustyti). Tuomet sudedame burokėlius į puodą ir viriname dar 5 minutes. Šiame etape būtinai paragaukite sriubą – patikrinkite, ar pakanka druskos ir rūgštumo.
  5. 5. Dabar atėjo laikas berti ryžius ir įmesti lauro lapelius. Viską kartu patroškinate apie 15 minučių, kol ryžiai išvirs ir taps minkšti. Būtina reguliariai pamaišyti, kad ryžiai neprisviltų prie puodo dugno.
  6. 6. Kai barščiai bus paruošti, nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite sriubai pastovėti 10-15 minučių, kad skoniai susijungtų ir harmonizuotųsi.
  7. 7. Labai gardu patiekti su šaukštu grietinės bei riekele juodos duonos. Galite papuošti smulkintais svogūnų laiškais arba petražolėmis. Skanaus!

Atsiliepimai

Ramunė Mačiulskienė

Šonkauliukai taip trumpai virti kieti ir neskanūs.
Atsakyti

Vaida

Jei turimi šonkauliai "plonyčiai" su mažai mėsos tai tikrai užtenka. :) O jeigu normalūs, iš geros mėsos parduotuvės, tai reiktų virti ilgiau.
Tiršta, soti ir aštri pupelių sriuba su mėsa
(2)
Aštri mėsos sriuba su kiaulienos šonkauliukais
(1)
Prancūziška svogūnų sriuba su sūriu
(2)